title1 -- ΠΟΛΙΤΙΚΗ --
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 15:16

Με τους αυτοδιοικητικούς συναντήθηκε ο Σκουρλέτης-Επισφραγίστηκε το αίτημα κήρυξης της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Στο χέρι των δύο δήμων το διαδημοτικό έργο ύδρευσης των παραλιών

Οι θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Κλεισθένη Ι και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις για δημιουργία υποδομών στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης στο δημαρχείο της Πρέβεζας με το δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαΐλη, το δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή και τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ιωάννου.

IMG 8171

Ο κ. Σκουρλέτης έφτασε στο Δημαρχείο λίγο μετά τις 11 συνοδευόμενος από το βουλευτή κ. Μπάρκα και μετά τη σύσκεψη που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ο Υπουργός στις δηλώσεις του τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα γόνιμη αφού είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς των αιρετών σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αλλά και σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για συγκεκριμένα έργα στην περιοχή.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως σήμερα ήρθε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και η τυπική επισφράγιση του αιτήματος να κηρυχθεί η Κρυοπηγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά και την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφερόμενος στο διαδημοτικό έργο ύδρευσης Πάργας-Πρέβεζας, τόνισε πως πλέον το Υπουργείο περιμένει να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους των δύο δήμων, με αντίστοιχη μελέτη, η οποία να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.

IMG 0776

“Περιμένουμε να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους των δύο δήμων. Θεωρώ ότι η πρόσκληση που έχουμε βγάλει πριν από λίγες ημέρες καλύπτει απόλυτα τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου. Βεβαίως πρέπει να κατατεθεί η αντίστοιχη μελέτη, η οποία να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη” είπε ο κ. Σκουρλέτης για το έργο ύδρευσης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν διαπιστώνει ένα διαφορετικό κλίμα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους αιρετούς σε σχέση με αυτό που προβάλλουν η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ τόνισε πως βλέπει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε πολλές συναντήσεις και πρόσθεσε : “αύριο θα έχω τη δυνατότητα να συναντηθώ με τις αντιπροσωπείες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, ελπίζω να μου καταθέσουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες να είναι αξιοποιήσιμες και να μη σταθούμε πια σε μια κατάσταση ενός πλήρους αρνητισμού απέναντι σε μια αδιαμφισβήτητα θετική πρωτοβουλία που αποτελεί το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι”.

IMG 0819

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου στις δηλώσεις του τόνισε πως εξέφρασε τις αντιρρήσεις του προς τον Υπουργό στο θέμα της απλής αναλογικής, αφού όπως είπε θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί η παιδεία της συνεργασίας, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα της Κρυοπηγής ,λέγοντας ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην διευθέτηση των προβλημάτων (ακόμη κι εκείνων που δεν ανήκαν στην αρμοδιότητά της) και τόνισε πως η απόφαση για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στην περιφέρεια να δουλέψει πιο άνετα αλλά και οι κάτοικοι του χωριού που επλήγησαν οι περιουσίες τους να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποζημιωθούν.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ο Κλεισθένης είναι ένα σημαντικό θέμα, εγώ εξέφρασα στον Υπουργό τις αντιρρήσεις μου ,που όπως γνωρίζετε το περιφερειακό συμβούλιο τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, αλλά κι εγώ προσωπικά με την τοποθέτησή μου που έκανα και το ανέφερα και στον Υπουργό, είναι ελάχιστοι οι πολίτες που διαφωνούν με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και εγώ συμφωνώ σαν μια γενική έννοια. Ποιος θα διαφωνούσε σε μια αναλογική εκπροσώπηση των ανθρώπων που ψηφίζουν, αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα, ότι αυτό δεν μπορεί να έρθει από πάνω. Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί η παιδεία της συνεργασίας και μετά να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική. Δηλαδή θα μπορούσαν εδώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4,5 διατάξεις που φέρνουν ενισχυμένη πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο ή στα δημοτικά συμβούλια για να περάσει ένα θέμα, θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι διατάξεις 40,50 για να υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία έτσι ώστε να δημιουργηθεί η παιδεία της συνεργασίας και μετά να πας στην απλή αναλογική. Από πάνω επιβολή χωρίς να έχει πριν δημιουργηθεί η διάθεση συνεργασίας θεωρώ ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, θα δημιουργήσει συναλλαγές κλπ. Ζήτησα επιπλέον από τον Υπουργό κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, εάν ο νόμος περάσει και ισχύσει η απλή αναλογική, να υπάρχει η αναλογική εκπροσώπηση στα αξιώματα που θα υπάρχει καταμερισμός”. 

IMG 0800

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ανέφερε ότι ήταν μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια. Ο κ. Καλαντζής σημείωσε πως υπάρχουν αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία στο Νομοσχέδιο και μετά από διάλογο θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το κομμάτι που περιστράφηκε γύρω από τα έργα και τις διαδημοτικές συνεργασίες.

Ο κ. Καλαντζής δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είχαμε μια καλή συνάντηση σήμερα το πρωί. Δεν έχεις την ευκαιρία κάθε μέρα να συζητάς εκτενώς με τον υπουργό εσωτερικών. Ευτυχώς υπήρχε αυτή η διάθεση απ τον υπουργό και ο διαθέσιμος χρόνος να συζητήσουμε. Ασφαλώς βέβαια, προβάλαμε τις αντιρρήσεις μας που έχουμε αναφορικά με το νομοσχέδιο, τον Κλεισθένη, ο καθένας την άποψη που έχει θεσμοθετήσει απ το δημοτικό του συμβούλιο. Βλέπετε ότι τα δημοτικά συμβούλια ως επί το πλείστον είναι αντίθετα στο νομοσχέδιο συνολικά. Βέβαια, κάποιες διατάξεις τις θεωρούμε θετικές, κάποιες διατάξεις νομίζουμε ότι δεν είναι τόσο σωστές και πρέπει μετά από διαβούλευση, μετά από το διάλογο αυτό που θα υπάρξει με την ΚΕΔ, πρέπει να υπάρχουν κάποιες αλλαγές κι απ ό,τι φαίνεται θα υπάρξουν αυτές οι αλλαγές, απ ό,τι προέκυψε απ αυτή την κουβέντα μας. Ωστόσο όμως είναι και η πρώτη φορά με το υπουργείο εσωτερικών που μπήκαμε και σε τεχνικά θέματα κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Έπειτα απ τις προσκλήσεις που βγήκαν απ το Φιλόδημο, για τη πρόσκληση την τελευταία που βγήκε για τις υδρεύσεις, θέματα πραγματικά που έχουμε ανάγκη οι δήμοι. Συζητήσαμε τεχνικά ζητήματα, πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες μας μέσα από τις προσκλήσεις αυτές που βγαίνουνε από το υπουργείο εσωτερικών-επίσης είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν είναι ΕΣΠΑ και δεν είναι άλλες χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκές. Μας επεσήμανε και είπαμε και μόνοι μας ότι πρέπει να τρέξουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες, να γίνουν γρήγορα οι δημοπρασίες, να απορροφηθούν γρήγορα τα χρήματα και βέβαια και είδαμε και προοπτική επέκτασης των προγραμμάτων αυτών σε άλλα ζητήματα, όπως αφορά τα ποτάμια, τη διαχείριση των λεκανών, τις λίμνες οι οποίες μας αφορούν πάρα πολύ και έχουμε και μια ενημέρωση σχετικά για το τι πρόκειται να βγει στο μέλλον ώστε να μπορούμε κι εμείς να προετοιμαστούμε. Θεωρώ θετική τη συνάντηση αυτή και βέβαια αναμένουμε και τα αποτελέσματα σύμφωνα με τις παρατηρήσεις γιατί εκτός από γενικά θέματα που αφορούν όλη την Ελλάδα, μπήκαμε και σε ειδικά ζητήματα και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, ας πούμε τον επόμενο μήνα ή μήνες, να υπάρχει ανταπόκριση με το υπουργείο εσωτερικών. Μακάρι να υπάρχει ώστε να ωφεληθούν και οι δήμοι και κατ' επέκταση και οι δημότες που ωφελούνται ουσιαστικά όλων αυτών των προγραμμάτων και των δράσεων.”

IMG 0867

Τέλος ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ευχαρίστησε τον κ.Σκουρλέτη για την παρουσία του στην Πρέβεζα και για την συμβολή του στο αίτημα κήρυξης της Κρυοπηγής σε έκτακτη ανάγκη, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική τη συνάντηση. Ο κ. Μπαΐλης δήλωσε: “Θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια ουσιαστική και θετική συνάντηση. Αναφέραμε στον υπουργό όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, φυσικά μέσα στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων. Χθές είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί την Κρυοπηγή, ένα χωριό που αυτή τη στιγμή έχει πληγεί από ένα ακραίο, πρωτοφανές φαινόμενο των κατολισθήσεων. Συζητήσαμε το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών. Σήμερα του θέσαμε τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Θέσαμε το μεγάλο έργο, που αφορά το διαδημοτικό έργο υδροδότησης της παραλιακής ζώνης,που αφορά τους δήμους Πρέβεζας και Πάργας. Για μας είναι ένα έργο άμεσα αναγκαίο και επιτακτικό και θα πρέπει το έργο αυτό όχι μόνο να ενταχθεί αλλά και να υλοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί αφορά τουριστική περιοχή και δίνουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα. Θέσαμε άλλο ένα πολύ μεγάλο θέμα, όπως ξέρετε εμείς εδώ στην περιοχή, κι είναι κοινωνικό το πρόβλημα, είναι με τις εκτάσεις των κατεχόμενων, που ξεκινάνε απ το 1950 και δεν έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα. Και αναφέραμε πώς είναι το σημερινό καθεστώς και πώς μπορεί να επιλυθεί μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας απ το αρμόδιο υπουργείο κι απ την πολιτεία. Φυσικά συζητήσαμε κι άλλα θέματα, για άλλα προβλήματα, για έργα, όσων αφορά και τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας, Συζητήσαμε για το Φιλόδημο, για τα προγράμματα για τις παιδικές χαρές, το πρόγραμμα των σχολικών κτιρίων αλλά και για τη νέα πρόσκληση που θα βγει τώρα για τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού”.

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
KALINIKOS

casadimaiscard

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

22 Οκτωβρίου 2018
Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται (9 Μέλη) με σειρά ψήφων οι εξής: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΣΟΥΜΑΛΕΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 57 ΨΗΦΟΙ ΔΗΜΑΣ ΘΩΜΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 55 ΨΗΦΟΙ
22 Οκτωβρίου 2018
“Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Βιολογικών & Βιοχημικών Εξετάσεων & Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε. προέκυψε ότι ...
22 Οκτωβρίου 2018
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τα μέλη του για επανειλημμένα κρούσματα εξαπάτησης επιχειρήσεων του Νομού από τον “European Business Number”. ...
22 Οκτωβρίου 2018
Εντοπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από διερχόμενο πεζό στο Άκτιο, μία πλαστική σακούλα, που περιείχε 9 οξειδωμένα φυσίγγια πολεμικού ...
22 Οκτωβρίου 2018
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν κρούσματα εξαπάτησης και απόπειρας ...

Αθλητισμός

22 Οκτωβρίου 2018
Με το «δεξί» ξεκίνησε η ομάδα του Άκτιου Απόλλωνα τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις καθώς την Κυριακή 21/10 επικράτησε εκτός έδρας με σκορ 42-72 του Γ.Ο. Αμφιλοχίας. Οι παίκτες του Παπαμιχαήλ
21 Οκτωβρίου 2018
Η ομάδα παίδων της Νικόπολης Πρέβεζας νίκησε με σκορ 85-44 την αντίστοιχη του Πύρρου Αρταίων για την 6η αγωνιστική του Β' Ομίλου του παιδικού ...
21 Οκτωβρίου 2018
Πρώτο ροζ φύλλο αγώνος για τη σεζόν 2018-2019, για την ανανεωμένη Νικόπολη Πρέβεζας, η οποία επικράτησε εντός έδρας του Α.Ο. Καλαμπάκας με σκορ ...
20 Οκτωβρίου 2018
Την παρακάτω δήλωση έκανε ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Πρέβεζα Χρήστος Δήμας: “Το θέλαμε περισσότερο. Ήταν μία δύσκολη εβδομάδα για εμάς, με τρία ...
20 Οκτωβρίου 2018
Την παρακάτω δήλωση έκανε ο προπονητής του ΠΑΣ Πρέβεζα Βασίλης Ξανθόπουλος: “Κατ' αρχάς να πω ότι είμαστε η πιο ποιοτική ομάδα στο πρωτάθλημα ...

Πολιτισμός

22 Οκτωβρίου 2018
Ο Σύλλογος των Φίλων του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει το Σάββατο 27/10/2018 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Καναλακίου εκδήλωση,
20 Οκτωβρίου 2018
Μοναδικά ακούσματα από την αρχαία Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο αρχαιολογικό μουσείο της ...
19 Οκτωβρίου 2018
Με τη όπερα «Σαμψών και Δαλιδά» συνεχίζονται οι μεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το Δήμο Πρέβεζας και το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος ...
18 Οκτωβρίου 2018
Στην κατάμεστη αίθουσα της Θεοφανείου στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Ζάκα με τίτλο ...
19 Οκτωβρίου 2018
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα φιλοξενήσει στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης την περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας «Ήχοι ...

Στήλες

23 Οκτωβρίου 2012
Στις 23 Οκτωβρίου 1798 οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις του Αλή Πασά και του γιου του Μουχτάρ νικούν τη φρουρά Πρέβεζας των Γάλλων Γρεναδιέρων στη Μάχη της Νικοπόλεως, μέχρι το απόγευμα εκείνης της
21 Οκτωβρίου 2012
Στις 22 Οκτωβρίου 1717, οι δυνάμεις του Βενετού ναυάρχου Αντρέα Πιζάνι και του κόμη φον Σούλενμπουργκ, αρχηγού των ενετικών δυνάμεων της Επτανήσου ...
21 Οκτωβρίου 2012
Στις 21 Οκτωβρίου 1912 η μοίρα της Πρέβεζας, άλλαξε για πάντα. Ο πόθος όλων των Πρεβεζάνων γινόταν επιτέλους πραγματικότητα και η «μητέρα» Ελλάδα ...
19 Οκτωβρίου 2012
Στις 20 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός νικά τους Τούρκους στη Μάχη της Νικόπολης. Ο δρόμος για την απελευθέρωση της Πρέβεζας, είναι ορθάνοικτος. ...
18 Οκτωβρίου 2012
Στις 19 Οκτωβρίου 1863 ο  πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλιάς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Είναι ο πρώτος ...