Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 19:45

«Άκυρο» στην πρόταση να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων από την παραλία της Πρέβεζας

Η αποκάλυψη του atpreveza στις 23 Ιανουαρίου (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ), πως υπήρχε πρόταση για ελεύθερη διέλευση οχημάτων στην παραλία της Πρέβεζας συγκεκριμένους μήνες, ημέρες και ώρες, φαίνεται πως... ενόχλησε αρκετά, καθώς οι αντιδράσεις πήραν διαστάσεις. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πρέβεζας, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας και ομόφωνα απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

IMG 3004

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν όλες οι πλευρές, αλλά και τα μέλη της επιτροπής, όπως επίσης και πολίτες της Πρέβεζας.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κόκκαλης, επισήμανε πως η πρόταση για διέλευση και όχι στάθμευση των οχημάτων, αφορά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα ως Πέμπτη και τις ώρες από 17:00 έως και τα μεσάνυχτα και με κυκλοφορία των οχημάτων προς μόνο μια κατεύθυνση (για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο). Τόνισε πως ο Σύλλογος και οι καταστηματάρχες δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους πολίτες, αλλά είναι ένα θέμα επιβίωσης για τα μαγαζιά της παραλίας, το ελάχιστο κέρδος που ενδεχομένως θα έχουν.

Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Κόκκαλης, πως δεν ήρθαν σε επαφή οι καταστηματάρχες με τα μέλη της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «νεκροταφείο» την παραλία της πόλης μετά τις 5 το απόγευμα. Έφερε το παράδειγμα super-market, όπου γίνονται εργασίες μπροστά στην είσοδό του για να καταδείξει τη διαφορά τζίρου, λόγω της διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων και ζήτησε να εφαρμοστεί το μέτρο δοκιμαστικά, καθώς οι καταστηματάρχες είναι σε κατάσταση... πολέμου.

IMG 3002

Ολοκλήρωσε, λέγοντας πως η διέλευση οχημάτων τους χειμερινούς μήνες από πεζοδρόμους, είναι μία πρακτική που συνηθίζεται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας, τοποθετήθηκαν μέλη της και παρέδωσαν και το παρακάτω έγγραφο στην Επιτροπή:

«Κύριε Δήμαρχε,

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου στις 12/12/2014 συζητήθηκαν (4ο θέμα) οι απόψεις και προτάσεις μιας ‘άτυπης’ συνάντησης που προηγήθηκε, μεταξύ μελών του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και του κ. Κόκκαλη Σπυρίδωνα, προέδρου των καταστημάτων εστίασης της πόλης μας. Μέσα σ’αυτές ήταν και η πρόταση «να επιτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων το απόγευμα και για τους μήνες Νοέμβριο ως Φεβρουάριο στον πεζόδρομο της οδού Ε.Βενιζέλου της παραλίας».

Το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου δεν πήρε απόφαση επί του σοβαρότατου θέματος και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, για να γνωμοδοτήσει και να συζητηθεί κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας σας καταθέτει για ακόμη μια φορά με υπευθυνότητα και συνυπόγραφα τις θέσεις της για τον πεζόδρομο της παραλίας, που έχουν ως εξής :

1) Ο χαρακτήρας του πεζόδρομου της παραλίας πρέπει να παραμείνει ως έχει με ενεργούς τους νόμους και τις αποφάσεις που τον θωρακίζουν και έχουν γίνει σεβαστοί από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Κάθε άλλη απόφαση, από οποιονδήποτε που θα καταργεί έστω και αποσπασματικά τον χαρακτηρισμό και τη λειτουργία του ως πεζοδρόμου θα καταγγελθεί. Η σημερινή Δημοτική Αρχή και τα θεσμικά της όργανα, πρέπει να απορρίπτει με τον πλέον ηχηρό τρόπο τέτοιες προτάσεις, εάν θέλει τα προεκλογικά της λόγια για ουσιαστική ποιότητα ζωής προς τους κατοίκους της πόλης να είναι αληθινά και όχι εθιμοτυπικές ψευτιές.

2)Να είναι συνεχείς και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι της παράνομης κυκλοφορίας και στάθμευσης στους χώρους του πεζόδρομου από το Δήμο και το Λιμεναρχείο. Δυστυχώς η Πρέβεζα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που έχει αυτόν τον ελάχιστο χώρο του πεζόδρομου της παραλίας, ελεύθερο από τα αυτοκίνητα, για να μπορούν οι κάτοικοι της και κυρίως οι μητέρες με τα παιδιά τους και οι ηλικιωμένοι να απολαμβάνουν άφοβα ένα ψήγμα από την ποιότητα ζωής που προσφέρει σε αυτούς.

3)Να εφαρμόζεται αυστηρά το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων και να ελέγχεται το επιτρεπόμενο βάρος των οχημάτων τροφοδοσίας.

Η συνεχής παραβίαση των δυο παραπάνω αποφάσεων έχουν καταστρέψει πλήρως την προκυμαία και το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς που θα την επιδιορθώσετε και εμείς που θα την πληρώσουμε.

4)Να ελέγχεται συχνά εάν ο δημόσιος χώρος που έχει παραχωρηθεί στους επαγγελματίες συμπολίτες μας είναι ο νόμιμος και εάν οι κατασκευές σε αυτόν είναι σύννομες με τις αποφάσεις για την αισθητική προστασία του αστικού τοπίου της πόλης.

5)Οι υπηρεσίες του Δήμου να φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα της παραλιακής ζώνης και των πεζοδρόμων του ιστορικού κέντρου και να απομακρυνθούν άμεσα από εκεί σπασμένες γλάστρες, κατεστραμμένες καρέκλες, τελάρα και κιβώτια, παράνομοι υπαίθριοι αποθηκευτικοί χώροι, εγκαταλελειμμένες κατασκευές σε κλειστά μαγαζιά που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο και καθετί που προσβάλλει την πόλη και σπρώχνει τους κατοίκους της σε μια τιμωριτική αδιαφορία.

6)Ο Δήμος, η ΔΕΥΑΠ και το Λιμενικό Ταμείο να ενεργοποιηθούν άμεσα και ως τη νέα τουριστική περίοδο να εξαλειφθεί το πρόβλημα της απόρριψης αστικών αποβλήτων στην παραλιακή ζώνη και της απωθητικής δυσοσμίας που παράγουν τους καλοκαιρινούς μήνες και δημιουργούν σε εμάς τους κατοίκους την αίσθημα ντροπής για την πόλη μας και στους επισκέπτες τη χείριστη εντύπωση.

Κύριε Δήμαρχε και λοιπά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση μιας πόλης δεν λύνονται με προτάσεις εισόδου των τροχοφόρων στο δίκτυο πεζοδρόμων της. Αυτές πρέπει να απορρίπτονται πριν καν διατυπωθούν.

Η αναβάθμιση επιτυγχάνεται μέσα από ένα καλοζυγισμένο σχεδιασμό της ταυτότητας της, κατανοητό, ελκυστικό και κωδικοποιημένο, που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει την ιστορία της , θα προστατεύει με ιερότητα το περιβάλλον της, θα μεγεθύνει με ουσιαστικά έργα υποδομής τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και οι άρχοντες της θα είναι παράδειγμα και εφαλτήριο έμπνευσης για τους κατοίκους της, διοικώντας και αποφασίζοντας κάθε φορά με την αυθεντική τους συνείδηση που περιέχει σκέψη και κρίση και όχι με την εμφυτευμένη».

IMG 3006

Αρνητικά στο ενδεχόμενο διέλευσης οχημάτων, τοποθετήθηκαν και πολίτες της Πρέβεζας και κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, ενώ ο Διονύσης Καλλίνικος στην πρόταση που κατέθεσε και παρουσιάζουμε, πήγε ένα βήμα πιο πέρα.

Η πρότασή του ανέφερε:

«Το παράκτιο μέτωπο της πόλης της Πρέβεζας

 

Η αστική αναγέννηση που πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό μέτωπο, προ 20-ετιας , με την πλακόστρωση του , την δημιουργία χώρων πρασίνου ουσιαστικά συνέβαλε στον μετασχηματισμό της εικόνας της πόλης καθώς και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής.

