Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 01 Μαϊος 2014 02:26

«Ας ανοίξουν οι πόρτες»- Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Τη δική τους ματιά, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για τα Κάστρα της Πρέβεζας ευχόμενοι επιτέλους τα Κάστρα να ανοίξουν τις πόρτες τους, παρουσίασαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της Λαϊκής Αγοράς.

IMG 1604

Η προσπάθεια έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius 2011 – 2013 – Πολιτιστικών Θεμάτων 2012 – 2014 και συμμετείχαν συνολικά 16 καθηγητές και 70 μαθητές με βασική έμπνευση μια ευρύτερη συζήτηση που είχε αρχίσει στην πόλη μας για τα Κάστρα. Έτσι με αυτή την έμπνευση και τον αντίστοιχο προβληματισμό ξεκίνησε μια προσπάθεια στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius στο οποίο συμμετείχαν 5 ευρωπαϊκά κράτη και το οποίο συντόνιζε το 4ο Γυμνάσιο με τίτλο «Ας ανοίξουν οι πόρτες».

IMG 1606

Κατά την πορεία του προγράμματος οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα Κάστρα της Πρέβεζας με πολλούς τρόπους, τα επισκεφτήκανε, τα μελετήσανε, μάθανε την ιστορία τους και μέσα από αυτή και την ιστορία της πόλης. Παράλληλα όμως επισκέφτηκαν και τα κάστρα των άλλων κρατών, έκαναν συγκρίσεις και αναπόφευκτα προβληματίστηκαν. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα και ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια, αυτή τη φορά για 2 συνεχόμενα χρόνια και στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων και έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να δούνε με ποιο τρόπο αξιοποίησαν εκεί τα κάστρα της πόλης.

IMG 1579

Έτσι έχοντας πλούσιες εικόνες και γεμάτοι προβληματισμοί οι μαθητές προχώρησαν σε προτάσεις συγκεκριμένες για κάθε κάστρο της πόλης, όπως ακριβώς θέλουν να τα δούνε να μεταμορφώνονται και να ζωντανεύουν. Μεταξύ αυτών, εκτεταμένοι καθαρισμοί, ηλεκτροφωτισμός, ενημερωτικά φυλλάδια, κατασκευή χώρων πληροφόρησης κ.α.

IMG 1598

Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο του Comenius από ένα μικρό μέρος της ορχήστρας και της χορωδίας του Σχολείου ενώ στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς θα λειτουργεί έκθεση με σχετικό υλικό έως και την Τρίτη 6 Μαΐου και ώρες από 19:00 έως 22:00.

Έκθεση εικόνων