Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 02:28

Στις 3 Ιουνίου 1996 οι Τούρκοι δολοφονούν τον 19χρονο Στέλιο Παναγή

Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής δολοφονούν εν ψυχρώ τον 19χρονο εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας στις 3 Ιουνίου 1996. Οι γονείς του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκώντας αγωγή εναντίον της Τουρκίας για τη δολοφονία του γιου τους. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το ΕΔΑΔ με απόφασή του καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία του Στέλιου υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία παρέβη το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναφέρεται στην προστασία της ζωής. Η Τουρκία καταδικάστηκε σε πρόστιμο 70.000 ευρώ και στην πληρωμή όλων των δικαστικών εξόδων.

 

1824: Οι οπλαρχηγοί Τσόγκας και Ράγκος επιτίθενται κατά της Σκουληκαριάς Άρτας, εξαναγκάζοντας τους Τούρκους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να καταφύγουν στην Άρτα.

 

1906: Διακόπτονται επισήμως οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τελευταίας στο ζήτημα των Κουτσοβλάχων.

 

1979: Η τέφρα της Μαρίας Κάλλας σκορπίζεται στο Αιγαίο, σύμφωνα με δική της επιθυμία.

 

1993: Η Κίνα απορρίπτει το ανακοινωθέν της ΕΟΚ για καταπιέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, ενώ καλεί τις 12 χώρες της Κοινότητας να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά της.

 

1994: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα με μαχαίρι κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη. Δράστης, ο ιδιοκτήτης καφενείου Μανώλης Θεοδωράκης, που δηλώνει εθνικιστής.


Πηγή: Sansimera.gr




Σχετικά Άρθρα