Στις 3 Δεκεμβρίου στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν το θέμα: “Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 15,375 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 13,837 MW στη θέση Άγιος Γεώργιος, Δ.Ε Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, με Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ) 2307977922 και φορέα υλοποίησης την «VAL GREECE GREENFIELD ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»”.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία προωθεί την υλοποίηση του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού σταθμού, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Ιανουάριο του 2023 και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά τον Οκτώβριο του 2023.
Το έργο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 15,375MW και μέγιστης ισχύος 13,837MW, καθώς και τα συνοδά του έργα διασύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ισχύς της εγκατάστασης του Φ/Β Σταθμού (που αποτελείται από Δύο (2) υπομονάδες/ τμήματα, θα ανέρχεται στα 15.375 ΜWp.
Ο σταθμός θα συνδεθεί στον υπάρχοντα υποσταθμό στη ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας. Η μεταφορά της ενέργειας από τον προτεινόμενο σταθμό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειων γραμμών Μέσης Τάσης. Το συνολικό μήκος του υπόγειου διασυνδετικού δικτύου καλωδίων για την προτεινόμενη λύση θα είναι περίπου 18km.
Η εταιρεία VAL GREECE GREENFIELD ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα την Αττική αποτελεί θυγατρική εταιρεία της γαλλικής VALOREM με κύκλο εργασιών 184 εκατομμύρια ευρώ το 2023.
Απομένει να δούμε αν το συγκεκριμένο εγχείρημα θα προχωρήσει τελικά ή όχι.