Η πρόταση αφορούσε τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στις εκβολές του Λούρου , στην περιοχή της Λασκάρας και στην ευρύτερη περιοχή του Ζαλόγγου και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Σπύρος Κυριάκης η πρόταση εντάχθηκε με συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνης 534.133€ και φορέα υλοποίησης του έργου τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ζάλογγο
Ο κ. Κυριάκης ευχαριστεί την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη συνολική εποικοδομητική συνεργασία που είχαν και για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης των τριών μονοπατιών του δήμου Πρέβεζας και αναφέρει: «Kατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης των Προτάσεων, εκδόθηκε απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου τα κάτωθι μονοπάτια να ενταχθούν στο προαναφερόμενο Εθνικό Δίκτυο, μέσω της χαρτογράφησης και ανάδειξής τους ως διαδρομών κατάλληλων για πεζοπορία ή/και ποδηλασία
• «Εκβολές Λούρου», που περιλαμβάνει τμήμα της περιμέτρου στη λιμνοθάλασσα Τσοπέλι,
• «Λασκάρα», εντός του Αμβρακικού κόλπου,
• «Σουλιωτών», με σημείο αφετηρίας ή τερματισμού το μνημείο του Ζαλόγγου και τον έρημο οικισμό του Τρίκαστρου.
Με την ολοκλήρωση του έργου, όλες οι νέες και υπάρχουσες διαδρομές και μονοπάτια της χώρας, θα συνδεθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο, στα πλαίσια της αειφόρου χρήσης των πόρων, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκδοση απόφασης έγκρισης για τα συγκεκριμένα μονοπάτια, πραγματοποιήθηκε κατόπιν της υποβολής σχετικής πρότασης του Δήμου Πρέβεζας, σε προκήρυξη της αντίστοιχης Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του αρμόδιου Υπουργείου. Η 30/10/2024, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση των απαραίτητων εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η ένταξη των προαναφερόμενων τριών μονοπατιών, στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας, θα αναδείξει τον φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του νομού μας, ενώ επιπλέον, θα συμβάλλει στη δυνατότητα δημιουργίας πρόσθετων εσόδων και ενίσχυσης της παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας του νομού μας».
Τσοπέλι
Να θυμίσουμε πως η πρόταση του δήμου είχε ως εξής:
Η Διαδρομή 1: «Εκβολές Λούρου» (μήκους 3.748 μέτρων) θα περιλαμβάνει τμήμα της περιμέτρου της Λιμνοθάλασσας Τσοπέλι και βρίσκεται πλησίον του οικισμού του Μιχαλιτσίου, σε απόσταση 12 χλμ από την πόλη της Πρέβεζας. Η πρόσβαση στην εν λόγω διαδρομή πραγματοποιείται μέσω της Ε.Ο. Φιλιππιάδας – Πρέβεζας και κατά τη διάσχισή της ο περιπατητής έρχεται σε επαφή με τοπία απαράμιλλου κάλλους και τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Η Διαδρομή 2: «Λασκάρα» (μήκους 5.750 μέτρων) βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ από την πόλη της Πρέβεζας και καταλαμβάνει τμήμα της χερσονήσου Λασκάρας, εντός του Αμβρακικού Κόλπου. Αποτελεί μία εύκολη, κυκλική διαδρομή. Παρότι η συγκεκριμένη διαδρομή υπήρχε διαμορφωμένη σε υψηλό βαθμό, σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της δεν είναι πια διακριτό και τα ίχνη του μονοπατιού εκλείπουν.
Η Διαδρομή 3: «Το μονοπάτι των Σουλιωτών» (μήκους 20.450 μέτρων), αποτελεί τη μεγαλύτερη εκ των τριών επιλεγόμενων διαδρομών. Ως περιοχές αφετηρίας / τερματισμού ή αντιστρόφως της διαδρομής λαμβάνονται το μνημείο του Ζαλόγγου και/είτε ο έρημος οικισμός του Τρίκαστρου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό, δεδομένου πως αποτελεί τμήμα του Μονοπατιού των Σουλιωτών. Επίσης, κατά μήκος του βρίσκεται μία σειρά από αξιοθέατα υψηλής περιβαλλοντικής, ιστορικής και θρησκευτικής αξίας. Συγκεκριμένα, με τη διαδρομή συνδέονται μέσω μικρών καθέτων διαδρομών ή/και παρακάμψεων το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο, η Ιερά Μονή Αβάσσου, το έρημο χωριό Σέσοβο η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, η Ιερά Μονή Ταξιαρχών και το Μνημείο Ζαλόγγου. Επιπλέον, σε απόσταση περίπου 500μ. από την αφετηρία του μονοπατιού στο Μνημείο Ζαλόγγου υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κασσιώπης. Η διαδρομή σε όλο το μήκος τη διατρέχει το Καταφύγιο Άγριας Ζωής της περιοχής Ζαλόγγου – Αβάσσου. Σε όλο το μήκος υπάρχει εναλλαγή της πεζοπορίας σε χωματόδρομο, άσφαλτο και φυσικό έδαφος, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής.