Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 15:37

"Ένας μίτος για όσους επιθυμούν να καταπιαστούν με την ιστορία της Πρέβεζας"-Παρουσιάστηκε το βιβλίο της ιστορικού Χρ. Παπακώστα "Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας"

Έναν μίτο σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να καταπιαστούν με την ιστορία της Πρέβεζας προσφέρει η ιστορικός Χριστίνα Παπακώστα μέσα από το βιβλίο της με τίτλο “Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας. Διοίκηση και οργάνωση της πόλης τον 18ο αιώνα” που παρουσιάστηκε στην Πρέβεζα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και το Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”.

IMG 7401

“Προσπάθησα σε αδρές γραμμές να σκιαγραφήσω την ιστορία της Πρέβεζας στον 18ο αιώνα. Στόχος μου ήταν όχι να γράψω μια εξαντλητική ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων της Βενετοκρατίας στην Πρέβεζα, αλλά να προσφέρω ένα κλειδί και έναν μίτο σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να καταπιαστούν με την ιστορία της Ηπειρωτικής πόλης και όχι μόνο. Με όχημα τη γνώση των προβλεπτών, την υπαλληλία, την αστική κοινότητα και τις ποικίλες ενσωματώσεις της πόλης, θέλησα να καταγράψω τον τρόπο που οργανώθηκε και λειτούργησε μια Βενετική κτήση τον 18ο αιώνα στο χώρο του Ιονίου, την πόλη της Πρέβεζας. Θέλησα δηλαδή να δομήσω ένα παράδειγμα τοπικής ιστορίας, μια υπόθεση εργασίας η οποία όμως δεν λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά εντάσσεται στην ιστορία της Βενετίας, στην ιστορία εν τέλει της νεότερης Ευρώπης” είπε χαρακτηριστικά η κα Παπακώστα, η οποία ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις για τη συμβολή τους στην έκδοση του βιβλίου.

IMG 7393

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις κ. Νίκος Καράμπελας μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το έργο της κας Παπακώστα, ενώ εξήρε την άμεση ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου και της Περιφέρειας Ηπείρου που βοήθησαν σημαντικά στην έκδοση του βιβλίου.

“Στη Βενετοκρατία οι προβλεπτές ήταν οι διοικητές της περιοχής,οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, οι νομάρχες θα λέγαμε, οι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες. Προβλεπτές ήταν αυτοί οι οποίοι επέτρεπαν ότι προβλέπονται από τους νόμους. Η Πρέβεζα για 80 χρόνια ήταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας, από το 1718 μέχρι το 1797. Η περίοδος αυτή θεωρείται από τους ιστορικούς ερευνητές ως εποχή ανάπτυξης και σχετικής ευημερίας για την Πρέβεζα. Μια ένδειξη της ανάπτυξης αυτής είναι ο επταπλασιασμός του πληθυσμού της σε αυτά τα 80 χρόνια. Το αρχείο της Βενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας της εποχής εκείνης, σώζεται στα γειτονικά αρχεία του Νομού Λευκάδας τα οποία αποτελούν τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Όταν η κα Χρ. Παπακώστα, μια εξαίρετη ιστορικός η οποία έχει εντρυφήσει στη Βενετοκρατία και έχει ερευνήσει τα αρχεία της Βενετίας, ταξινομούσε και οργάνωνε το υλικό στα αρχεία της Λευκάδας, έφερε στο φως και το αρχείο των προβλεπτών της Πρέβεζας. Με κάλεσε τότε και πήγα στη Λευκάδα, είδα τον όγκο του Πρεβεζάνικου αρχείου και μου περιέγραψε γενικά το περιεχόμενό του. Θεώρησα επιβεβλημένη την καταγραφή του για να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει ώστε να γίνει ευκολότερη η όποια μελλοντική μελέτη του” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας ενώ στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου εξήρε το σημαντικό έργο της κυρίας Παπακώστα σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο.

prov

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους έκανε εισήγηση με θέμα «Διοίκηση και αρχεία στην ελληνοβενετική Ανατολή» , ο κ. Δημοσθένης Δόνος, αρχαιολόγος, διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών έκανε εισήγηση με θέμα «Η Πρέβεζα των Αρχείων: η ανάδυση ενός αγνώστου κόσμου και οι προοπτικές της τοπικής ιστορίας» και ο κ. Δημήτρη Αρβανιτάκης, ιστορικός, υπεύθυνος τμήματος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη έκανε εισήγηση με θέμα «Από τις ιστορίες των μικρών και των μεγάλων τόπων».

Να σημειώσουμε πως στα έξι κεφάλαια του βιβλίου αναδύεται η ζωή της πόλης και της περιοχής της Πρέβεζας, όπως την καθόριζε η διεθνής πραγματικότητα της εποχής και η στρατηγική σημασία της θέσης της, η κατάκτησή της από τους Βενετούς και η διοικητική της οργάνωση ως βενετικής κτήσης, η σχέση της με τον υπό βενετική και οθωμανική κατοχή ελληνικό κόσμο, η οικονομία της –αγροτική, ναυτιλιακή, εμπορική, βιοτεχνική– και η κοινωνική της διαστρωμάτωση, η διοικητική της συγκρότηση, οι περιπέτειες του πληθυσμού της, τα ονόματα των ανθρώπων της μέσα από τις απογραφές τους και η κοινοτική τους οργάνωση. 

Το πολυσέλιδο έργο επιπλέον περιλαμβάνει έκδοση πηγών, εικόνες, βιβλιογραφία και ευρετήριο ανθρωπωνυμίων και τοπωνυμίων.

 

 

 

Έκθεση εικόνων