Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 09:15

Στις 30 Μαρτίου 1952 εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης

Ημέρα Κυριακή! Εκτελέσεις κυριακάτικα δεν γίνονταν. Για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση όμως έγινε μια... εξαίρεση. Στις 30 Μαρτίου 1952 και παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι τέσσερις άνδρες τουφεκίσθηκαν ξημερώματα στο Γουδί. Την ίδια ημέρα ο Γιάννης Ρίτσος, εξόριστος στον Άι Στράτη έγραφε: «Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει. Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή, όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο, συρματόπλεγμα. Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος. Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη. Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη. Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα. Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη».

 

1822: Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

 

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

 

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου - Αντιρρίου. Θα γίνει πραγματικότητα 115 χρόνια μετά, στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, οπότε η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα