Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος “Κατάρτιση τεχνικού προγράμματος και σύνταξη προϋπολογισμού 2025”, η διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας της δημοτικής επιχείρησης Στ. Ηλιοπούλου είπε μεταξύ άλλων: “Είναι μία αρκετά σεμνή και ψύχραιμη αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν. Λάβαμε υπ' όψη και τις δυνατότητες και τις ανάγκες της επιχείρησης για να υλοποιηθούν. Οι απολύτως απαραίτητες ενέργειες σε προμήθειες, έργα, υπηρεσίες και μελέτες.
Δεν μπορούμε πλέον ούτε να παρακολουθήσουμε τις συμβάσεις τεχνικών έργων. Οι επιτροπές παρακολούθησης και η επίβλεψη δεν βγαίνουν. Και είναι μόνο τα απαραίτητα. Δεν είναι φιλόδοξος ο στόχος.
Με αυτά τα έργα που προτείνονται, καλό είναι να “τρέξουν” κάποια σενάρια. Ας πούμε ότι αποφασίζετε να τα κάνετε όλα. Ποια πρέπει να είναι η τιμολόγηση, στο τιμολόγιο το καινούριο. Θα πρέπει να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο πριν αρχίσουν όλα αυτά. Θα “πεθάνει” το τάδε έργο, η τάδε προμήθεια... Δεν μπορεί να προχωρήσει. Κόβουμε αυτό, με κόστος αυτό...”.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιάννης Δαρδαμάνης ανέφερε πως πρέπει να γίνει προσεκτική καταγραφή των συνδέσεων το βιολογικό καθαρισμό του Λούρου, ενώ η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας Ευδ. Μπεϊντάρη είπε με τη σειρά της: “Να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες και να δούμε την τιμολογιακή πολιτική. Θα ήθελα να τονίσω σαν γενική εκτίμηση ότι όλο το έσοδο της ΔΕΥΑΠ είναι η τιμολόγηση του νερού. Εκεί θα στηριχθεί όλος ο μηχανισμός σύνταξης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα αποτυπώσαμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ σαν έσοδο από τα νερά. Γενναιόδωρα θα έλεγα. Που σημαίνει ότι εφόσον εγγράφουμε ένα τέτοιο έσοδο, μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο έξοδο αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ περιορισμένοι σε όσα κάνουμε και θα πρέπει πολύ καλά να σκεφτούμε πως θα στηρίξουμε την τιμολογιακή μας πολιτική, ώστε να έχουμε τα αντίστοιχα έσοδα. Άρα το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα με μια πρόχειρη άθροιση που έκανα είναι γύρω στα 2,5 εκατομ. Το έσοδό μας είναι σε... πολύ large κατάσταση 2,5 εκατομ. και δεν έχουν συμπεριληφθεί οι δαπάνες της διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας. Αν σκεφτούμε δηλαδή ότι το ρεύμα είναι κοντά στο 1 εκατομ. ευρώ και 1 εκατομ. οι μισθοδοσίες συν οι εξωτερικοί συνεργάτες, πάμε στα 4,5 εκατομ. Καταλαβαίνετε ότι δεν βγαίνει. Καταθέτω τον προβληματισμό μου πριν συζητηθεί το τιμολόγιο”.
Το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Παγγές υποστήριξε ότι είναι εύκολη αυτή η εξίσωση και ζήτησε δίκαιο καταμερισμό υλικών για το Λούρο. Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Π. Κίκερης ανέφερε: “Κλείνουν πολλές τρύπες, αλλά δεν μπορούμε να το σηκώσουμε, αν δεν ενσκύψουμε στην καινούρια τιμολογιακή πολιτική.
Η τιμολογιακή πολιτική του 2024 ήταν... ελαφριά.
Είχαμε 1,250 εκατομ. έσοδα στην Πρέβεζα, 110.000 ευρώ στο Λούρο, 520.000 ευρώ στο Ζάλογγο.
Όταν δεν υπάρχουν μετρήσεις...
Αυτά διορθώνονται βέβαια”.
Το θέμα του προϋπολογισμού ήρθε να απασχολήσει και πάλι το Δ.Σ. (σ.σ. τελικώς πήρε αναβολή) όταν συζητήθηκε το θέμα: “ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΛΥΟΣ ΕΕΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ”, με προϋπολογισμό 29.960 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για τη μεταφορά των επιπλέον ποσοτήτων λυματολάσπης από την εταιρεία που διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό της Πρέβεζας. Η κα Μπεϊντάρη επισήμανε τότε: “Πρέπει να μπει ποσό στον προϋπολογισμό. Πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη η 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλη αναμόρφωση και να δεχθούμε τιμολόγια. Δεν υπάρχει ποσό.
Θα πρέπει να αντλήσουμε 30.000 ευρώ από κάπου. Ο προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή είναι στεγνός. Δεν υπάρχει μία κοινώς... Ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε το αναμόρφωσα και το έριξα εδώ. Εκτός κι αν τιμολογήσει η εταιρεία το 2025 και μπορεί να γίνει αυτό. Και θα το μεταφέρουμε και αυτό για το 2025. Και μετά πού θα βρεθούν τα χρήματα για το 2025 να δούμε...”.