Στο Συμπόσιο μετέχουν περίπου 30 σύλλογοι, φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής και διοργανώνεται από το Δήμο Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιάννος εκ μέρους του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα: «Τοπική γαστρονομία».
Ακολούθως παρουσιάστηκε ο τρόπος παρασκευής ψωμιού και παραγώγων από Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες και έγινε διαγωνισμός παραδοσιακού ψωμιού και παραγώγων του, ο οποίος θα αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών στο κομμάτι της γαστρονομίας και της αρτοποιίας (σ.σ. μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και αρτοποιοί). Οι βραβεύσεις του διαγωνισμού και οι απονομές επαίνων θα γίνουν τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο, ενώ το διήμερο –αξίζει να σημειωθεί- πως μεταδίδεται σε live Streaming από τα social media του Δήμου Ζηρού, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλοι οι ετεροδημότες και πολίτες με καταγωγή από τα χωριά του Δήμου, που ζουν στο εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας περιλαμβάνει:
19.30: Επίδειξη μενού με τοπικά προϊόντα και επίδειξη μαγειρικής από μαγείρους μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος non taste.
20.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους (Συλλέκτης λαογραφικών σκευών Αναστάσιος Λαμπρούσης κ.ά).
20.15: Οι παλιότεροι μαγειρεύουν. Επίδειξη παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος στο καζάνι από τον κ. Χριστόφορο Γκουντέβα μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα”.
20.30: Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών.
- Διασκέδαση με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων της περιοχής.