Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 15:37

O Όμιλος UNESCO Πρέβεζας έκοψε την πίτα του-Κατσίμπρας: "Η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει αδράνεια για το θέμα της Νικόπολης"

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το απόγευμα της Τετάρτης ο Όμιλος UNESCO Πρέβεζας στην οικία Αθανασιάδη, με τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα να επισημαίνει πως η κοπή της πίτας δεν πρέπει να είναι απλά μια κοινωνική εκδήλωση, αλλά η αφετηρία των πολιτιστικών δράσεων και παρεμβάσεων του ομίλου για όλο το έτος.

Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρθηκε στη σημασία του παγκόσμιου οργανισμού UNESCO υπογραμμίζοντας πως επιβάλλεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έριξε τα βέλη του προς την τοπική αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας τη για αδράνεια.

84439270 214304236399502 1410464244939358208 n 1

Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, οι Βουλευτές του Νομού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέργιος Γιαννάκης, καθώς και του Σύριζα κ. Κώστας Μπάρκας, ενώ στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Δήμας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας Θαν. Κεραμιδόγλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» Κ. Λογοθέτης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Πρέβεζας Ν. Τζίμας, και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρίστος Ματσίρας, εκπρόσωποι Φορέων κ.ά.

 DSC3080

Ο κ. Κατσίμπρας στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Σύμβαση της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ήδη τα Ελληνικά Μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO είναι δεκαοκτώ με τελευταίο τους Φιλίπους το 2017.
Με τους Φιλίπους ξεκινήσαμε μαζί το 2003, οι Φίλιποι τελείωσαν και εμείς είμαστε ακόμα στην αρχή.
Ο τίτλος Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα, ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική ή και περιβαλλοντική σημασία τους.
Η Νικόπολη πληρεί με το παραπάνω, τους ανωτέρω όρους.
Η πρόταση που υπέβαλε το 2002 ο όμιλος σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, για την ένταξη της Νικόπολης έχει περάσει από συμπληγάδες και συνεχίζεται η οδύσσειά της.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει αδράνεια.

Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να κάνω μια μικρή παρένθεση, για να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας προς τον κύριο δήμαρχο, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοτική Ραδιοφωνία κόβοντας τα περισσότερα δελτία τύπου του Ομίλου ενός Ομίλου με κρατική οντότητα (Υπουργείο εξωτερικών) λες και τα μέλη του Ομίλου δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες.

Συνεχίζω, ο φάκελος της Νικόπολης έπρεπε κανονικά να συνταχθεί από την Δήμο όπως έγινε στην Κέρκυρα και στους Φιλίππους.
Εκεί ανέλαβαν οι Δήμοι τα διεκπεραίωσαν ταχύτατα και τελείωσαν γρήγορα.
Το έτος 2013 μετά από μία περίπου δεκαετία από όταν ο Όμιλος υπέβαλε την πρόταση, το Υπουργείο Πολιτισμού βλέποντας πως υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης των φορέων σε τοπικό επίπεδο αποφάσισε να συντάξει το ίδιο το φάκελο υποψηφιότητας.
Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ομίλου και της Εθνικής Επιτροπής προς το Υπουργείο για να διατηρηθεί η υποψηφιότητα γιατί κάθε δέκα χρόνια κρίνεται και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατορθώσαμε να παραμείνουμε.
Το 2013 συγκροτείται με απόφαση που υπογράφηκε από την τότε Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και σημερινή Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, η ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς φορείς.
Εντός του έτους έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε και ο όμιλος στη συνέχεια σταματούν οι εργασίες λόγω συνταξιοδότησης τριών μελών της ομάδας.
Από το 2013 φτάνουμε στο 2017 για να συγκροτηθεί η νέα ομάδα εργασίας μετά από πολλές επισκέψεις και παρεμβάσεις του Ομίλου προς το Υπουργείο.
Από 26 Μαΐου 2017 που συγκροτήθηκε η νέα ομάδα εργασίας έως και σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Τον Ιανουάριο επισκέφτηκε η Υπουργός Πολιτισμού την Πρέβεζα.
Υπήρξε η αντίδραση του Ομίλου για την μυστικότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη αλλά και για το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου όπου αναφερόταν μόνο στην υποψηφιότητα του Ζαγορίου και καμία αναφορά για την Νικόπολη, ενώ είχε γίνει δέσμευση της κυρίας Υπουργού για την Νικόπολη και την άμεση έναρξη των εργασιών για την σύνταξη του φακέλου.
Στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στο γραφείο της Υπουργού πολιτισμού, όπου απέστειλε απευθείας δελτίο τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. ανακοινώνοντας την ανωτέρω δέσμευση της για την Νικόπολη.
Θεμιτό είναι οι φορείς των Ιωαννίνων να εργάζονται για την ανάδειξη των δικών τους πολιτιστικών μνημείων, το αθέμιτο είναι όταν αυτό γίνεται εις βάρος των άλλων Νομών της Ηπείρου.
Πέραν των πιθανών δυνάμεων που μπορεί να απεργάζονται την μη ένταξη της Νικόπολης στην UNESCΟ, στο Υπουργείο Πολιτισμού μας έχουν τονίσει επαννηλειμένως ότι όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο όμιλος ενδιαφέρεται για την ένταξη της Νικόπολης ενώ από τις άλλες υποψηφιότητες ανά την Ελλάδα διεκδικούν σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς.
Αποτέλεσμα πηγαίνει πίσω η Νικόπολη προχωρούν οι άλλες υποψηφιότητες, Σπιναλόγκα, Κνωσός κ.λ.π.

Πριν από λίγες μέρες είχα ο ίδιος συνάντηση και συνεργασία με υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού όπου με ενημέρωσαν ότι έχουμε πάλι συνταξιοδοτήσεις μελών της ομάδας εργασίας αλλά με διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει άμεσα η αντικατάστασή τους.
Επιπλέον με ενημέρωσαν ότι έχουμε πρόσφυγες στο συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά την νέα είσοδο της πόλης.
Μια είσοδος που χαράκτηκε χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση των Δημοτών.
Εάν είχε γίνει αυτό πιθανόν να είχαμε αποφύγει και τις προσφυγές.
Τώρα όσον αφορά γενικότερα την νέα είσοδο της πόλης, αυτή προβλεπόταν από το master plan και το αρχαιολογικό πάρκο με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.
Και το ερώτημα είναι, γιατί τέθηκε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ένταξη της Νικόπολης ενώ στους Φιλίππους ακολουθήθηκε εντελώς διαφορετική τακτική, εντάχθηκε πρώτα ο αρχαιολογικός χώρος και μετά από δύο χρόνια γίνεται η ενοποίηση του.
Έχουμε και το φαινόμενο σωματείο με έδρα την Αθήνα να αναλαμβάνει μελέτες για την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας και να προσπαθεί να γίνει συνδιαχειριστής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων δηλαδή των δικών μας χρημάτων.
Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου συνεργάζεται με αυτό το σωματείο;
Οι υπηρεσίες της δεν είναι ικανές και επαρκείς σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού να διεκπεραιώσουν αυτές τις μελέτες και να διαχειριστούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα;
Εάν ισχύει το ανωτέρω, δυστυχώς ζούμε σε τριτοκοσμικό κράτος.
Το συγκεκριμένο σωματείο το έχει καταγγείλει επανειλημμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και έχει καλέσει τα μέλη του που είναι στο σωματείο, να παραιτηθούν.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο, άναρχη οργιώδης βλάστηση, μηδενικός φωτισμός κλπ.
Το ερώτημα είναι μήπως κάποιοι δεν θέλουν την UNESCO λόγω των αυστηρών ελέγχων;

Ο Πλούτος της Νικόπολης είναι ατελείωτος έχουμε τον Στωικό φιλόσοφο Επίκτητο  εφάμιλλο επιτρέψτε μου να πω του Σωκράτη και του Αριστοτέλη και τον είχαμε στην αφάνεια .
Ο όμιλος εργάστηκε επί δύο χρόνια σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και πραγματοποιήθηκε 15 Δεκεμβρίου 2019 η ημερίδα Επίκτητος και Ελευθερία.
Τώρα ο όμιλος εργάζεται για τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής και του φορέα ώστε  να επαναλαμβάνεται η Ημερίδα ανά εύλογα χρονικά διαστήματα.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τι αρχαιολογικό πλούτο παγκόσμιας εμβέλειας διαθέτουμε, και πως θα τον αξιοποιήσουμε., το γρηγορότερο, με όλα τα οφέλη που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή.
Η Νικόπολη είναι καταγεγραμμένη στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως ο μεγαλύτερος σε έκταση αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα.
Επανειλημμένως έχουμε  καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία άξονα αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της θέσης Λιθάρι, όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, τις Παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Νικόπολης και τους παλαιούς ναούς της πόλης.
Τα μνημεία υπάρχουν, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής μας υπάρχει, θέληση πρέπει να υπάρχει για την αξιοποίησή τους.
Τα οφέλη που θα προκύψουν πολλά.

Η προώθηση του τουρισμού, με ιδιαίτερη αναγνωσιμότητα της περιοχής, η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συντήρηση ανάδειξη των μνημείων και εξασφάλιση υποδομών για τους επισκέπτες.
Η αποκατάσταση της πολιτιστικής ταυτότητας διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου, γι’ αυτό το λόγο η ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο της UNESCO, συμβάλει στην αναβάθμιση του Βιοτικού επιπέδου και την προβολή του Τόπου.

Τέλος θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τη ρήση του Επικτήτου «ανέχον και απ’ ‘εχον», δηλαδή να έχεις υπομονή και αντοχή.
Καλή χρονιά με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δημιουργία”.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων εξήγγειλε για τις απολύσεις των εργαζόμενων στα
13 Μαϊος 2024
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας περιόδευσε την Παρασκευή η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών ...
08 Μαϊος 2024
Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του στην ...
07 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει σήμερα σε Πάργα και Πρέβεζα, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Φιλιππιάδα, αφού ...
02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου Τασούλα με τίτλο «Από την Ιστορία της Κρανιάς». Το
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...