Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 09:44

Στις 14 Μαϊου 1968 ο Ντούπτσεκ ανακοινώνει στην Τσεχοσλοβακία φιλελεύθερα μέτρα

Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος στις 14 Μαϊου 1968. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας», κατά την οποία τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα «ρίξουν» τον Ντούπτσεκ. Η «Άνοιξη της Πράγας» όμως θα γράψει ιστορία στο τότε ανατολικό μπλοκ, προκαλώντας εξελίξεις και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

 

1787: Αντιπροσωπείες αρχίζουν κύκλο συναντήσεων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, με σκοπό τη συγγραφή του νέου αμερικανικού Συντάγματος.

 

1824: Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

 

1856: Ο άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος αρχίζει τη συγγραφή του μνημειώδους έργου του «Η καταγωγή των ειδών», που προκαλεί αντιδράσεις έως σήμερα.

 

1940: Τα δύο τρίτα της ολλανδικής πόλης Ρότερνταμ καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι.

 

1944: Αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου ή της «Βουλής της Εθνικής Αντίστασης».

 

Πηγή: Sansimera.gr

 

 

Σχετικά Άρθρα