Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 03:34

Σύσκεψη φορέων για την ευρύτερη συνεργασία και τις γαλάζιες σημαίες στο Νομό Πρέβεζας

Με βασικό άξονα την αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, αλλά και τον συντονισμό των ενεργειών για την επιστροφή των γαλάζιων σημαιών στις πολυσύχναστες παραλίες του Νομού Πρέβεζας για το 2013, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη φορέων στην Πρέβεζα, στα γραφεία της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε και προήδρευσε σε αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου και συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Πάργας, Αθανάσιος Λιόλιος, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος, ο Αντιδήμαρχος Πάργας Ευθύμιος Τσίγγας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας Χρήστος Γκογκοζώτος.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, Ελένη Αθανασούλα, εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας, ο Παντελής Κύρλας, η Πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Πάργας, Ελένη Κολιοφώτη, ο διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Βαγγέλης Τζίμας, εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης η Χρυσούλα Λάζαρη και ο διευθυντής ανάπτυξης της Π.Ε. Πρέβεζας, Σπύρος Κανιώρης.

 IMG 1839

 

Στράτος Ιωάννου: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, στην γενική του τοποθέτηση ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι το ερέθισμα αυτής της συνάντησης, είναι οι γαλάζιες σημαίες και τα αιτήματα των Ενώσεων Ξενοδόχων, όσον αφορά τις καθαριότητες των ακτών και τα προβλήματα υποδομής.

Σαν Περιφέρεια δεν έχουμε ευθύνη, αλλά είμαστε δέκτες παραπόνων για τέτοια θέματα από τους πολίτες. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτι που είναι και θέση μας, σαν Περιφέρεια, για να λύσουμε προβλήματα που χρονίζουν και δημιουργούν θέματα στους πολίτες της περιοχής μας.

Να δούμε πού μπορούν στις γαλάζιες σημαίες να βοηθήσουν οι Δήμοι και που η Περιφέρεια μπορεί να προσφέρει.

Μου είπαν στην Αθήνα, ότι για το ζήτημα των γαλάζιων σημαιών ο χρόνος είναι οριακός για του χρόνου. Για μένα μακάρι κάθε ακτή της Πρέβεζας να έχει γαλάζια σημαία.
Είδα 35 στην Κέρκυρα, 11 στην Κεφαλονιά, 9 στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα και καμία στην Πρέβεζα, κάτι που προξενεί άσχημη εντύπωση, σε όποιον κοιτάζει αυτόν τον κατάλογο. Ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν. Να δούμε πού υπάρχουν κάποια περιθώρια να παραβλέψουμε ορισμένα... κολλήματα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα».

Στη συνέχεια τον λόγο τον πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας, Χρήστος Γκογκοζώτος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χαρήκαμε για την σύσκεψη και την πρόσκληση που μας απευθύνατε. Ξέρετε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε για τις γαλάζιες σημαίες. Να κάνετε αυτά που δεν κάνατε φέτος. Εγώ εστιάζω το πρόβλημα στην πολιτική βούληση της Περιφέρειας. Αν έχετε αυτή τη βούληση θα ακολουθήσετε το νομικό πλαίσιο και θα τις πάρουμε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ιωάννου, ο οποίος επισήμανε: «Η λογική του ''κάντε τα εσείς και εμείς θα δούμε'' δεν ισχύει πλέον. Πρέπει να βοηθήσουν και οι επαγγελματίες του κλάδου. Η κριτική είναι εύκολη. Το πνεύμα που πρέπει να επικρατήσει είναι συνεργασία Περιφέρειας-Δήμων-επαγγελματιών-πολιτών».

Τη... σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, ο οποίος σχολίασε: «Το ζητούμενο δεν είναι να βγει ένα άσχημο κλίμα. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία και να συνεργαστούμε. Να βγούμε με τα αυτοκίνητά μας να δούμε την ακτογραμμή και να καταγράψουμε προβλήματα. Χιλιάδες συζητήσεις δεν έχουν γίνει πράξη. Δε θέλουμε; Δεν τολμάμε; Δεν ξέρω...

Οι γαλάζιες σημαίες είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως τα νερά είναι καθαρά. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα. Για παράδειγμα στο Κανάλι είχαμε παράπονα για την παροχή νερού».

 

 

Θανάσης Λιόλιος: « Η περίοδος δεν είναι δύσκολη, αλλά... τραγική»

 IMG 1832

 

Ο Δήμαρχος Πάργας Θανάσης Λιόλιος, στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους Δήμους: «Η περίοδος δεν είναι δύσκολη, αλλά... τραγική. Μέχρι σήμερα σώζουμε την κατάσταση εξαιτίας της συνεργασίας, με το Δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια. Χωρίς να μας την επιβάλλει κανένας.

Είναι στάση ζωής και πολιτική μας πεποίθηση. Όταν ολοκληρώνεται μια δράση μέσω συνεργασίας ακούγονται... σαχλαμάρες, όπως ότι γίνεται για μικροκομματικά οφέλη και μάλιστα θεωρείται κατόπιν το αποτέλεσμα ως αυτονόητο.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων τείνει προς το ''0'' και οι πόροι είναι ελάχιστοι. Δεν θέλω να χαϊδέψω κανέναν. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι η Περιφέρεια έχει δείξει κινητικότητα.

Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε τα επόμενα χρόνια να λυθεί το θέμα. Πιστεύω πως μία παραλία με γαλάζια σημαία στο Δήμο Πάργας θα υπάρχει το 2013. Είναι ένας συμβολισμός. Τα νερά πάντως είναι σε υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικά σε αρκετές ακτές μας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ακτές, βρίσκονται ήδη έργα υποδομής σε εξέλιξη. Στο Βάλτο δεν θα μπορούμε να έχουμε γαλάζια σημαία αν δεν υπάρξουν έργα.

Το πρώτο σημείο που θα ξεκινήσει εργολαβία είναι το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού στην Ανθούσα και το Βάλτο. Για να μπορούμε το 2014 να έχουμε γαλάζια σημαία και εκεί.

Η υπόθεση ''περιβάλλον'' είναι υπόθεση όλων μας. Όπως υπόθεση όλων μας είναι η καθαριότητα, ο πολιτισμός, η παιδεία. Μέχρι χθες δεν είχαμε κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα είμαστε ''υπόδουλοι'' στο θέμα έκτακτων αναγκών, πυροπροστασίας και καθαριότητας. Εμείς ζητήσαμε 40 άτομα για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά οι εκλογές δημιουργούν καθυστέρηση και ήρθε έγκριση για 7. Επτά δε φτάνουν ούτε για την παραλία του Βάλτου. Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όχι η τέχνη του ιδεατού...

Δεν υπάρχει πια περιθώριο να κάθονται κάποιοι σε ένα άγονο μετερίζι λαϊκισμού και... εμπρησμού της προσπάθειας να κρατηθεί ο τόπος σε ένα καλό επίπεδο. Δεν περισσεύει κανένας. Βάζουμε το κεφάλι κάτω και... δουλειά.

Οι γκρίνιες είναι για το χειμώνα».

 

 

Κοσμάς Κορωναίος: «Οι γαλάζιες σημαίες δεν είναι... πανάκεια»

IMG 1837 

 

Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα με τις γαλάζιες σημαίες: «Οι γαλάζιες σημαίες δεν είναι... πανάκεια. Κατ' αρχάς δεν δίνονται από κάποιον δημόσιο φορέα. Η Εταιρία Προστασίας της φύσης είναι μία ΜΚΟ και συνεργάζεται με το κράτος.

Δεν έχουμε το τέλειο, αλλά οι παραλίες μας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι οι προσεγγίσεις από τους διάφορους φορείς και επιστήμονες για το τι είναι μια καθαρή παραλία είναι πολλές. Ποιες παρεμβάσεις καθαριότητας μπορούμε να κάνουμε στην ακτή; Τι μπορούμε να πειράξουμε σε μια παραλία;

Το σημαντικό είναι οι παραλίες να είναι ελκυστικές τουριστικά. Οι καθαρές ακτές είναι ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο ζήτημα. Δεν πρέπει να είναι στόχευση και μοναδική προοπτική μας να βάλουμε μια γαλάζια σημαία. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις γαλάζιες σημαίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο για να είναι επιλέξιμη μια παραλία. Ίσως είναι περισσότερο θέμα marketing.

Την περασμένη χρονιά πάντως είναι αλήθεια πως δεν ήμασταν έτοιμοι για τις γαλάζιες σημαίες».

Επενέβη και πάλι ο κ. Ιωάννου, ο οποίος τοποθετήθηκε επ' αυτού: «Η γαλάζια σημαία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας. Ακόμη κι αν είναι σύμβολο marketing μας κάνει δωρεάν διαφήμιση δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Να τονίσω πάντως ότι να νερά των ακτών μας είναι καθαρότατα. Επικοινώνησα ο ίδιος με τους ιθύνοντες της Εταιρίας, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν γι' αυτό».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννης Γιαμάς, στάθηκε στο θετικό μήνυμα της προετοιμασίας για το 2013, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Μάλτας και της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στην προστασία της καθαριότητας των ακτών. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός... μπούσουλα για το θέμα των γαλάζιων σημαιών, ώστε να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και να μην γίνεται η ίδια συζήτηση κάθε χρόνο. Ο κ. Γιαμάς αναφέρθηκε και στη σημασία της ύπαρξης στην Πρέβεζα και την Πάργα ομάδων αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας, Ευθύμιος Τσίγγας τόνισε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι: «Πρέπει να υπακούουμε στους κανόνες για τις πολυσύχναστες ακτές. Είναι συγκεκριμένοι» και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει υλικοτεχνική υποδομή.

IMG 1831

Η κα. Αθανασούλα έκανε στη συνέχεια ενημέρωση για τις δειγματοληψίες στις ακτές του Νομού Πρέβεζας και επιβεβαίωσε ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα σε όλες τις παραλίες, παρά την απουσία γαλάζιων σημαιών.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος ισχυρίστηκε ότι το Λ.Σ. θα προσφέρει κάθε υπηρεσία για να διατηρηθούν οι ακτές καθαρές, ενώ ξεχώρισε και ορισμένα προβλήματα, τόσο σύγχυσης αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατίας, όσο και έλλειψης υποδομών στις ακτές.

Η κα. Κολιοφώτη από την πλευρά της εξήρε τη συμβολή του εθελοντισμού στην προσπάθεια για καθαρές ακτές και τουριστική συνείδηση για τους πολίτες, ενώ σημείωσε τους κινδύνους για το πευκοδάσος στη Λούτσα και το Αλωνάκι.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παντελής Κύρλας, ο οποίος κατέγραψε ορισμένα σημαντικά προβλήματα στις ακτές του Νομού Πρέβεζας, ενώ πρότεινε και λύσεις κοστολογημένες για να μπορέσουν οι ακτές μας να λάβουν γαλάζια σημαία και να βελτιώσουν την παροχή των υπηρεσιών τους προς τους λουόμενους.

Άπαντες ξεκαθάρισαν πως θα στηρίξουν την προσπάθεια για συνεργασία και δεσμεύτηκαν πως θα υπάρξει πνεύμα αλληλεγγύης τόσο ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους, όσο και ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Πραγματοποιήθηκε ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024,  στη Θεοφάνειο
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...