Να θυμίσουμε πως το 2018 μέσα από το έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου με τίτλο «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ (ΑΝΑΣΑ)» για τον «Προσδιορισμό και την ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π. Ο. Π. ή Π. Γ. Ε. Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων του κόλπου» (δείτε εδώ), είχαν αναδειχθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σαρδέλας και της γαρίδας του Αμβρακικού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τόσο η σαρδέλα όσο και η γαρίδα του Αμβρακικού έχουν μοναδικές ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά έχουν και στοιχεία που μπορούν να δηλώσουν τη μοναδικότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή, εκ των οποίων οι 59 πρωτεΐνες έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες από το Ιόνιο και τον κόλπο της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και την μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου.
Όσον αφορά τη γαρίδα Αμβρακικού, από τις 347 απομονωθείσες πρωτεΐνες, 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή σε σχέση με γαρίδες του Ιονίου και του Θρακικού Πελάγους, εκ των οποίων 22 πρωτεΐνες έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δηλώσουν τη μοναδικότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή.