Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 03:14

«Είναι τρελοί αυτοί οι... Νικοπολίτες;»

Άνοιξε χθες τις «πύλες» της για το κοινό η περιοδική έκθεση με τίτλο «50 Χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στη Νικόπολη», η οποία θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αγαπημένοι, μικρών και μεγάλων, ανυπότακτοι Γαλάτες (με τους οποίους μεγάλωσαν γενιές και γενιές μικρών παιδιών, ορισμένα από τα οποία χθες έφεραν τα δικά τους παιδιά, ως γονείς πλέον στο Μουσείο) «ταξίδεψαν» μέσω των εκθεμάτων του Μουσείου στην Αρχαία Νικόπολη για να... αναφωνήσουν «Είναι τρελοί αυτοί οι... Νικοπολίτες;», σε παράφραση της αγαπημένης τους φράσης: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι;».

Η έκθεση είναι μια μεταφορά και προσαρμογή της αρχικής έκθεσης «50 Χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσε το 2009 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την εκδότρια εταιρεία των εντύπων του Asterix στην Ελλάδα, ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Asterix.

Το κυρίως υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει κάδρα αφιερωμένα στα τεύχη του Asterix, καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ, καθώς και μία κατασκευή με ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά και όχι μόνο.

Οι μικροί φίλοι των ανυπότακτων Γαλατών, αλλά και οι γονείς τους δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν ως Asterix και Obelix, στην ειδική κατασκευή που υπήρχε στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης.

Πρόσθετο εποπτικό υλικό και χάρτινες φιγούρες των ηρώων του κόμικ ενσωματώθηκαν επιλεκτικά στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, ώστε να υπάρχει σύνδεση της περιοδεύουσας έκθεσης με εκθέματα της ρωμαϊκής περιόδου. Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν παλαιοτέρα τεύχη του περιοδικού σε έντυπη μορφή.

Η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μερκούρη, εξηγώντας στους παριστάμενους τα περί της εκθέσεως, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι επί αιώνες ελεύθεροι πολιορκημένοι Έλληνες, δε θα μπορούσαν παρά να ταυτίζονται με το γαλατικό χωριό, που βάλλεται από πολλές πλευρές, αλλά στο τέλος καταφέρνει πάντα να επιβιώνει».

Η κα Μερκούρη έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του κόμικ. Στις 29 Οκτωβρίου 1959, σε σενάριο του 33χρονου τότε René Goscinny και σκίτσο του 32χρονου Albert Uderzo, στο γαλλικό περιοδικό «Pilote», ο κοντούλης Γαλάτης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις χάρτινες σελίδες. Όπως τόνισε η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Asterix έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η αρχαία ελληνική, η κυπριακή, η κρητική, η ποντιακή και η λατινική.

IMG 5934

Η κα Μερκούρη στάθηκε στο γεγονός της αντισυμβατικότητας των ηρώων του κόμικ, που αντιστέκονται στην πανίσχυρη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επωφελούμενοι του μαγικού ζωμού του δρυϊδη Panoramix και γλεντούν με το δικό τους τρόπο στο τέλος της ημέρας.

Παράλληλα στάθηκε σε τρία στοιχεία του κόμικ: Στο γεγονός ότι προσελκύει και μεγαλύτερες ηλικίες, παρουσιάζοντας πρότυπα όπως αυτά του Ζακ Σιράκ, του Μπενίτο Μουσολίνι, του Σον Κόνερι κ.α., ότι έχει το στοιχείο του αναχρονισμού, καθώς μπλέκει στοιχεία της σύγχρονης εποχής με την εποχή των Γαλατών, ενώ παρουσιάζονται στις σελίδες του εθνικά στερεότυπα λαών, όπως των Γότθων (Γερμανών), των Ελβετών, των Βρετανών, των Ελλήνων, των Βέλγων, των Κορσικανών κ.α.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως το κόμικ παρουσιάζει αρκετά στοιχεία για την καθημερινότητα των Ρωμαίων και για τη ζωή των γυναικών των Ρωμαίων, τα οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει βλέποντας και τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης.

Μετά το τέλος της ομιλίας της, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της έκθεσης για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν στον αύλειο χώρο του Μουσείου την ταινία «Ο Asterix και η Κλεοπάτρα».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χριστίνα Μερκούρη, συντελεστές είναι οι Πολυξένη Μπάρκα και Γωγώ Μερτή (έχει και την επιμέλεια των κειμένων), ενώ την γραφιστική επιμέλεια έχει η Ρωξάνη Βλαχοπούλου.

Η ανταπόκριση των Πρεβεζάνων την πρώτη ημέρα της έκθεσης, φανερώνει ότι η ιδέα να έρθει κόσμος και να δει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης και τα εκθέματά του με αφορμή των Asterix, ήταν μάλλον έξυπνη. 

 

 

 

* Δείτε παρακάτω στη σελίδα πλούσιο φωτορεπορτάζ

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση εικόνων