title -- ΠΟΛΙΤΙΚΗ --
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 15:57

Στην Κρυοπηγή ο Πάνος Σκουρλέτης – “Αδιάβαστοι” άπαντες με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που τελικώς είναι σε ισχύ (pics+vid)

Την Κρυοπηγή, η οποία προσφάτως “πληγώθηκε” από ένα πρωτοφανές για την περιοχή κατολισθητικό φαινόμενο, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Πρέβεζα.

IMG 7858

Ο Υπουργός συνοδευόμενος από το βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, έφτασε στην Κρυοπηγή όπου τον υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία του Δήμου Πρέβεζας με επικεφαλής το Χρήστο Μπαϊλη, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας και της επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και αντιπροσωπεία του ΙΓΜΕ.

IMG 7865

Ο Υπουργός έκανε “αυτοψία” στα σημεία όπου σημειώθηκε η μεγάλη κατολίσθηση και σχημάτισε ο ίδιος άποψη για το μέγεθος του προβλήματος, ενώ ενημερώθηκε από τους ντόπιους, τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, κ.κ. Νικολάου και Πάσχο, το Δήμαρχο και το βουλευτή του Νομού για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Το αίτημα κοινό και συγκεκριμένο: Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Και κάπου εκεί δημιουργήθηκε ένα μίνι-μπάχαλο, το οποίο σας εξηγούμε παρακάτω...

IMG 7817

Μετά την “αυτοψία” ο Υπουργός πήρε μέρος σε μία λαϊκή συνέλευση στο καφενείο του χωριού, όπου έγινε μεγάλη συζήτηση για το πρόβλημα, με την παρουσία των κατοίκων.

 

Πιάστηκαν άπαντες “αδιάβαστοι”

IMG 7890

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε: “Η επίσκεψη στην Κρυοπηγή, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μεν πράγματα που ξέρουμε, αλλά είναι διαφορετικό να τα βλέπει κανείς ο ίδιος. Το θέμα είναι να πραγματοποιηθεί μία σωστή επιστημονική μελέτη του φαινομένου, το οποίο δεν εμφανίζεται μόνο σε αυτή εδώ την περιοχή. Υπάρχουν και άλλες περιοχές που εμφανίζουν αυτά τα φαινόμενα.

Αυτή θα μας καθοδηγήσει με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και για την προστασία του οικισμού. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εγώ θα μιλήσω επιστρέφοντας με την Πολιτική Προστασία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει και σε αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά και στο θέμα της αποζημίωσης κάποιων καλλιεργητών.

Και από ότι είδα εδώ έχουν πληγεί καλλιέργειες ετών, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Ό,τι μπορούμε πιο έγκαιρα, πιο γρήγορα θα το οργανώσουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει”.

Σε ερώτηση για το αν δεσμεύεται πως η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είπε: “Να σας πληροφορήσω ότι το αίτημα πρέπει να γίνεται από το Δήμο και την Περιφέρεια, αφού υπάρξουν οι καταγραφές των προβλημάτων και εκεί με βάση τις εκθέσεις των επιστημόνων απαντάει η πολιτική προστασία. Η πολιτική προστασία δεν κρίνει από μόνη της. Το κρίνει με βάση τα δεδομένα. Η πρώτη απάντηση που έχει δοθεί, θέτει ξανά νέα ερωτήματα ώστε να απαντήσουν οι φορείς με έναν οριστικό τρόπο. Κατά τη γνώμη μου συντρέχουν οι λόγοι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, ενώ σε ερώτηση για το αν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι απάντησε: “Όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το μόνο εύκολο. Σημασία έχει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ανακουφιστεί ο κόσμος και να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή”.

IMG 7894

Δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, που τόνισε: “Για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να έχουμε σήμερα στην Πρέβεζα τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη, ο οποίος είδε ο ίδιος την πραγματική κατάσταση στην περιοχή. Όπως είδατε κι εσείς είναι ένα σπάνιο και πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη. Μεταφέραμε στον Υπουργό αυτά που έπρεπε, επιμένουμε στο αίτημά μας να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στο δήμο με όποιες οικονομικές πιστώσεις θα υπάρχουν, για άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Και πάνω από όλα ζητάμε και την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους, γιατί όπως είδατε το χωριό είναι γεωργικό και κτηνοτροφικό και οι πόροι είναι ελάχιστοι. Έχουμε την άποψη ότι και ο ίδιος ο Υπουργός θα ενδιαφερθεί όπως σας δήλωσε και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο που πρέπει να πάρει”.

IMG 7897

Όλα καλά και όλα... άγια και ασφαλώς είναι όντως προς τιμήν του κου Σκουρλέτη, που βρέθηκε σε ένα μικρό χωριό για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης όμως, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι πως ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καμπάκης, έχει κηρύξει από τις 27 Απριλίου την Τ.Κ. Κρυοπηγής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα έχει ισχύ για 4 μήνες. Και δημιουργείται ένα ζήτημα πάνω σε αυτό.

Ο Υπουργός δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έπειτα από σχεδόν ένα μήνα κι ενώ μάλιστα πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή και κάνει και δηλώσεις στα ΜΜΕ;

Ο τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος γιατί δεν είχε ενημερωθεί;

Ο Δήμαρχος και ο περιφερειάρχης γιατί δεν είχαν ενημερωθεί;

Οι κάτοικοι γιατί δεν είχαν ενημερωθεί;

Για ποιο λόγο ένα σωρό κόσμος ζητά από τον Υπουργό με μεγάλη αγωνία να υλοποιηθεί ένα αίτημα, την ώρα που έχει ήδη γίνει χωρίς να το γνωρίζει κανείς;

Υπογράφηκε εκείνη την ώρα η απόφαση για την Κρυοπηγή, έχοντας αναδρομική ισχύ;

IMG 7832

Παρ' όλα αυτά το γεγονός της κήρυξης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μεγάλη σύσκεψη που έγινε (δείτε ΕΔΩ), είναι θετικότατο γεγονός και πολιτικά αξιοποιήσιμο. Και αυτό είναι και το ουσιώδες.

Τέτοιες “γκάφες” σε τόσο σοβαρά ζητήματα όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο... 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας

 

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
KALINIKOS

14801185 10154132154417648 695069588 n

casadimaiscard

title -- Διαβάστε επίσης... --