Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 12:06

Μια διαφορετική προσέγγιση στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του από την Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης

Μια βαθύτατα ανθρωπιστική προσέγγιση στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του παρουσίασε η Υπερρεαλιστική Ομάδα (Λογοτεχνών-Ποιητών) Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα με τίτλο “Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός. Ο ρόλος του Κώστα Καρυωτάκη”.

IMG 2298

Τη βραδιά άνοιξε ο επικεφαλής της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης Αντώνης Χαριστός εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς το Δήμο για τη φιλοξενία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο “αγκάλιασε” την εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η κα Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου.

“Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στην προοπτική κατασκευής μιας νέας λογοτεχνικής παράδοσης η οποία ξεκίνησε από πέρυσι με αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο και στον Νίκο Εγγονόπουλο. Φέτος ξεκινάμε με τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τη Μαρία Πολυδούρη, τους οποίους προσεγγίζουμε μέσα από την ψυχαναλυτική και φιλοσοφική οπτική προκειμένου να αναστοχαστούμε τόσο την εποχή, τα γεγονότα αλλά κυρίως το έργο τους. Επομένως η προσέγγιση δεν είναι καθαρά φιλολογική, δεν είναι καθαρά λογοτεχνική, είναι βαθύτατα ανθρωπιστική” τόνισε ο κ. Χαριστός δίνοντας το στίγμα της Υπερρεαλιστικής Ομάδας, ενώ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Παιδείας Αθηνά Κωνσταντάκη καλωσόρισε τα μέλη της Ομάδας υπογραμμίζοντας ότι είναι τιμή για την Πρέβεζα η παρουσία μιας δραστήριας ομάδας ποιητών και λογοτεχνών που έρχονται στον τόπο όπου έκανε τα τελευταίο του ταξίδι ο Κώστας Καρυωτάκης, για να φωτίσουν μια άγνωστη για εμάς προσέγγιση του έργου αλλά της προσωπικότητας του ποιητή.

IMG 2320

“Σε μια εποχή που ο πεσιμισμός περισσεύει και ο ανθρωπισμός λείπει η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε και συνάμα το καταφύγιο που μπορεί να χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε την κοινωνία από την αρχή. Ελπίζουμε αυτή η εκδήλωση να δώσει απαντήσεις για τις εσωτερικές μας αναζητήσεις και το ταξίδι των φίλων μας από τη Θεσσαλονίκη στην Πρέβεζα να είναι ένα ταξίδι ψυχής” τόνισε η κα Κωνσταντάκη και στη συνέχεια ακολούθησε η διάλεξη από τον κ. Θεόδωρο Γούτα με θέμα “Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός. Ο ρόλος του Κώστα Καρυωτάκη”.

IMG 2315

“Η Πρέβεζα δεν είναι το τέλος της διαδρομής, είναι η ίδια η διαδρομή στην αποτίναξη της κοινωνικής ασφυξίας. Η σιωπή την οποία επιβάλλει ο ίδιος με την αυτοκτονία του είναι πράξη βαθύτατα επαναστατική στην ηθική που νεκρώθηκε στα συμπλέγματα του ορθολογισμού. Σε μια εποχή κατάρρευσης ιδανικών και αξιακών προταγμάτων, σε καιρούς ανασφάλειας και φόβου η ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη προσπερνά τα όρια του ρεαλιστικού κυνισμού, τροφοδοτώντας τον ουμανισμό της συναισθηματικής ισότητας. Σχήμα οξύμωρο, αλλά αναγκαίο στη διαμόρφωση της τραγικότητας. Ο ποιητής αποβάλλει κάθε τι επιφανειακό και επιβάλλει την αντικειμενική μορφή του πόνου ενώπιον του αιτήματος για ζωή που αποκτά νόημα στην εκμηδένιση της ίδιας της ύπαρξης και της σκληρότητας που τη συνοδεύει. Επίσης επικυρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη σατυρική της οπτική ως το καταφύγιο της αμόλυντης θέλησης για ζωή” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γούτας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του δεύτερου ανθολογίου ποιημάτων με τίτλο “Φωτοσκιάσεις” από την Αφροδίτη Μιχαηλίδου καθώς και προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “Πολφός αίματος”.

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων