Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 23:58

Με "Ήχους αρχαίων" γέμισε το αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης (video)

Μοναδικά ακούσματα από την αρχαία Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με τίτλο «Ήχοι Αρχαίων».

IMG 2236

Αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων που με πολύ μεράκι χειροποίησε ο κ. Γιώργος Πολύζος, “αναβίωσαν” στα χέρια σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και ανέδειξαν μελωδίες και στίχους από την αρχαία Ελλάδα, εντυπωσιάζοντας και κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

IMG 2166

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Πολύζος μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος για το πως υλοποίησε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, κατά το διάστημα 1989-2004. 

IMG 2211

IMG 2206

Τα ανακατασκευασμένα όργανα επιχειρούν να αποδώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τη μορφή και τη λειτουργία των αρχαίων προτύπων τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές κατασκευής όσον αφορά τα υλικά, τα οργανολογικά χαρακτηριστικά και ειδικότερες λεπτομέρειες των μουσικών οργάνων, με απώτερο στόχο την ανάκτηση των ήχων του παρελθόντος. Όλα τα όργανα είναι λειτουργικά και έχουν ηχήσει σε συναυλίες της ορχήστρας του «Ευρετηρίου». Η κατασκευή τους βασίστηκε στη μελέτη αρχαίων μουσικών οργάνων που έχουν διασωθεί, στην αρχαία εικονογραφία, που μας έχει παραδώσει πλήθος απεικονίσεων οργάνων και σκηνών με μουσικά θέματα, καθώς και στις πληροφορίες που αντλούμε από τις αναφορές στις γραμματειακές πηγές. 

IMG 2223

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά: η λύρα και οι αυλοί, πρωταγωνιστές στη μουσική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η γλυκόφωνη σύριγγα των ποιμένων, η ταραχώδης σάλπιγγα των κηρύκων, το εκστατικό τύμπανο των μαινάδων, τα ρυθμικά κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών. 

IMG 2170

Η έκθεση πλαισιώνεται από σχετικό εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, τα χαρακτηριστικά και τις περιστάσεις εκτέλεσης των μουσικών οργάνων, φωτίζει διάφορες πτυχές του ρόλου της μουσικής στον κόσμο των θνητών και αθανάτων και ανιχνεύει την πραγματικότητα πίσω από τους επικρατέστερους μύθους.

IMG 2205Η έκθεση θα παραμείνει στο αχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης μέχρι και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.  

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων