Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 19:12

Κέντρο δια βίου μάθησης «Εξέλιξη»: Γρήγορες, καινοτόμες και οικονομικές λύσεις (photo)

Λέξεις όπως voucher, δεξιότητα, εκπαίδευση ενηλίκων, μπήκαν κάπως απότομα στην κοινωνική μας πραγματικότητα τα τελευταία έτη και ίσως για κάποιους αποτελούν λέξεις άγνωστες.

Ο Νίκος Γέροντας και η Έφη Καββαδία, από το Κέντρο δια βίου μάθησης «Εξέλιξη», δίνουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο www.atpreveza.gr, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

IMG 9852

Όπως άλλωστε μας εξήγησε και ο κ. Γέροντας: «Η ''Εξέλιξη'' είναι ένα εκπαιδευτήριο ενηλίκων. Στόχος μας και κεντρικό μας μήνυμα είναι η εξέλιξη. Το Κέντρο δια βίου μάθησης ''Εξέλιξη'', έρχεται να δώσει εφόδια στους ανέργους της περιοχής. Με κύριο στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

 

-Ποιό είναι το ιστορικό και η λειτουργία ενός ΚΕΚ;

 IMG 9850

Νίκος Γέροντας :«Το Κέντρο δια βίου μάθησης ''Εξέλιξη'' ιδρύθηκε από δύο άτομα που ήταν στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων για αρκετά χρόνια. Ο ένας εταίρος είναι ο Νίκος Γέροντας ο οποίος προέρχεται από το χώρο των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης και η κυρία Έφη Καββαδία που προέρχεται από το χώρο πληροφορικής και μαθημάτων σε μαθητές του δημοτικού.

Το Μάιο του 2013 εν όψει του 5ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δημιουργήθηκαν τα κέντρα δια βίου μάθησης. Αποφασίσαμε να κάνουμε την αίτησή μας και ο κύριος στόχος ήταν να δημιουργήσουμε στην Πρέβεζα ένα πολυεκπαιδευτήριο ενηλίκων στο οποίο να αξιοποιούμε και ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και αυτοχρηματοδοτούμενα.

Το Νοέμβριο του 2013 πήραμε την πιστοποίηση σαν πρώτο κέντρο δια βίου μάθησης στην Πρέβεζα τύπου 1, στη συνέχεια πήραμε την πιστοποίηση τύπου 2 και για κέντρο ξένων γλωσσών».

IMG 9843 

-Ακούμε συχνά τη λέξη voucher. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η λέξη;

 

Ν.Γ. «Η Ευρωπαική ένωση προσπάθησε να δημιουργήσει εντελώς άλλη φιλοσοφία στο 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δηλαδή να συνδυάσει τη θεωρητική κατάρτιση, με την πρακτική άσκηση επιχειρήσεων, ώστε να γίνει σύζευξη στην απασχόληση. Ο στόχος είναι μετά τη διαδικασία αυτή να παραμείνουν κάποιοι άνθρωποι στις επιχειρήσεις.

Το πρώτο voucher υγείας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, ήταν για τα νοσοκομεία Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και είχαμε 5 voucher επιτυχόντων που θα προχωρήσουν στο πρόγραμμα κατάρτισης.

Στη συνέχεια είχαμε τον Ιούνιο του 2014 στο voucher φορτοεκφορτωτών ξηράς -λιμένος, 40 επιλεγέντες και θα δημιουργηθούν δύο τμήματα των 20 ατόμων προς κατάρτιση.

Το τρίτο μεγάλο voucher που συναντήσαμε είναι το voucher υγείας, όπου έληξε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου. Το τελευταίο voucher υγείας αφορά και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αφορά ΠΕ και ΤΕ και 20 θέσεις είναι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Πρέπει να επισημάνουμε πως η μοριοδότηση γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή βαθμό πτυχίου, φορολογικό εισόδημα, έτος κτήσης πτυχίου, χρόνος παραμονής στην ανεργία. Άρα είναι αξιοκρατικό το σύστημα, δεν παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατανοήσουν οι άνεργοι και να έρθουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο αιτήσεις».

 IMG 9842

-Ποια είναι η συχνότητα που βγαίνουν τα voucher;

 

Ν.Γ. «Αναμένονται περίπου 116.000 θέσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πώς κατανέμονται αυτές; Περίπου 50.000 άτομα θα είναι ηλικίας έως 29 ετών. Για πρώτη φορά προκηρύχθηκε voucher για ηλικίες 30-55 ετών και είναι 16.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Αναμένεται κι αυτό μέσα στο φθινόπωρο.

Μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής. Δεν υπάρχει κανένα κόστος και μετά τη λήξη του voucher, οι επιχειρήσεις επιδοτούνται από 4 έως 6 μήνες, 15 ευρώ την ημέρα, για αποφοίτους λυκείου, 18 ευρώ για πτυχιούχους.

Το στοίχημα όμως είναι να γίνει σύζευξη και κάποιοι να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας στις οποίες θα καταρτιστούν».

