Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 02:20

«Την αγαπήσαμαν και μεις» την παράσταση του 6ου Δημοτικού Σχολείου (pics+vid)

Κόντρα στη «μόδα» των καιρών που θέλει το δημόσιο σχολείο έναν αποστεωμένο οργανισμό και τους εκπαιδευτικούς... μη αξιολογημένους και μη ικανούς, η θεατρική παράσταση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, που παρουσιάστηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, απέδειξε πως το δημόσιο σχολείο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, όταν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς λειτουργούν με μεράκι και όρεξη. Απέδειξε επίσης πως οι δεσμοί των Ηπειρωτών με την παράδοσή τους, είναι τόσο ισχυροί, που αποτελούν παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον και μας κάνουν ξεχωριστή «γωνιά» αυτής της χώρας.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο, παρουσίασε στα πλαίσια του πολιτιστικού του προγράμματος, τη θεατρική παράσταση «Την αγαπήσαμαν και μεις». Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, από το βιβλίο «Αυτές που 'γιναν ένα με τη γη» της κας. Γεωργίας Σκοπούλη.

Η Βασίλω, μία ηλικιωμένη και περήφανη γυναίκα από το Ριζοβούνι του Ν. Πρέβεζας, που πάλεψε με τη φτώχεια, την πέτρινη μοίρα της, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της ανέχειας και της μετανάστευσης, κουβαλά τη ζωή και τους καημούς της. Μίσησε και αγάπησε, έζησε τη θλίψη και τη χαρά, χωρίς ίχνος μιζέριας και κακομοιριάς.

13746587605 d5dab64e5c_o

Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσαμε στις γιαγιάδες μας, εκείνες τις περήφανες Ηπειρώτισσες, με τα μαντήλια στο κεφάλι. Θαυμάσαμε την αξιοπρέπειά τους, το ήθος τους, την ευστροφία και το... ήπιο χαμόγελό τους.

Η παράσταση βασίστηκε στη δραματοποίηση αποσπάσματος του βιβλίου «Αυτές που γίναν ένα με τη γη», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Οι ερμηνείες των παιδιών ήταν σε αξιοζήλευτο επίπεδο, καλοδουλεμένες, ενώ η μουσική «επένδυση» των Μιχάλη Ζάμπα (τραγούδι-λαούτο), Γιώργου Τσουμάνη (κλαρίνο) και Αποστόλη Σόφη (κρουστά), «απογειώνει» κάθε παράσταση, που αφορά την παράδοση.

13746609793 f0e4b9b74d_o

Ο διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου, Δημήτρης Λαχουρής καλωσόρισε τους θεατές και εξήρε την προσπάθεια των παιδιών, ενώ η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος, Ελένη Ζιώγα, εμφανώς συγκινημένη, όταν αναφέρθηκε και στη δική της μητέρα, τόνισε πως τα παιδιά προσπάθησαν πάρα πολύ, παίζοντας ουσιαστικά κόντρα ρόλους.

Την παράσταση έκλεψε η παρουσία στη Θεοφάνειο ενός απογόνου της Βασίλως, ο οποίος κατασυγκινήθηκε με την ερμηνεία των παιδιών, έχοντας βιώσει, όσα παρουσιάστηκαν στη σκηνή.

 

Οι συντελεστές της παράστασης:

 

Στο ρόλο της Βασίλως: Κλειώ Άρμπυρου, Ειρήνη Γέροντα, Ελένη Πρίφτη, Ελευθερία Σωτηρίου, Ευδοξία Τόλιου

Στο ρόλο της Τούλας: Αλεξία Μπάρη, Χριστίνα Ζωγοπούλου

Στο ρόλο των χωριανών: Παρασκευή Γεωργίου, Μαρία-Ιωάννα Ντούσκου, Ευγενία Ρούσσου

Στο ρόλο του γαμπρού: Νικόλας Χριστάκης

 13746963114 62ec1d0729_o

Επεξεργασία κειμένου, σκηνοθεσία, ανάλυση, διδασκαλία παραδοσιακών χωρών, γλωσσολογική επεξεργασία, σκηνικά, κατασκευή μπομπονιέρων: Ελένη Ζιώγα

Επιλογή τραγουδιών, μουσική επιμέλεια: Ελένη Ζιώγα, Μιχάλης Ζάμπας

Μουσική: Μιχάλης Ζάμπας, Αποστόλης Σόφης, Γιώργος Τσουμάνης

Φωτογράφηση: Απόστολος Ρούσσος

 

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο, ευχαριστεί θερμά για την υλοποίηση του προγράμματος:

Τους μουσικούς

Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας

Την κα Λίλη Σακκά

Τη Βιοτεχνία Έτοιμων Ενδυμάτων Ζέρβα

Το Εργαστήριο Μελίνα

Το κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών του κ. Ευάγγελου Κατσίμπρα

Τον κ. Νικηφόρο Ευθυμίου.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας



Έκθεση εικόνων

View this gallery on Flickr