Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 11:00

Στις 14 Μαρτίου 1957 απαγχονίστηκε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Ο ήρωας του Κυπριακού Αγώνα κατά των Βρετανών, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, οδηγήθηκε στα 19 του χρόνια στην φυλακή και την αγχόνη, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 14 Μαρτίου 1957. Στην απολογία του στο δικαστήριο είχε βροντοφωνάξει: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο». Το τελευταίο του γράμμα ήταν ένα μάθημα πατριωτισμού: «Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

1847: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, Μάκβεθ κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία.

1964: Ο Τζακ Ρούμπι καταδικάζεται από την αμερικανική δικαιοσύνη σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα, για το φόνο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, του φερόμενου ως υπόπτου για τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι. Πρόκειται για την πρώτη ετυμηγορία ενόρκων, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

1998: Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.