Σε σχετικό δελτίο τύπου η Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους/ις Ρομά Πρέβεζας, η οποία συγκροτήθηκε μετά από κάλεσμα της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας αναφέρει:
Στις 25/09/2024 βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Ζητήσαμε επείγουσα ακρόαση μαζί με εκπροσώπους της κοινότητας Ρομά Πρέβεζας για να εκθέσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον καταυλισμό τους στη ΒΙΠΕ. Αιτηθήκαμε το θέμα να έρθει ως κατεπείγον άμεσα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η κατάσταση διαβίωσής τους κρίνεται μη βιώσιμη, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και αποχέτευση. Επιπλέον περικλείονται από σκουπίδια και στον αύλακα που βρίσκεται μπροστά από τον καταυλισμό πέφτουν ανεξέλεγκτα λύματα.
Έχοντας κάνει αυτοψία στο χώρο αλλά και έρευνα για την εκεί μετεγκατάστασή τους το 2002 – 2003 και μελετώντας τόσο την ελληνική νομοθεσία όσο και την ευρωπαϊκή οδηγία συντάξαμε υπόμνημα το οποίο και καταθέσαμε τόσο στο πρωτόκολλο του Δήμου Πρέβεζας με αριθμό 17260 όσο και στις παρατάξεις, προτείνοντας λύσεις για την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων. Ας σημειωθεί εδώ πως στον καταυλισμό ζουν περίπου πενήντα παιδιά. Επίσης, οι προτάσεις μας δεν αναιρούν την απαίτηση για επείγουσα αποκατάσταση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και κατάργηση των συνθηκών γκέτο.
• Προτείναμε λοιπόν καθώς η προστασία τους υπάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δήμου, ο Δήμος Πρέβεζας να έρθει σε επαφή με την ΕΤΒΑ ώστε να υπάρξει είτε μια έγγραφη δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου για ορισμένο χρονικό διάστημα προς το Δήμο με δικαίωμα του Δήμου για περαιτέρω δωρεάν παραχώρηση προς τις οικογένειες των Ρομά, είτε αν αυτό δεν είναι εφικτό, η σύναψη μια σύμβασης μίσθωσης μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΒΑ με ένα υποτυπώδες μίσθωμα και δικαίωμα του Δήμου να παραχωρήσει άνευ ανταλλάγματος τον χώρο προς τις οικογένειες των Ρομά για το ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει ένα έγγραφο το οποίο θα προσκομιστεί στη ΔΕΗ προκειμένου να γίνει νόμιμη σύνδεση παροχής ρεύματος των οικίσκων.
• Ακόμη κι αν είναι αδύνατη η σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης, επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή να προβεί σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτη – υδροφόρα ώστε ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Τονίσαμε, κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Νοσοκομείου Πρέβεζας, πως η νοσηρότητα είναι μεγάλη κι οφείλεται βεβαίως στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.
Δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ κ. Κύρλας γιατρός στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τοποθετήθηκε στηρίζοντας το αίτημα των άμεσων προτάσεων μας, επιβεβαιώνοντας τα περιστατικά μεγάλης νοσηρότητας της κοινότητας Ρομά.
Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι το θέμα τον αφορά, πως βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Μας παρέπεμψε στον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Σπ. Κόκκαλη και στην προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας. Πράγμα το οποία και κάναμε με την αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 17675 στο Δήμο Πρέβεζας. Δεσμεύτηκε πως οι υπηρεσίες του Δήμου είναι διαθέσιμες για κάθε άμεσο αίτημα που έχουν οι άνθρωποι και πως εργάζεται μελετώντας μια νέα λύση.
Οι Ρομά καταγράφονται στην ελληνική κοινωνία σαν το πληθυσμό που δέχεται το βαρύτερο ρατσιστικό πλήγμα. Γίνεται μια σοβαρή καταγραφή αυτό τον καιρό από κοινωνικούς επιστήμονες του πως αποτυπώνονται στα ΜΜΕ οι ειδήσεις που αφορούν τους Ρομά. Εκεί φαίνεται πως οι ειδήσεις αυτές δημιουργούν την αίσθηση πως οι «επιχειρήσεις» των ΟΠΚΕ και της αστυνομίας στους καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, ή οι προληπτικές συλλήψεις κι έλεγχοι, προκύπτουν ως φυσική ροή των πραγμάτων. Δεν δημοσιεύονται επί ματαίω αλλά ανάμεσα σε πλήθος άλλων ειδήσεων και κάποιων άρθρων γνώμης που συνδέουν ήδη από τους τίτλους στις περισσότερες περιπτώσεις τους Ρομά με παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και μόνο.
Γνωρίζουμε πως είναι εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από όλους μας κατά την κρίση, πως σχεδόν καταργήθηκαν επαγγέλματα και δεξιότητες που είχαν και έβγαζαν τα προς το ζην για πολλά χρόνια.
Αφού λοιπόν βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση όπως επεσήμανε κι ο κ. Δήμαρχος δεν μένει άλλο από το να αποδειχτεί αυτό και στην πράξη. Ξεκινώντας καταρχάς από την υιοθέτηση των εφικτών λύσεων που προτείναμε για την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων εκεί που βρίσκονται σήμερα. Ρεύμα, νερό, καθαριότητα. Εννοείται πως χρειάζεται πλήρης μελέτη στεγαστικού προγράμματος, σοβαρός προγραμματισμός και μέριμνα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.
Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους/στις Ρομά Πρέβεζας."