Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 13:19

Γεύσεις, μυρωδιές και παράδοση Λάκκας Σουλίου στο 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό (pics+vid)

Άνοιξε τις «πύλες» του το Σάββατο το 2ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, στον αύλειο χώρο του πέτρινου πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού και σήμερα, Κυριακή, ολοκληρώνεται και φέτος, μία διήμερη πρωτοβουλία που εξελίσσεται σε θεσμό για το Δήμο Ζηρού και την ευρύτερη περιοχή.

IMG 4641

Στο Συμπόσιο μετέχουν περίπου 30 σύλλογοι, φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής και διοργανώνεται από το Δήμο Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

IMG 4677

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιάννος εκ μέρους του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα: «Τοπική γαστρονομία».

IMG 4732

Ακολούθως παρουσιάστηκε ο τρόπος παρασκευής ψωμιού και παραγώγων από Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες και έγινε διαγωνισμός παραδοσιακού ψωμιού και παραγώγων του, ο οποίος θα αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών στο κομμάτι της γαστρονομίας και της αρτοποιίας (σ.σ. μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και αρτοποιοί). Οι βραβεύσεις του διαγωνισμού και οι απονομές επαίνων θα γίνουν τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου.

IMG 4825

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο, ενώ το διήμερο –αξίζει να σημειωθεί- πως μεταδίδεται σε live Streaming από τα social media του Δήμου Ζηρού, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι οι ετεροδημότες και πολίτες με καταγωγή από τα χωριά του Δήμου, που ζουν στο εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

IMG 4680

Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας περιλαμβάνει:

19.30: Επίδειξη μενού με τοπικά προϊόντα και επίδειξη μαγειρικής από μαγείρους μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος non taste.

20.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους (Συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης κ.ά).

20.15: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στο καζάνι από τον κ. Χριστόφορο Γκουντέβα μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα”.

20.30: Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών.

IMG 4606

- Διασκέδαση με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής.

 

 

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View this gallery on Flickr