Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 01:07

Στρατής Βουγέλης στο atpreveza on air :«Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων»

Στον «αέρα» του Ράδιο Πρέβεζα 93,0 και την εκπομπή "atpreveza on air" φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας Στρατής Βουγέλης.

epitropi2

Ο κ. Βουγέλης αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία του ΕΣΥ που σήμερα παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου.

«Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής»

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι έτσι όπως την είχαμε περιγράψει και τις προηγούμενες φορές με τις συνεντεύξεις τύπου, τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου που είχαμε δώσει. Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη στελέχωσή του, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες είναι ακραία η υποστελέχωσή του, στη χρηματοδότησή του από το κράτος, με αποτέλεσμα βέβαια παρά την τεράστια προσπάθεια θα έλεγα την υπερπροσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό, να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγέλης σημειώνοντας πως σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι ακόμη και με τον οργανισμό του 2012, ο οποίος είχε κόψει πάρα πολλές θέσεις, ακόμη και με αυτόν υπάρχει μια έλλειψη 16 θέσεων γιατρών ειδικευμένων στο Νοσοκομείο και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Κατά την άποψή μας βέβαια, οι γιατροί που λείπουν, οι πραγματικές ανάγκες σήμερα στο Νοσοκομείο είναι 35 με 36 περίπου. Η κατάσταση είναι έξω από κάθε έλεγχο στην ορθοπεδική κλινική, που υπάρχει μόνο ένας ορθοπεδικός. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παθολογική κλινική, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδικευμένοι μόνιμοι παθολόγοι κι ένας επικουρικός. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην παιδιατρική κλινική, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο βιοπαθολογικό μικροβιολογικό εργαστήριο, υπάρχουν και σε άλλα τμήματα προβλήματα. Δηλαδή στη Μονάδα Νεφρού, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στη μαιευτική κλινική όπου χρειάζεται ένας με δύο ακόμη μαιευτήρες αλλά και σε άλλα τμήματα, ακτινοδιαγνωστικό ένας γιατρός ακόμη, υπάρχει ένας μόνιμος γιατρός στο αναισθησιολογικό κι ένας επικουρικός ο οποίος φεύγει και θα μείνουμε πάλι με έναν αναισθησιολόγο και θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν δηλαδή σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες και τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με γιατρούς καταρχήν» είπε ο κ. Βουγέλης υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από τη νέα κυβέρνηση πέρα από τις τοποθετήσεις του Υπουργού υγείας του κ. Κουρουμπλή και του αναπληρωτή του κ. Ξανθού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

IMG 4163λ

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πίστωσης χρόνου και αναμονής για τη νέα κυβέρνηση λόγω της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

«Στις προγραμματικές δηλώσεις βεβαίως υποσχέθηκαν και αλλαγή του μοντέλου του ΕΣΥ και διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και προσλήψεις προσωπικού και διασφάλισης της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας, των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τη βιωσιμότητα του συνόλου των μονάδων της ψυχικής υγείας κ.λ.π. Μέχρι στιγμής έχουμε αυτά, βέβαια θα μου πείτε είναι και πάρα πολύ λίγες οι ημέρες που έχουν περάσει από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πίστωσης χρόνου και αναμονής λόγω ακριβώς αυτή της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα σας τονίσω χαρακτηριστικά τρεις φράσεις που είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Το ΕΣΥ παρουσιάζει σήμερα εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Κλινικές, τμήματα και μονάδες με το καθημερινό άγχος της λειτουργικής κατάρρευσης, προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά, τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων, ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών. Γι αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο κ. Ξανθός στη Βουλή και τα προσυπογράφω βέβαια, αυτή είναι η κατάσταση. Άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεσα μέτρα και όταν εννοώ άμεσα, κατάργηση καταρχήν όλων των νόμων που οδήγησαν το ΕΣΥ από αυτό που το γνωρίζαμε παλιότερα που ως ένα βαθμό μπορεί να μην ήταν τέλειο, αλλά είχαν πρόσβαση οι πολίτες και ήταν σε μια κάπως καλή κατάσταση, που το οδήγησαν σε ένα ΕΣΥ σήμερα χρεωκοπημένο, διαλυμένο, βομβαρδισμένο, χωρίς στελέχη, χωρίς οικονομική ενίσχυση. Άρα λοιπόν αυτό που μπορεί να κάνει άμεσα η κυβέρνηση είναι να καταργήσει όλους αυτούς τους νόμους που οδήγησαν το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση, που το ιδιωτικοποίησαν, που επέβαλαν τα χαράτσια. Το δεύτερο είναι να στελεχώσει τα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα επαρχιακά όπως είναι το δικό μας για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, γιατί καθημερινά βρίσκονται στο όριο, και τρίτον να χρηματοδοτήσει το σύστημα»

«Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου της Πρέβεζας μειώθηκε πάλι σε σχέση με το 2014 κατά 15%»

Ο κ. Βουγέλης ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» για τη νέα κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως είναι τέτοιο το βάθος και το μέγεθος των προβλημάτων που δεν μπορεί να υπάρξει πίστωση χρόνου, ενώ επισήμανε το γεγονός πως ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το 2015 μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

«Όσο παρατείνεται σήμερα αυτή η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας τόσο γίνεται μη αναστρέψιμη μετά. Δηλαδή πρέπει άμεσα να διορίσουν έστω και στοχευμένα αρχικά, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαστηριακό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Δεύτερον να αλλάξουν τους προϋπολογισμούς και να ενισχύσουν τα νοσοκομεία άμεσα, διότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με τη νέα χρονιά. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου της Πρέβεζας μειώθηκε πάλι σε σχέση με το 2014 κατά 15% και μιλάμε ότι το 2015 καλείται το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να λειτουργήσει με προϋπολογισμό κάτω από το 50% από το προϋπολογισμό που είχε το 2010. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Είναι σαφές αυτό το πράγμα. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει πίστωση χρόνου. Πρέπει από σήμερα, από χθες, από αύριο η κυβέρνηση να αρχίσει στοχευμένα αλλαγές στο σύστημα υγείας με 3 πράγματα αρχικά όπως σας είπα».

nos syl2

«Η υπαγωγή των Κέντρων υγείας στις ΥΠΕ ήταν θεμελιακό λάθος»

Αναφορικά με τις αλλαγές στα Κέντρα Υγείας και την υπαγωγή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες ο Πρόεδρος των εργαζομένων είπε:

«Όντως υπήρξε ο νόμος που μετέφερε τα κέντρα υγείας συνολικά σε όλη την Ελλάδα, από τα Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρέπει να σας πω όμως ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει αναπτυχθεί και δεν εφαρμόζεται πλήρως, υπάρχουν μια σειρά εγκύκλιοι που εκδίδονται κάθε τόσο από το Υπουργείο που μεταθέτουν χρονικά την πλήρη μεταφορά των Κέντρων Υγείας λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά κ.τ.λ. στις ΥΠΕ από μήνα σε μήνα. Εξακολουθεί να ισχύει μεν ο νόμος, αλλά ταυτόχρονα τα κέντρα υγείας να λειτουργούν κάτω από φτερά των νοσοκομείων. Πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω αν αυτό το μοντέλο τελικά θα προχωρήσει. Κατά την προσωπική μου άποψη η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν θεμελιακό λάθος, δεν μπορείς να ξεχωρίζεις το σύστημα υγείας συνολικά σε πρωτοβάθμιο ξεχωριστά, σε δεευτεροβάθμιο ξεχωριστά και μάλιστα και σε κάθε νομό. Νομίζω δηλαδή ότι θα πρέπει το μοντέλο λειτουργίας Κέντρων υγείας Νοσοκομείων να επανέλθει κάτω από την ίδια στέγη και να υπάρχει μια πλήρης λειτουργική, διοικητική, επιστημονική διασύνδεση τόσο των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας και ΕΟΠΥΥ) όσο και των μονάδων δευτεροβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης (νοσοκομεία)».

«Μόνο η κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης και της περιοχής μπορεί να φέρει λύσεις»

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του Συλλόγου αλλά και την Επιτροπή Υγείας που έχει συσταθεί ο κ Βουγέλης τόνισε: «Εμείς πίστωση χρόνου δεν δίνουμε. Προφανώς και θα έρθουμε σε επαφή με την νέα κυβέρνηση, με εκπροσώπους του Υπουργείου για να θέσουμε και από τη δικιά μας πλευρά όχι μόνο τα συνολικά προβλήματα του ΕΣΥ, που βέβαια τα γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εξάλλου ο κ. Ξανθός ήταν και συνδικαλιστής και μάλιστα δραστήριος στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και να προβάλουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας. Και αφορούν βεβαίως και το Νοσοκομείο το δικό μας, τις ελλείψεις του, την ανάγκη χρηματοδότησής του, το θέμα ανέγερσης νέου κτιρίου έστω και σε ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, το θέμα της ενίσχυσης των κέντρων υγείας στην περιοχή μας που κι αυτά σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και βεβαίως να θέσουμε συνολικότερα ζητήματα που αφορούν την υγεία στην περιοχή, την ανάπτυξη κυρίως της πρόληψης στην περιοχή και στην πόλη, την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενισχυμένη, να ενεργοποιηθεί δηλαδή μονάδα του ΕΟΠΥΥ που υπάρχει στην πόλη μας. Θα υπάρξει καταρχήν μια συζήτηση και το δεύτερο στάδιο είναι προφανώς ότι εμείς θα κινητοποιήσουμε και τον κόσμο για αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης και της περιοχής μπορεί να φέρει λύσεις».

nos syl

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί με την κοινωνία της Πρέβεζας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τους αγώνες κυρίως που έχουμε κάνει βρεθήκαμε και δεθήκαμε με την τοπική κοινωνία. Δηλαδή ο κόσμος αγαπά το νοσοκομείο, θέλει να κρατήσει το νοσοκομείο, έχει καλή σχέση και διασύνδεση και με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι με την κοινωνία και αυτό εμείς θα το προσέξουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε και να το επαυξήσουμε την επόμενη περίοδο γιατί πιστεύουμε ότι η δύναμη αυτής της κοινωνίας μπορεί να φέρει αλλαγές και μάλιστα προς το καλύτερο στην περιοχή μας».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά του Δημάρχου Πρέβεζας
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...
17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ...
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...