Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 13:35

“Ταξίδι γνώσεων” στα Κάστρα της Ηπείρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (pics+vid)

Η εκδήλωση «Πόλεις – Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που οργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πρέβεζας, το απόγευμα της Κυριακής, αποτέλεσε ένα “ταξίδι γνώσεων”, για όσους την παρακολούθησαν, καθώς αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος που έχει “τούτο το χώμα”, όπως έγραφε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

IMG 0704

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), οργανώθηκε το παραπάνω θεματικό αφιέρωμα σε αρχαίες πόλεις της Ηπείρου και τα κάστρα τους, από την Αρχαιότητα στο Σήμερα, που περιελάμβανε δύο ομιλίες. Σε πρώτη φάση ο Αρχαιολόγος Γεώργιος Ρήγινος, αναφέρθηκε στις οχυρωμένες πόλεις – ακροπόλεις της Ηπείρου στην Αρχαιότητα. “Έπιασε το νήμα” από το Νεκρομαντείο και την Εφύρα και στη συνέχεια τόνισε τη σπουδαία σημασία της Αρχαίας Αμβρακίας, η οποία αποδεικνύεται πως καταλάμβανε μία έκταση που αντιστοιχεί στην έκταση της σημερινής Άρτας, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι διέθετε πρότυπο πολεοδομικό σύστημα, που θα ζήλευαν μέχρι και σύγχρονες πόλεις.

IMG 0702

Το “ταξίδι” συνεχίστηκε με αναφορές στην Αρχαία Θεσπρωτία, που περιελάμβανε και το σημερινό Νομό Πρέβεζας, με μίνι-ανάλυση για τις οχυρώσεις στο Κάστρο Ρωγών, στην Αρχαία Ελέα, στο Κάστρο της Ντόλιανης και τα εντυπωσιακά ευρήματα, για να φτάσουμε μέχρι τα Γίτανα με το σπουδαίο αρχαίο θέατρο. Την πρωτεύουσα του Κράτους των Θεσπρωτών.

IMG 0711

Εξέχουσα θέση κατείχε στην παρουσίαση του κου Ρήγινου η οχυρή θέση της Κασσώπης, η Πανδοσία στο Καστρί Φαναρίου, το Καστρί Ριζοβουνίου, το Τρίκαστρο, όπως επίσης και το Όρραον για το οποίο υποστήριξε ότι υπήρξε ένα από τα φυλάκια των Μολοσσών, περιλαμβάνοντας μέχρι και κτίρια με δύο ορόφους, δεξαμενή ύδατος κ.α.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ρήγινος τόνισε ότι με τη Μάχη της Πύδνας και κατόπιν με τη Ναυμαχία του Ακτίου, οι Ρωμαίοι ουσιαστικά διέλυσαν αυτές τις οχυρώσεις και μετέφεραν τους πληθυσμούς, ώστε να “γεννηθεί” η Αρχαία Νικόπολη.

IMG 0723

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του “Ακτία-Νικόπολις” Νίκος Δ. Καράμπελας πραγματοποίησε σύντομη παρουσίαση με θέμα: “Οι οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος”.

Ο κ. Καράμπελας αρχικά στάθηκε σε ένα ζήτημα που παραμένει πολύ ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα και έχει να κάνει με την προέλευση της λέξης “Πρέβεζα”. Υποστήριξε πως η λέξη έχει αρβανίτικη προέλευση και όχι αλβανική, μιας και στη νέα αλβανική γλώσσα η λέξη χάνεται, ενώ έκανε την αντιπαραβολή ανάμεσα στην ελληνική λέξη περαίωση και το σλαβικό perevoz, για να αποδείξει την εξέλιξη της ονομασίας μέσω στο χρόνο.

IMG 0724

Εν συνεχεία ανέλυσε την πορεία που είχαν μέσα σε 4 αιώνες οι οχυρώσεις στο Κάστρο της Μπούκας, το Κάστρο στο Κυπαρίσσι (Άγιος Ανδρέας), το Κάστρο Βελή Πασά, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στον Προμαχώνα της Βρυσούλας, στο Κάστρο του Ακτίου, το Κάστρο Παντοκράτορα, το Οχυρό Χαμιδιέ (Κάλπαμπας), την Κούλια στο Άκτιο και το Κάστρο της Λασκάρας, λαμβάνοντας υπ' όψη την παρουσία Οθωμανών, Βενετών, Γάλλων στην Πρέβεζα και την περίοδο κυριαρχίας του Αλή Πασά.

Η παρουσίαση του κου Καράμπελα αποτέλεσε έναν “ιστορικό περίπατο” της Πρέβεζας, βασισμένη πάντα σε επιστημονικές αναφορές, πηγές και ντοκουμέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

IMG 0729

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο. Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Θέτουν προβληματισμούς και συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Παράλληλα, το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπεύει στην προστασία και προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης, ενώ παράλληλα προωθεί τη συμμετοχική διακυβέρνηση και διατομεακή συνεργασία για τη διαφύλαξη, ενίσχυση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σήμερα, συμπληρωματικά στην εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει προγραμματιστεί εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλή Πασά». Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι μαθητές να πληροφορηθούν για τα κάστρα-φρούρια που έχτισε ο Αλή πασάς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας με ευχάριστο τρόπο, μέσω εποπτικού υλικού και επίσκεψης σε ένα από τα κάστρα της περιοχής.

 

 

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων