Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 12:54

Πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα η παρουσίαση του βιβλίου "Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη”

Το Δ.Σ. του ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” χάρισε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας μία από τις εκδηλώσεις του, που κόντρα στους καιρούς, μας θυμίζουν την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και τον κομβικό γεωπολιτικό της ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου "Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη.(Πρέβεζα, Ιανουάριος – Μάρτιος 1879)".

IMG 9218

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται και στον πρόλογο του βιβλίου για την ανά χείρας μελέτη τού ιστορικού κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου. Στη μελέτη παρουσιάζεται η ανέκδοτη και άγνωστη έως σήμερα αλληλογραφία του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη, γραμματέα και εξ απορρήτων του βασιλια Γεωργίου Α΄. Με πλούσιο σχολιασμό και ανάλυση των βασικότερων σημείων της αλληλογραφίας, ο συγγραφέας επιχειρεί να την εντάξει στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, στις αρχές του 1879, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδος –μέλος της οποίας ήταν ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης– και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφορούσαν στον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών που ασχολούνται με τα κρίσιμα χρόνια της μετεπαναστατικής περιόδου της ιστορίας της Ελλάδος και παράλληλα αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της καθημερινότητας των Πρεβεζάνων.

IMG 9222

Έπειτα από έναν χαιρετισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” Νίκου Καράμπελα, το λόγο έλαβε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης, o οποίος διεξοδικά παρέθεσε το ιστορικό περιβάλλον μετά το Συνέδριο του Βερολίνου και ανέλυσε τις γεωπολιτικές ομοιότητες εκείνης της περιοόδου με το σημερινό συσχετισμό δύναμης στη “γειτονιά μας”.

Στη συνέχεια ο κ. Καράμπελας παρέθεσε δύο φωτογραφίες-ντοκουμέντα τραβηγμένες τον Μάρτιο του 1879 πάνω από τη βασιλική θαλαμηγό “Αμφιτρίτη”, όπου μπορεί κάποιος να έχει μία εικόνα της φυσιογνωμίας της πόλης της Πρέβεζας εκείνη την εποχή.

IMG 9231

Το λόγο έλαβε ακολούθως ο κ. Θανάσης Χρήστου (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο, καθώς μας μεταφέρει με έναν τρόπο και στην καθημερινότητα των σκέψεων των Πρεβεζάνων εκείνης της περιόδου, πέρα από την ακαδημαϊκά άρτια δουλειά που έχει γίνει.

IMG 9237

Παρενέβη διαδικτυακά ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να σταθεί στην ιδιαίτερη σχέση του με την Πρέβεζα.

 

Έκθεση εικόνων