Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 11:51

Νέα δαπάνη για προμήθεια λαμπτήρων από το Δήμο Πρέβεζας την ώρα που έχει αναλάβει την υπηρεσία φωτισμού ιδιωτική εταιρεία...

Τα πρώτα “προβληματικά σημάδια” της ανεξήγητης στρατηγικής επιλογής της ιδιωτικοποίησης του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας για 12 χρόνια από τη δημοτική αρχή του Νίκου Γεωργάκου, έχουν αρχίσει να φαίνονται (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ). Ήδη από νεότερα δεδομένα που προκύπτουν θα πρέπει τα μετρήσιμα στοιχεία της μελέτης, με την οποία έγινε και η προκήρυξη του διαγωνισμού, να επανεκτιμηθούν, διαφορετικά ο Δήμος θα αντιμετωπίσει οικονομικό ζήτημα στην αποπληρωμή προς την εταιρεία.

Ο Δήμος Πρέβεζας προχώρησε σε σύμβαση με εταιρεία της Βορείου Ελλάδας, ύψους 19.655,24€ (με ΦΠΑ 24%), για την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (κυρίως λαμπτήρες) για τη συντήρηση-λειτουργία του δικτύου. Με την ίδια εταιρεία έχει συνάψει το 2023 για τον ίδιο λόγο άλλη μία σύμβαση ύψους 24.464,62 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Εύλογα γεννάται η απορία για ποιο λόγο συνεχίζει να δαπανά χρήματα για λαμπτήρες ο Δήμος Πρέβεζας από τη στιγμή που η υπηρεσία έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας» έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Ένωση Εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», με τίμημα 6.995.212.98 ευρώ+1.678.851,12 (ΦΠΑ 24%).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας, οι εργασίες αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του συνόλου του υφιστάμενου δικτύου οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο αποτελείται από 8.170 φωτιστικά/προβολείς, με νέο, σύγχρονης τεχνολογίας φωτισμό τύπου LED. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης θα επιτρέψει στον Δήμο να επιτύχει ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 70%, συνεισφέροντας έτσι στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί σε τοπικό, εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως προκύπτει όμως από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, ο αριθμός των φωτιστικών φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος από 10.000 και κατά συνέπεια υπάρχει ένα ερωτηματικά για το πως θα καλύπτονται αυτά και πως θα πετυχαίνεται η ανάλογη εξοικονόμηση για να πληρώνεται και η εταιρεία.

Δικαιώνονται έτσι οι αντιπολιτευτικές “φωνές” στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, που επέμεναν πως θα πρέπει τα στοιχεία στη συγκεκριμένη σύμβαση να εκτιμηθούν και να επικαιροποιηθούν.

Έτσι εξηγείται και η προμήθεια σε λαμπτήρες από το Δήμο Πρέβεζας, καθώς ο φωτισμός είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους δημότες Πρέβεζας.