 IMG 9853

-Μιλήσαμε πριν για αξιοκρατία. Υπάρχει πιθανότητα να είναι διαβλητό το σύστημα;

 

Ν.Γ.: «Στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr υπάρχουν όλες οι πληροφορίες. Ο άνεργος κάνει και μόνος του την αίτηση και στη συνέχεια επιλέγει πάροχο κατάρτισης. Αν χρειάζεται κάποια βοήθεια, μπορούμε να τον βοηθήσουμε κι εμείς. Υπάρχουν φοβερές δικλείδες ασφαλείας. Λειτουργούν πλήρως αξιοκρατικά. Στο voucher υγείας από 25 έως 29 ετών τα κριτήρια είναι οι μήνες ανεργίας, το φορολογικό εισόδημα και για πρώτη φορά δίνεται πριμ 20 μορίων σε ανέργους που δεν έχουν κάνει πάλι voucher.

Εφόσον βέβαια υπάρχει φορολογικό εισόδημα, δύσκολα θα υπάρχει ισοψηφία. Ο άνεργος πρέπει να νιώσει ασφάλεια».

 IMG 9841

-Υπάρχει αποδοχή/συμμετοχή του κόσμου;

 

«Εμείς ως «Εξέλιξη» ενημερώνουμε τον κόσμο, με όλα τα μέσα. Βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

 

-Με ποια προγράμματα ασχολείστε επιπλέον;

 IMG 9835

Έφη Καββαδία: «Εκτός από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ασχολούμαστε επίσης με σεμινάρια αυτοχρηματοδοτούμενα. Όπως για παράδειγμα:

  • Το σεμινάριο του ΕΦΕΤ. Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ή των επιχειρήσεων που έχουν τρόφιμα, ακόμη και συσκευασμένα, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν ένα δεκάωρο σεμινάριο. Στη συνέχεια με το πέρας του σεμιναρίου, διενεργούνται εξετάσεις από τον ΕΦΕΤ.

  • Άλλο σεμινάριο με το οποίο ασχολούμαστε, είναι οι Τεχνικοί Ασφαλείας. Κάθε επιχείρηση, η οποία πηγαίνει κατάσταση στο ΙΚΑ, πρέπει να έχει έναν τεχνικό ασφαλείας. Συνήθως είναι ο εργοδότης. Μπορεί όμως να είναι και κάποιο άλλο μέλος της επιχείρησης. Αυτά υλοποιούνται και τώρα.

  • Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε πάλι τις εγγραφές για τα τμήματα των ενεργειακών επιθεωρητών, που αφορά καθαρά σε μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων ΠΕ/ΤΕ. Οι εκπαιδευόμενοι δίνουν εξετάσεις στο ΥΠΕΚΑ και παίρνουν την άδεια ως ενεργειακοί επιθεωρητές.

  • Εγγραφές θα έχουμε τον Σεπτέμβριο και για το σεμινάριο προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας (security). Υπάρχει ζήτηση στο συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί δεν έχουν άδεια, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να έχουν.

Αυτά είναι 4 ξεχωριστά αυτοχρηματοδοτούμενα, με τα οποία ασχολούμαστε.

IMG 9854

  • Από 'κει και πέρα από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζουμε την πιστοποίηση στους υπολογιστές . Συμμετέχουμε στη δράση e-gnosis, που είναι ημιεπιδοτούμενη. Οι εκπαιδευόμενοι πληρώνουν μόνο τα εξέταστρα και την εγγραφή. Δεν πληρώνουν δίδακτρα.

  • Αξίζει να αναφέρουμε και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Διενεργούνται μαθήματα σε όλες τις γλώσσες. Αγγλικά – Γαλλικά – Ιταλικά – Ισπανικά – Γερμανικά. Συνεργαζόμαστε με έμπειρους εκπαιδευτές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  • Στα αγγλικά υλοποιήσαμε και κάποιες ημιεπιδοτούμενες δράσεις. Αυτό το τονίζουμε λόγω της κρίσης, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να συμμετέχει. Υπάρχουν οικονομικές λύσεις, μέχρι και για την απόκτηση του Proficiency. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο υπήρξε μια δράση, όπου με 250 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται εξέταστρα και βιβλία), τα παιδιά πήραν Proficiency και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στα αγγλικά υπάρχει μεγάλη γκάμα πτυχίων. Υπάρχουν 14 φορείς που πιστοποιούν το κάθε επίπεδο. Αυτό που κάνουμε είναι κυρίως να βλέπουμε ποιο είναι το “τρωτό” σημείο του εκπαιδευόμενου, ώστε να τον προσανατολίσουμε σε ένα πτυχίο και να έχουμε αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, το Bulats που είναι πτυχίο Cambridge, χωρίς έκθεση και προφορικά, δίνεται και στον χώρο μας, άρα δεν υπάρχει μετακίνηση, η εξέταση διαρκεί μόνο 90 λεπτά και τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια μέρα.

Η εκπαίδευση εδώ μπορεί να γίνει και εξ' αποστάσεως.

Ασχολούμαστε με τους ενήλικες εδώ στην ''Εξέλιξη''. Έχουμε βρει γρήγορες, καινοτόμες και οικονομικές λύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουν όλοι τις απαραίτητες δεξιότητες».

 

 

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Τσόγκα, Δημήτρη Πάτση





  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...