Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 12:18

Ζωντάνεψε ο απύθμενος γαστρονομικός και πολιτισμικός“πλούτος” της λακιώτικης ελιάς στο 3o Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Με ένα εξαιρετικό θέμα σε πολλά επίπεδα (οικονομικό, πολιτισμικό, γαστρονομικό, διατροφικό), καταπιάνεται το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα του Σαββάτου στον αύλειο χώρο του εμβληματικού πέτρινου κτιρίου του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού και θα ολοκληρωθεί σήμερα, Κυριακή.

IMG 1344

Η λακιώτικη ελιά και τα παράγωγά της ήταν το αντικείμενο που φιλοξένησαν στα περίπτερά τους, σύλλογοι, παραγωγοί και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής και μέσα από την πρώτη ημέρα του Συμποσίου ζωντάνεψε ο απύθμενος “πλούτος” της.

IMG 1271

Το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, διοργανώνει ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, που υποσχέθηκε ότι το 4ο Συμπόσιο Γαστρονομίας θα έρθει να το εγκαινιάσει ή ίδια.

Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής.

IMG 1338

Ακολούθησε ομιλία με θέμα: “Η ιστορική διαδρομή της ελιάς” με ομιλητή τον επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Τάσο Τόλη, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής λαδιού σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του, από τον συλλέκτη λαογραφικών σκευών Τάσο Λαμπρούση.

IMG 1357

Υπήρξαν επίσης κεράσματα και επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο και άτυπος διαγωνισμός.

IMG 1389

Το σημερινό πρόγραμμα (28/7):

19.30: Έναρξης 2ης ημέρας.

19.45: Ομιλία με θέμα: “Η διατροφική αξία της ελιάς” από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσιο.

20.00: Σχολιασμός από τον καρδιολόγο κ. Γιώργο Χρήστου.

20.10: Μαγειρεύουμε με τα παιδιά.

Παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ζηρού θα παρασκευάσουν εδέσματα με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο και σε συνεργασία με μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα φτιάξουν πρωινό για παιδιά.

20.30: Παρουσίαση παραδοσιακού πρωινού (κολατσιού) από μέλη συλλόγων.

21.00: Παρουσίαση παραδοσιακών σκευών και περιγραφές χρήσης τους από τον Συλλέκτη λαογραφικών σκευών κ. Αναστάσιο Λαμπρούση.

21.30: Συμπεράσματα Συμποσίου.

* Παρουσίαση συντελεστών και παραγωγών. Ευχαριστίες. Βραβεύσεις - Απονομές.

* Κεράσματα.

* Φύτεμα ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο του Συμποσίου.

Θα ακολουθήσει διασκέδαση με το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα μεταδίδεται με live streaming μέσω των social media του Δήμου, μεταφέροντας την εικόνα από το Συμπόσιο σε όλες τις γωνιές του κόσμου όπου υπάρχουν απόδημοι Λακκιώτες.

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων