Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2013 02:24

Στις 22 Μαϊου 1922 παρακρατικοί τραυματίζουν θανάσιμα τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης σπούδασε ιατρική, ενώ υπήρξε και βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος. Στις εκλογές του 1961 συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ εκλέχθηκε βουλευτής Πειραιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.

Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες, Κύπριους και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Ο Λαμπράκης έπειτα από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν ομιλητής, επέστρεφε στο ξενοδοχείο, όταν ένα τρίκυκλο πέρασε δίπλα του με ταχύτητα και ο παρακρατικός Γκοτζαμάνης, με ένα ρόπαλο τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

 

 

 

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.

 

1455: Αρχίζει ο Πόλεμος των Ρόδων στην Αγγλία. Εμφύλια διαμάχη που κράτησε έως το 1489, μεταξύ των Οίκων του Λάνκαστερ και της Υόρκης για τον θρόνο της Αγγλίας.

 

1960: Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός πλήττει τη νότια Χιλή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3.000 άνθρωποι. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 9,3 Ρίχτερ.

 

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

 

Πηγή: Sansimera.gr





Σχετικά Άρθρα