Καμία εκδήλωση
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 14:21

Παγκόσμια αποκλειστικότητα για την Αρχαία Νικόπολη "πουλάει" η εφημερίδα The Independent και μεγάλη προβολή για τον πολιτισμό της Πρέβεζας

H μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα The Independent δημοσίευσε πριν από μερικές εβδομάδες στην online της έκδοση ένα παλαιότερο έντυπο άρθρο της για την Αρχαία Νικόπολη, με το συντάκτη της επί αρχαιολογικών θεμάτων να κάνει λόγο για παγκόσμια αποκλειστικότητα (δείτε ΕΔΩ το άρθρο).

Πρόκειται για κορυφαίου είδους προβολή για την πολιτιστική κληρονομιά της Πρέβεζας και αναδεικνύει τον παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει μέχρι και σήμερα η πόλη της νίκης.

Το άρθρο αναφέρει:

“Τα μυστικά της τρομακτικής μάχης με την Κλεοπάτρα που γέννησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποκαλύφθηκε από αρχαίο μνημείο

 

Παγκόσμια αποκλειστικότητα: Η αξιοσημείωτη έρευνα για το μνημείο νίκης του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα στην αρχαία πόλη της Νικόπολης αποκαλύπτει το πλεονέκτημά του που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας

 

Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί ρίχνουν ένα εξαιρετικό νέο φως σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας - την τρομακτική μάχη που γέννησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μια λεπτομερής μελέτη ενός μοναδικού μνημείου νίκης, με θέα στη θάλασσα στη βορειοδυτική Ελλάδα, αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά που εξαφανίστηκαν εδώ και καιρό από την κρίσιμη στρατιωτική σύγκρουση - μια μεγάλη θαλάσσια μάχη, που έγινε μεταξύ του υιοθετημένου γιου του Ιούλιου Καίσαρα και του κληρονόμου του Οκταβιανού και της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας (μαζί της και ο Ρωμαίος εραστής της, Μάρκος Αντώνιος).

Τα ερείπια του μνημείου της νίκης σώζονται ακόμα δίπλα στη Νικόπολη - τη μεγαλύτερη αρχαία καταστραμμένη πόλη της Ελλάδας.

Ο Οκταβιανός (ο οποίος έλαβε τον τίτλο Augustus όταν έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης) κέρδισε αυτή την κρίσιμη ναυτική σύγκρουση όπλων το 31BC - και τώρα, πάνω από 2.000 χρόνια αργότερα, λεπτομερή ανάλυση του μεγάλου μνημείου του για τη νίκη, το θρησκευτικό ιερό του Ακτίου, βοηθά τους μελετητές να κατανοήσουν πληρέστερα πώς επιτυγχάνεται η νίκη που άλλαξε στον κόσμο.

Θεωρούνταν ως δεδομένο ότι πολλά από τα πλοία της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου ήταν μεγαλύτερα από τα οκταβιανά - και επομένως ήταν λιγότερο ευέλικτα.

Τώρα, όμως, τα βασικά αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις ανασκαφές των μνημείων της νίκης τα τελευταία χρόνια παρείχαν την πρώτη αρχαιολογική επιβεβαίωση ότι κάποια από τα πλοία της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου ήταν πραγματικά ασυνήθιστα μεγάλα. Αυτό θα έδινε στον Οκταβιανό - ο οποίος είχε μικρότερα και ταχύτερα σκάφη - ένα πλεονέκτημα που θα άλλαζε την ιστορία. Τα στοιχεία επιτρέπουν επίσης στους αρχαιολόγους να ξεκινήσουν να επεξεργάζονται το στρατιωτικό σκεπτικό πίσω από τις τακτικές μάχης του Οκταβιανού.

Τα κρίσιμα στοιχεία προέρχονται από μια σειρά περίπου 35 κόγχων που βρίσκονται μπροστά στο μεγάλο μνημείο του Νίκου Οκταβιανού. Είναι γνωστό, εν μέρει από ένα ρωμαϊκό ποίημα του 1ου αι. Μ.Χ., ότι οι κόγχες έγιναν για να συγκρατήσουν τους μεγάλους χάλκινους βομβαρδισμούς από ορισμένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία του Μαρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

Ο Οκταβιανός κατέλαβε 350 από τα σκάφη τους - και επέλεξε τους κριούς των 35 από αυτούς ως πολεμικά τρόπαια για μόνιμη εμφάνιση στο μνημείο του για την ήττα των εχθρών του.

Η ανάλυση των κόγχων (μερικές από τις οποίες ανασκάφθηκαν μόνο τα τελευταία δύο χρόνια) έχει αποκαλύψει ότι έχουν όλες τις διαφορετικές διαστάσεις και επομένως είχαν κατασκευαστεί για να συγκρατήσουν συγκεκριμένους εχθρούς με διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Επιπλέον, ο λεπτομερής σχεδιασμός κάποιων από τις θέσεις αποκαλύπτει τις κατακόρυφες διαστάσεις και τα σχήματα των πλευρών κάθε κριού - και από τις λεπτομέρειες αυτές, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συμπεράνουν ότι τα κρίσιμα καμπύλα οριζόντια λεγόμενα "ξυλάκια" κάθε σκάφους, ήταν ασυνήθιστα μεγάλα. Πράγματι είναι κατανοητό ότι μερικά από τα πολεμικά πλοία του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας είχαν μήκος έως και 40 μέτρα.

Αναμένεται ότι μελλοντική περαιτέρω ανάλυση των εξειδικευμένων διαστάσεων θα αποκαλύψει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα ευρήματα και, συνεπώς, και για το μέγεθος της δύναμης που συνεπάγεται η πρόσκρουση ενός εχθρικού πλοίου. Με τη σειρά του, αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδο των μελετητών στην κατανόηση της τεράστιας κλίμακας της στρατιωτικής δύναμης και της ικανότητας των εμπλεκόμενων σκαφών.

Μέχρι τώρα, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι δεν είχαν κανέναν πραγματικό τρόπο να αρχίσουν να υπολογίζουν την δύναμη “πυρός” των πλοίων που εμπλέκονται στην κρίσιμη σύγκρουση που γέννησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η έρευνα είναι πιθανό να ενισχύσει την εκτίμηση των ιστορικών για το γιατί οι τακτικές του Οκταβιανού σε αυτή τη θαλάσσια μάχη είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα από την αποτελεσματική χρήση των τεράστιων δυνατοτήτων των πολεμικών πλοίων τους.

Οι ίδιες οι διαστάσεις των θέσεων υποδηλώνουν ότι τα χάλκινα όπλα στα πολεμικά πλοία του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερα από τα μεγαλύτερα αρχαία όπλα που βρέθηκαν οπουδήποτε από αρχαιολόγους.

Η μεγαλύτερη κόγχη φαίνεται ότι έχει κατασκευαστεί για να στεγάσει ένα τεράστιο κριό 1,7 μέτρων. Επιπλέον, τα αποθέματα δείχνουν επίσης ότι ορισμένοι από τους κριούς είχαν ύψος 1,6 μέτρα και μήκους έως 2,5 μ.

Αν και ο πρωταρχικός σκοπός των γιγάντιων κριών πιθανότατα να διασπάσει τις άμυνες εισόδου στο λιμάνι, ο προορισμός τους σε αυτή τη συγκεκριμένη μάχη ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τρυπήσουν τα κύτη των εχθρικών πλοίων κάτω από την ίσαλο γραμμή, ενδεχομένως να τα βυθίσουν.

Από τους 35 εχθρικούς κριούς που ο Οκταβιανός μόνιμα παρουσίασε στο μνημείο της νίκης του, 20 ήταν απλά πολύ μεγάλοι - με άλλα 15 να είναι τεράστια.

Τα μεγαλύτερα εμφανίστηκαν σε κόγχες στα δυτικά και ανατολικά άκρα του μνημείου νίκης.

Το οικοδόμημα έχει μελετηθεί συστηματικά από αρχαιολόγους τα τελευταία 16 χρόνια. Πράγματι, έξι από τις 35 κόγχες ανασκάφτηκαν πλήρως πριν από 18 μήνες.

Λεπτομέρειες αυτής της μεγάλης έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε ένα διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της έρευνας στη Νικόπολη, ο κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, επιμελητής των αρχαιοτήτων στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, δήλωσε στο The Independent ότι η ανάλυση των κρίσιμων αρχαιολογικών δεδομένων από το μνημείο της νίκης αναμένεται να συνεχιστεί.

"Και τόσο ιστορικά όσο και αρχαιολογικά, αυτή η αξιόλογη ρωμαϊκή δομή είναι τεράστιας διεθνούς σημασίας - και η συνεχιζόμενη έρευνα είναι πιθανό να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στη μάχη που δημιούργησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία", δήλωσε ο Δρ Ζάχος.

Πριν από τη λεπτομερή μελέτη των θέσεων, μερικές από τις βασικές πληροφορίες για το μνημείο προήλθαν από ένα αρχαίο ρωμαϊκό επίγραμμα του πρώτου αιώνα μ.Χ. του ποιητή, Φίλιππου της Θεσσαλονίκης.

Περιγράφει το μνημείο της νίκης από την οπτική γωνία των ίδιων των κριών:

"Βράχοι με χάλκινα σαγόνια, πανοραμική θωράκιση των πλοίων, βρισκόμαστε εδώ ως μάρτυρες του πολέμου στο Ακτίου".

Ο ιστορικός υπεύθυνος για την έρευνα των ίδιων των θέσεων, καθηγητής William Murray του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, αναφέρει ότι η συνεχής ανάλυση των εξειδικευμένων δεδομένων έχει μεγάλη ιστορική σημασία.

"Τα αναδυόμενα στοιχεία είναι πιθανόν να αλλάξουν την αντίληψή μας για το τι είναι πραγματικά ισχυροί ναυτικοί κριοί και να μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο τις δυνάμεις πίσω από τις συγκρούσεις που προκύπτουν", δήλωσε ο καθηγητής Murray, ειδικός στα ελληνικά και ρωμαϊκά πολεμικά πλοία και συγγραφέας του τελευταίου βασικού έργου ναυτικού πολέμου στην αρχαία Μεσόγειο, Η εποχή των Τιτάνων: η άνοδος και η πτώση των Μεγάλων Ελληνιστικών Ναυτικών. Η τεράστια θαλάσσια μάχη στο Άκτιο, που το μνημείο της νίκης χτίστηκε για να τιμήσει τον εορτασμό της, απεικονίζεται πιο γνωστά στην θεαματική ταινία της δεκαετίας του 1960, Κλεοπάτρα, με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton. Ωστόσο, το μνημείο δεν ήταν το μόνο πράγμα που ο Οκταβιανός έχτισε για να γιορτάσει την ιστορική του νίκη και για να τιμήσει την επίσημη δημιουργία της μεγάλης αυτοκρατορίας της Ρώμης. Γιατί, δίπλα του, δημιούργησε μια πόλη πλήρους κλίμακας (Νικόπολη, "Πόλη της Νίκης"), η οποία ''μεγάλωσε'' με πληθυσμό άνω των 20.000 (κυρίως οι Έλληνες ενθαρρύνθηκαν να μετακινηθούν εκεί από σημαντικό αριθμό προϋπάρχοντων πόλεων).

Οι θεαματικές αρχαίες πόλεις και τα τείχη της πόλης (τρία μίλια από τα οποία είναι ακόμη ορατά), τα θέατρα, τα λουτρά και το γήπεδο, οι ρωμαϊκές βίλες, οι εκκλησίες και το εντυπωσιακό υδραγωγείο εξακολουθούν να επιβιώνουν μέχρι σήμερα και μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες. Είναι η μεγαλύτερη αρχαία καταστραμμένη πόλη της Ελλάδας - που βρίσκεται τέσσερα μίλια βόρεια της μικρής πόλης της Πρέβεζας στην ελληνική περιφέρεια της Ηπείρου.

Το τεράστιο θέατρο της μακράν εγκαταλελειμμένης πόλης διατηρείται επί του παρόντος.

Αν και το μνημείο της νίκης και πολλά από τα εντυπωσιακά κτίρια της πόλης έχουν επιβιώσει μέσα στους αιώνες, και τα 35 θεαματικά χάλκινα όπλα έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια (εκτός από μερικά κομμάτια που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους). Μόνο οι κενές θέσεις τους παραμένουν - μαρτυρία για την τύχη του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και για τη γέννηση μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες και πολιτικά συστήματα που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Όσον αφορά αυτά που τελικά έγιναν από τους ίδιους τους χάλκινους κριούς, είναι πιθανό να λιώσουν οι τοπικοί λαοί ή οι πολιτοφυλακές ή να εισβάλουν βάρβαροι σε κάποιο στάδιο τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ., την ίδια την περίοδο που είδε την αποδυνάμωση και την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με αυτή την έννοια, ο χώρος δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη γέννηση αυτής της μεγάλης αυτοκρατορίας, αλλά και την αρχή της κατάργησής της”.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

22 Σεπτεμβρίου 2020
Να προχωρήσει σε δημόσια ενημέρωση των δημοτών με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του ζητά από το Δήμαρχο Πρέβεζας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα. Στην επιστολή
22 Σεπτεμβρίου 2020
Την πρόθεση να συνεχίσει δυναμικά για την βελτίωση των τουριστικών υποδομών του Νομού μας αλλά και για την προβολή του επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Η Ένωση Λογιστών-Φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Ν. Πρέβεζας απέστειλε το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα: Σε σύντομο χρονικό διάστημα η ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
“Σήμερα στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιώ στην Αθήνα, είχα τη διπλή χαρά να συναντηθώ με τον καλό φίλο και καλό συνεργάτη, τον ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πρέβεζας γνωμοδότησε ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση υπέρ της προμήθειας και τοποθέτησης οργάνων ...

Πολιτική

22 Σεπτεμβρίου 2020
Διαστάσεις πρωτοφανούς πολιτικής κοροϊδίας προς την τοπική κοινωνία του Νομού Πρέβεζας από Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου να έχει μεγάλες ευθύνες για την
22 Σεπτεμβρίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα: "Μετά τη λειτουργία σε βάρδιες για τους ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Την παρακάτω κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσαν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: “ΕΡΩΤΗΣΗ   Προς τον κ. Υπουργό ...
21 Σεπτεμβρίου 2020
Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για κάθε κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού. Ένα τέτοιο “χρήσιμο εργαλείο” είναι και το ...
18 Σεπτεμβρίου 2020
Στη Βουλή φέρνει με Αναφορά που καταθέτει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, προς τους αρμόδιους Υπουργούς ...

Αθλητισμός

22 Σεπτεμβρίου 2020
Εκ νέου η Κρασνόνταρ στον δρόμο ελληνικής ομάδας, εκ νέου η Κρασνόνταρ στον δρόμο του ΠΑΟΚ, ως εμπόδιο για να μπει πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League. Αλλά η παράδοσή του κόντρα σε
22 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο L-Train Μάθε τα πάντα για την κυπριακή στοιχηματική fonbet cy 04:00, Denver Nuggets – Los Angeles Lakers (0-2) Κωδ. ΟΠΑΠ: 5093 ...
21 Σεπτεμβρίου 2020
Τις ολοκληρωμένες αιτήσεις αθλητικών σωματείων, που θα περάσουν από τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για να ενταχθούν στο Μητρώο της ...
21 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Μάθε τα καλύτερα συστηματα στοιχημα Δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα του αγώνα της Τίγκρες κόντρα στη Κερέταρο την ώρα ...
20 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει στο Foxbet ο Κώστας Φίλιος Πως κανω εγγραφη στον οπαπ? Στο Βέλγιο, η Σταντάρ Λιέγης δεν έχει κάνει ιδανικό ξεκίνημα έχοντας απολέσει ήδη ...

Στήλες

21 Σεπτεμβρίου 2012
Έναρξη του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν, με ταυτόχρονη εισβολή από ξηράς και αέρος, στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, μετά από μακρά ιστορία συνοριακών
20 Σεπτεμβρίου 2012
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1974 η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή νομιμοποιεί το ΚΚΕ. Είναι μια ιστορική στιγμή για την ...
17 Σεπτεμβρίου 2012
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονείται με μαχαίρι στην Αμφιάλη ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P, από ...
17 Σεπτεμβρίου 2012
Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α' τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την ...
15 Σεπτεμβρίου 2012
Ο Ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον (τότε χαώδη λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου) Λίβανο με τη συνδρομή Λιβανέζων Χριστιανών ενόπλων. Μετά από μάχες με ...