Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 04:07

Το 30ό Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας ξεκίνησε εντυπωσιακά με... Γκαίτε

Η φράση που... δανείστηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης από τον Γκαίτε («Όπου δεις ανθρώπους να τραγουδούν, πλησίασε! Μόνο άνθρωποι καλοί και εκλεκτοί τραγουδούν»), αντικατοπτρίζει πλήρως την ατμόσφαιρα καλλιτεχνικής «άνοιξης» που επικράτησε χθες στο κατάμεστο δημοτικό κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», κατά την πρώτη ημέρα του 30ού Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας.

Κάτω από το εντυπωσιακό φεγγάρι, που «καθρεφτιζόταν» στα νερά του Αμβρακικού, η Πρέβεζα έγινε για ακόμη μια φορά «σταυροδρόμι» πολιτισμών, κάτι που άλλωστε επιτάσσει η ιστορία της εδώ και αιώνες. Οι μελωδικές φωνές των χορωδών «ταξίδεψαν» τους θεατές σε κόσμους πολιτισμού, σε κόσμους ψυχικής ανάτασης και καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, πως στην πόλη μας και γενικότερα στην χώρα μας, η μιζέρια δεν ταιριάζει με το... DNA μας.

>

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο της έναρξης του Φεστιβάλ: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω την έναρξη του 30ού Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας. Τετοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και παράλληλα στην αναβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να προβάλλουμε το δικό μας πολιτισμό και συγχρόνως να γνωρίσουμε και διαφορετικούς πολιτισμούς.

100 2624

Το Φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός και εντάσσεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. 100 χρόνια Πρέβεζα. Ένας αιώνας Πρέβεζα. Θα ήθελα να τελειώσω με μια φράση του Γκαίτε: ''Όπου δεις ανθρώπους να τραγουδούν, πλησίασε! Μόνο άνθρωποι καλοί και εκλεκτοί τραγουδούν''».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣ της Χορωδίας «Αρμονία» Απόστολος Αντωνίου, ο οποίος κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καλώς ήρθατε στην όμορφη και φιλόξενη αυτή γωνιά της Ελλάδας! Νιώθουμε περήφανοι που μετά από 30 χρόνια συνεχίζουμε και εμπλουτίζουμε κάτι που άλλοι ξεκίνησαν. Κηρύσσω την έναρξη του Φεστιβάλ και εύχομαι σε όλους σας υγεία και ελπίδα. Ελπίδα για κάτι καλύτερο...».

IMG 4280

Ευχαρίστησε επίσης για τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους την Π.Ε. Πρέβεζας, το Δήμο Πρέβεζας, το Επιμελητήριο Πρέβεζας, τα τοπικά ΜΜΕ και τους εθελοντές που πρόσφεραν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια 9 χορωδίες από όλες τις «γωνιές» του κόσμου έδωσαν μια πρώτη «γεύση» στο κοινό των δυνατοτήτων τους.

Οι χορωδίες αυτές ήταν:

 

Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Μοσχάτου-Ταύρου, «Pizzicati» (Ελλάδα)

 IMG 4302

 

Chorus Matricanus (Ουγγαρία)

 IMG 4321

 

Viva! Youth Singers of Toronto (Καναδάς)

 

 IMG 4333

Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» (Ελλάδα)

 

 IMG 4352

The National Academic Choir of Ukranian Academy of Science «Golden Gates» (Ουκρανία)

 

 IMG 4370

Budapesti Vandor Choir (Ουγγαρία)

 IMG 4383

 

University of Warsaw Choir (Πολωνία)

 

 IMG 4390

Coral of Workers of the Universidad de Los Andes, Merida (Βενεζουέλα)

 IMG 4402

 

Linden Choir, Johanessburg (Νότιος Αφρική).

 IMG 4411

 

Ακολούθησε παρέλαση των μελών όλων των χορωδιών, από το Κηποθέατρο μέχρι και την Πλατεία Ανδρούτσου, συνοδεία της μουσικής της Φιλαρμονικής Πρέβεζας «Ορφεύς». Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο κόσμος χειροκροτούσε και χαιρετούσε τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας ένα κλίμα γιορτής για όλη την πόλη. Οι χορωδοί τραγούδησαν στην Πλατεία για λίγη ώρα και ανανέωσαν για σήμερα το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό ραντεβού τους.

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

 

Παρασκευή, 06.07.2012

Από 11.00 έως 12.30 Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Πρέβεζας, Διαγωνισμός Χορωδιών

21.00 Συναυλία χορωδιών στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης

21.30 Συναυλία χορωδιών στη πλατεία Λιμενικού Ταμείου

 

 

Σάββατο, 07.07.2012

Από 11.00 έως 13.00 Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Πρέβεζας, Διαγωνισμός Χορωδιών

19.00 Συναυλία ορθόδοξης θρησκευτικής μουσικής στον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στην Πρέβεζα

21.00 Συναυλία στο Φρούριο του Παντοκράτορα

21.30 Συναυλία χορωδιών στη πλατεία Λιμενικού Ταμείου

 

 

 

Κυριακή, 08.07.2012

21.00 Τελετή Λήξης στο Κηποθέατρο του Δήμου Πρέβεζας «Γιάννης Ρίτσος».

 

 

 

Έκθεση εικόνων