Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 09:33

Στις 29 Αυγούστου 1824 λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Γέροντα

Η Ναυμαχία του Γέροντα έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 απέναντι από τη Λέρο και έγινε ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και τον ελληνικό, που αποτελούνταν κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες και τον διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης. Κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Ελλήνων.

Πολλά τουρκικά πλοία χάθηκαν, ενώ ο Υδραίος Βατικιώτης, πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό. Η ναυμαχία του Γέροντα εξασφάλισε τη Σάμο από τον τουρκικό στόλο, ενώ από τη μάχη έμεινε γνωστή η φράση «κάνω τσατάλια» (καταστρέφω) από το όνομα του κόλπου της Μικράς Ασίας κοντά στον οποίο έγινε η ναυμαχία.

Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έλαβαν μέρος 100 τουρκικά, αιγυπτιακά, αλγερινά και τυνησιακά πλοία εναντίον περίπου 75 ελληνικών πλοίων.

 

 

1825 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βραζιλίας.

 

 

1828 - Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα 16.000 ανδρών αποβιβάζεται με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων στα παράλια της Μεσσηνίας, για να αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.

 

 

1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) εγκαταλείπουν το Βίτσι και περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

 

1949 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.

 

 

Σχετικά Άρθρα