Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 09:23

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1980 ξεκινά ο 8ετής πόλεμος Ιράν-Ιράκ

Έναρξη του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν, με ταυτόχρονη εισβολή από ξηράς και αέρος, στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, μετά από μακρά ιστορία συνοριακών διενέξεων καθώς και συνεπεία των έντονων φόβων του Ιράκ για ιρανική βοήθεια με τη μορφή αντάρτικου στην επί δεκαετίες καταπιεζόμενη σιϊτική πλειονότητα που κατοικούσε στα εδάφη του υπό την ηγεσία μιας σουνιτικής μειοψηφίας, γεγονός που μετά την Ιρανική Επανάσταση προκαλούσε τρόμο στην ιρακινή πολιτική ελίτ.

Ο πόλεμος τελικώς έληξε με μεσολάβηση του Ο.Η.Ε. που οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός κατόπιν του ψηφίσματος 598 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισμα που αποδέχθηκαν τα εμπόλεμα μέρη. Μετά από αρκετές εβδομάδες τα ιρανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την ιρακινή επικράτεια και τα σύνορα των δύο χωρών παρέμειναν όπως ήταν πριν τον πόλεμο.

Ανυπολόγιστο μέχρι και σήμερα το κόστος των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν, κυριολεκτικά για το... τίποτα.

 

 

1824-Πυρπολούνται από τον Κανάρη 2 τουρκικά πλοία στη Χίο.

 

 

1981-Τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος συντρίβεται στον Έβρο στη διάρκεια ασκήσεων, με 150 νεκρούς.

 

 

1997- Υπογραφή από την Ελλάδα της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στις χώρες της Ε.Ε.

 

 

1999-Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα (αυλοί φτιαγμένοι από οστά πουλιών) ηλικίας 9.000 ετών. 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα