Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 00:02

Στις 23 Απριλίου 2003 αρχίζει η ελεύθερη διέλευση Tουρκοκυπρίων και Eλληνοκυπρίων

Έπειτα από 29 χρόνια, στις 23 Απριλίου 2003, αρχίζει η ελεύθερη διέλευση Tουρκοκυπρίων και Eλληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο και στις ελεύθερες περιοχές. Είναι μια ιστορική όσο και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τους Κύπριους.

1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

1910: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1962: Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί τους Τουρκοκυπρίους Αχμέτ Μαζαφέρ Γκιουργκάν και Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ, δύο θαρραλέους επικριτές της τουρκικής διχαστικής πολιτικής στην Κύπρο.

1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί καταμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2. Με την ομάδα των ηθοποιών αγωνίζονται: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιώργος Πάντζας (ένα γκολ), Ανδρέας Ντούζος, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Κούρκουλος και Μίμης Στεφανάκος (το άλλο γκολ). Για τους δημοσιογράφους σκοράρουν οι Ρόρης και Αγάς, ενώ επόπτες είναι ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Νίκος Ρίζος.

1997: Η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης και η Ελλάδα η πιο φτωχή από τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ειδικό δελτίο της Eurostat.

 

Πηγή: Sansimera.gr






Σχετικά Άρθρα