Σάββατο, 26 Μαϊος 2012 05:17

Το όραμα για την Αρχαία Νικόπολη...

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νικόπολης πάντοτε «μαγνητίζει» και «μαγεύει» τον κάθε επισκέπτη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει όραμα για την ανάδειξή του στο επίπεδο που του... πρέπει, με βάση την ιστορική καταγραφή και πραγματικότητα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικοπόλεως και ανασκαφέας του χώρου, αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, η Προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Χριστίνα Μερκούρη, o Παναγιώτης Κροκίδας, (ΤΔΠΕΑΕ-Επιτροπή Νικόπολης-Πολιτικός Μηχανικός) και το επιτελείο τους, «επιθεώρησαν» χθες το πρωί την πορεία των εργασιών που έγιναν και σχεδιάζονται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Νικόπολης και ειδικότερα του αρχαίου θεάτρου.

IMG 6559

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν εκτενώς στο όραμα και τον υψηλό στόχο της δημιουργίας ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου, της αναβάθμισης-αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Νικοπόλεως και στη σημασία που θα έχει το γεγονός για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για το πολιτιστικό της στίγμα.

Παράλληλα, ο κ. Στράτος Ιωάννου προανήγγειλε και τη μελέτη που εκπονείται για τη δημιουργία οδικού άξονα, που θα συνδέει την Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας με την πόλη της Πρέβεζας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα είσοδος προς την πόλη και να παρακάμπεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικοπόλεως, με την «εξαφάνιση» μικρού μέρους της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων, που «κόβει» στα δύο τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας διέθεσε κονδύλιο 100.000 ευρώ για να γίνουν οι πρώτες εργασίες ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, ενώ συνεισέφερε, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η ανάδειξη και αναβάθμιση του αρχαίου θεάτρου της Νικοπόλεως θα αποτελέσει ακόμη ένα «βέλος» στη... φαρέτρα της Π.Ε. Πρέβεζας, στην προσπάθεια να «περάσει» από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, η υποψηφιότητα της Αρχαίας Νικοπόλεως για ένταξη στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Ζάχος σχολίασε στο περιθώριο της «επιθεώρησης» των εργασιών:

IMG 6576

«Ήρθαμε εδώ για να δούμε μια πρώτη εργασία που έχουμε κάνει στο αρχαίο θέατρο, για το οποίο πρέπει να αναφέρω, ότι η αναστήλωσή του και η ανάδειξη, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Προηγουμένως όμως να πω ότι συνέβη με τη βοήθεια της Περιφέρειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου. Αρχίσαμε εργασίες καθαρισμού, με το κονδύλιο, που μας έδωσε η Περιφέρεια και ανασκαφικές εργασίες, ώστε να πάρουμε δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, που θα ξεκινήσουμε σύντομα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ».

IMG 6579

Έδωσε τη... σκυτάλη στη συνέχεια στον κ. Παναγιώτη Κροκίδα, (ΤΔΠΕΑΕ-Επιτροπή Νικόπολης-Πολιτικός Μηχανικός), ώστε να εξηγήσει τα τεχνικά θέματα: «Κάναμε ένα τεχνικό δελτίο, το οποίο εντάξαμε πριν από λίγες ημέρες στο ΕΣΠΑ. Είναι μια επένδυση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Περιλαμβάνει κάποιες εργασίες που θα κάνουμε, ώστε να αποκαλύψουμε διάφορα καίρια σημεία του μνημείου, που δε τα γνωρίζουμε ακόμη. Το έργο που θα κάνουμε περιλαμβάνει επίσης άμεσες θεωρητικές επεμβάσεις και αντιστηρίξεις. Στην πορεία βέβαια των εργασιών θα βγουν και άλλα θέματα, στα οποία αν προλάβουμε θα παρέμβουμε. Διαφορετικά θα κάνουμε έναν άλλο σχεδιασμό. Είναι πολύ μεγάλο το μνημείο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι με 1,5 εκατομμύριο ευρώ μπορούμε να κάνουμε πολλές εργασίες, αλλά μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες εργασίες για να το σώσουμε στην κατάσταση που είναι σήμερα».

IMG 6580

Η κα. Μερκούρη από την πλευρά της ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη χαρά που ξεκινάει αυτό το έργο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου, ο οποίος συνέβαλε κατά πολύ, στο να ξεκινήσει αυτό το έργο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνουν αυτές οι εργασίες στερέωσης και να υπάρξει προστασία αυτού του εντυπωσιακού οικοδομήματος, που ''ανοίγει'' τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, για κάποιον επισκέπτη που έρχεται από το Βορρά και τον ''κλείνει'' για έναν που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο, που εκτός των άλλων υπάρχει και ένας συγκερασμός ρωμαϊκής και ελληνικής αρχιτεκτονικής και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά με τη συνεργασία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, μεταξύ της Περιφέρειας, της επιστημονικής επιτροπής και τον Πρόεδρό της κ. Ζάχο και της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων».

O Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια των υπολοίπων φορέων για τη συνεισφορά του στο έργο, δήλωσε:

IMG 6587

«Είναι ένα σημαντικό έργο, που τώρα ξεκινάει. Με έναν καθαρισμό το μνημείο αυτό πραγματικά ''έδειξε''. Όσοι θυμούνται το μνημείο πριν τον καθαρισμό, ξέρουν πως έβλεπαν μία κάκιστη κατάσταση και γνωρίζουν ότι η Νικόπολη δεν... βλεπόταν. Είναι ένα έργο στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε σαν Π.Ε. Πρέβεζας για τα μνημεία της περιοχής μας και γίνεται στο πλαίσιο του απώτερου σκοπού που έχουμε, να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη στα μνημεία UNESCO. Όλα αυτά είναι ενισχυτικά στην προταση που θα κάνουμε και με τη συνεργασία του κ. Ζάχου και της κ. Μερκούρη, θα μπορέοσυμε να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία στην περιοχή μας».

Σε ερώτηση που του έγινε, αν το έργο της ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στα μνημεία UNESCO, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε:

IMG 6594

«Όχι, αλλά είναι ενισχυτικό. Σίγουρα, ό,τι ενισχύει το φάκελο της υποψηφιότητας είναι χρήσιμο, αλλά δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτό. Για εμάς το τρίπτυχο είναι πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη και πιστεύουμε πως αναδεικνύοντας τα μνημεία μας, αναδεικνύουμε την περιοχή μας.

Αυτά δεν είναι μνημεία της Πρέβεζας, ούτε της Ηπείρου, ούτε καν της Ελλάδος. Είναι μνημεία του κόσμου. Αυτά θα προσελκύσουν πληθος τουριστών, που θα βοηθήσουν και την τοπική οικονομία-κοινωνία. Βοηθήσαμε να ενταχθεί αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ, όπως και το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης. Προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, να στηρίξουμε και να δούμε όλα τα θέματα που μας αφορούν».

IMG 6571

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη, ώστε αυτός ο δρόμος που βλέπετε κάτω, να μην υφίσταται ως έχει. Θα γίνει μία άλλη είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας και αυτός ο δρόμος δε θα υπάρχει.

Η μελέτη ήδη εκπονείται και έχει περάσει από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Το κονδύλιο έχει εγκριθεί και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε παραλάβει τη μελέτη, για να δούμε πως θα ''τρέξουμε'' τα θέματα μέσω ΕΣΠΑ.

IMG 6573

Είναι καλό αυτό, τόσο για το αρχαιολογικό πάρκο, όσο και για το θέατρο της Αρχαίας Νικόπολης. Χωρίς το αρχαίο θέατρο, δε θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO».

Κατά τη διάρκεια της «επιθεώρησης» των εργασιών, το αρχαίο θέατρο της Νικοπόλεως επισκέφτηκε ένα σχολείο από τα Ιωάννινα, αποδεικνύοντας πως ακόμη και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αποτελεί πόλο έλξης για κάθε ενδιαφερόμενο.

IMG 6593

Παράλληλα, τα συνεργεία των αρχαιολόγων παρουσίασαν στον κ. Ιωάννου και στους εκπροσώπους του Τύπου,  ένα σημαντικότατο εύρυμα της ρωμαϊκής περιόδου, που εντόπισαν στο αρχαίο θέατρο. Πρόκειται για ένα εδώλιο (διακεκριμένη θέση), που άνηκε σε κάποιον επιφανή πολίτη της εποχής του.

 IMG 6566

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

22 Μαϊος 2024
Στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 22 Μαΐου η εκδίκαση της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με την οποία ζητά
22 Μαϊος 2024
Υπεγράφη χθες, 21/5/2024, σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης RUMED LIMITED με έδρα τη ...
21 Μαϊος 2024
Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας Ώρες, ώρες νομίζω ότι αρκετοί από εμάς που κατοικούμε στο Νομό Πρέβεζας ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν με τον ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

22 Μαϊος 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
21 Μαϊος 2024
Stand Up Comedy Show Λάμπρος Φισφής «Να το Φως» Ο Λάμπρος Φισφής έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στα Ιωάννινα Πότε; Πέμπτη 23 Μαϊου ...
20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...