Η αστική παραλιακή ανάπλαση , πρόκειται για μια επιτυχημένη διαδικασία , η οποία όμως ενέχει τον κίνδυνο να αποτύχει και να χαρακτηριστεί ως η σκοτεινή πλευρά της πόλης μας.

Βέβαια η εικόνα που παρατηρείται σήμερα χρήζει άμεσης επέμβασης και επαναπροσδιορισμού ώστε να επιτύχουμε τα βέλτιστα για την αλλαγή της εικόνας της πόλης μας.

Στο τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από το Λιμενικό ταμείο πράγματι παρατηρείται μια ορθή κατεύθυνση προς αυτή την αλλαγή με την πρόταση για την ανάπλαση του ανατολικού θαλασσίου μετώπου, το οποίο βέβαια απαιτεί μια προσεκτική μελέτη για την αστική εξυγίανση του παράκτιου μετώπου της και όχι μόνο ως εργασίες επιδιορθώσεως και συντήρησης του.

Με την προ 20-ετιας επιτυχημένη ανάπλαση του για τα δεδομένα της εποχής , είχαμε άμεσο και ορατό αντίκτυπο , ο οποίος ήταν ικανός όχι μόνο στην οικονομία της πόλης αλλά και στην βελτίωση της συλλογικής της εικόνας.

Η παγκοσμία κουλτούρα που επικρατεί στον κόσμο σήμερα απαιτεί περισσότερους ανοικτούς χώρους για αναψυχή και φυσικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο από τους κάτοικους της πόλης όσο και από τους επισκέπτες αυτής ,προβάλλοντας έτσι τον παραδοσιακό τουρισμό μας και αναδεικνύοντας την πόλης μας ως αξιόλογο τουριστικό πόλο κατά τους θερινούς μήνες.

Το παράδειγμα της ανάπλασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης αποτελεί υπόδειγμα ουσιαστικής αστικής εξυγίανσης του παράκτιου μετώπου για ολόκληρη την Ευρώπη , αφού στον χώρο αυτόν οι χρήστες πέραν της άνετης χωρίς εμπόδια μετακίνησης πεζής ή με ποδήλατο, αποτελεί χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Η ανθρωπινή παρουσία στον δρόμο μόνο τυχαία δεν είναι. Το ποσοστό των πεζών μετακινήσεων τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στο ιστορικό κέντρο αυξήθηκε ραγδαία. Κοινή διαπίστωση όλων μας η τόνωση των λειτουργιών της πόλης, η εύκολη και ασφαλή προσβασιμότητα στα καταστήματα του ιστορικού κέντρου και της παράκτιας ζώνης , η αγοραστική κίνηση των καταστημάτων και κέντρων αναψυχής συνεχώς - ειδικά τους θερινούς μήνες- αυξάνεται, ενώ συχνές είναι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στους χώρους αυτής.

Το περιβάλλον βελτιώνεται με την ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού , με συνέπεια την βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Η παρουσία μου στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου μας, απαιτεί την επιτακτική ανάγκη για την ασφαλή και εύκολη μετακίνηση των πεζών τόσο στο παράκτιο μέτωπο όσο και στο ιστορικό κέντρο.

Για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου, θεωρώ σκόπιμη την απαγόρευση των μηχανικών οχημάτων , παρά μόνον για τις τροφοδοσίες των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες από (15.00 εως και 17.00 μ.μ.), να χορηγηθούν άδειες στάθμευσης οχημάτων μόνο σε όσους διαθέτουν ιδιωτικό parking, ενώ ο έλεγχος του Λιμεναρχείου να γίνεται είτε πεζός είτε με ποδήλατα και όχι με οχήματα. Επίσης συμφωνώ με την άποψη της Λιμενικής επιτροπής για το κλείσιμο της μιας εισόδου προς τον παραλιακό πεζόδρομο.

Βέβαια να είναι ανεκτή η μετακίνηση των οχημάτων του ΕΚΑΒ, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας οπότε αυτά θα απαιτηθούν.

Για μια «ανθρωπινή πόλη», για την Πρέβεζα που όλοι μας αγαπάμε και προσδοκούμε στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μας».

 

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κου Παππά, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τοποθέτηση καμερών στον παραλιακό δρόμο.

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήταν ομόφωνη.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...