Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 01:52

Κοσμάς Κορωναίος: «Σύντομα θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της Μαρίνας» (audio)

Στον «αέρα» του Ράδιο Πρέβεζα 93,0 και την εκπομπή «Atpreveza on air» φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας, Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος τοποθετήθηκε επί σειρά ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο και την τοπική κοινωνία.

Παραθέτουμε τα όσα είπε ο κ. Κορωναίος:

dikoronaios

Για τις γαλάζιες σημαίες:

«Από το τότε που αναλάβαμε στο Δήμο Πρέβεζας, γίνεται μία προσπάθεια με τις γαλάζιες σημαίες. Έτσι και φέτος ο Δήμος μας θα μπει στη διεκδίκηση τριών γαλάζιων σημαιών, στην περιοχή της Κυανής Ακτής, του Μονολιθίου και του Καναλίου, ενώ μία στο Βράχο/Λούτσα θα κατεβεί με τη συνεργασία του Δήμου Πάργας. Όπως ξέρετε φέτος πάμε σε τρεις από τις πέντε που είχαμε πέρυσι. Δύο μας τις έχει πάρει η ΜΚΟ που κάνει τον έλεγχο.

Το έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δε συμφωνώ με το θεσμό της γαλάζιας σημαίας και γενικότερα με την όλη φιλολογία που κάθε χρόνο πραγματοποιείται. Ούτε τυμπανοκρουσίες έκανα όταν πήραμε τις πέντε γαλάζιες σημαίες, ούτε με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός, ούτε φαμφαρολογίες είπαμε. Στα πλαίσια του αγώνα που δίνουμε κάθε χρόνο με την τουριστική ανάπτυξη, προσπαθούμε να δούμε κάθε χρόνο τι γίνεται με τις γαλάζιες σημαίες. Σίγουρα για κάποιους οι γαλάζιες σημαίες αποτελούν ένα εργαλείο. Εγώ έχω κάποιες ενστάσεις στο κατά πόσο οι γαλάζιες σημαίες αποτελούν εργαλεία, παρ' όλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να αφουγκραστώ αυτό που ζητάει η τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο προχωρά κάθε χρόνο στην έγκριση και την υλοποίηση των γαλάζιων σημαιών. Ένα έξοδο διόλου ευκαταφρόνητο. Κάθε χρόνο οι γαλάζιες σημαίες κοστίζουν στο Δήμο ένα ποσό της ταξεως των 50.000-60.000 ευρώ. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε λίγο φειδωλοί σχετικά με το θέμα των γαλάζιων σημαιών. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι στα σημεία που μας πήραν πέρυσι τις δύο γαλάζιες σημαίες, πάλι ο Δήμος δεν είχε καμία ανάμειξη. Αυτό το λέω μετά γνώσεως. Σε αυτές τις δύο περιοχές όπου ''πάρθηκε'' η γαλάζια σημαία, δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε συνεργασία με το Δήμο και βάσει του προγράμματος ήταν και αυτές συναρμόδιες στο να περιποιούνται και να προσέχουν το χώρο. Όπως συνήθως έτσι και φέτος όταν ήρθαν οι ελεγκτές εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση ως Δήμος Πρέβεζας. Μας ήρθε μία ανακοίνωση ότι μας παίρνουν τις γαλάζιες σημαίες, χωρίς καν να μας πουν το λόγο. Έβαλαν βέβαια ένα σκεπτικό. Κάναμε όλα τα διαβήματα και ενημερώσαμε και το Υπουργείο φέτος. Τελικά δεν έγινε κάτι και γι' αυτό καταλήξαμε να κάνουμε αίτηση για τρεις γαλάζιες σημαίες».

Για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πρέβεζας, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Τριάντη, ο οποίος είπε πως μπορεί ο Δήμος Πρέβεζας να πάρει πολλές γαλάζιες σημαίες:

«Ο κ. Τριάντης, χωρίς να θέλω φυσικά να εξηγήσω το σκεπτικό του, φαντάζομαι πως θεωρεί ότι οι γαλάζιες σημαίες είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον τουρισμό. Από 'κει και πέρα φαντάζομαι κι εγώ ότι είναι ένα εργαλείο αναπτυξιακό, απλά διαφωνώ στον τρόπο διαχείρισης του concept των γαλάζιων σημαιών, δηλαδή τη διαχείριση από μία ΜΚΟ, η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη λειτουργεί κατά το δοκούν. Θα προτιμούσα όλη αυτή η διαδικασία με τις γαλάζιες σημαίες να λειτουργεί μέσω ενός δημόσιου φορέα, γιατί όχι και του ΥΠΕΚΑ και μέσα από εκεί να γίνονται όλες οι ενέγειες.

Εμείς στο Δήμο Πρέβεζας πληρώνουμε κάθε χρόνο και δεν ξέρουμε αν θα έχουμε γαλάζιες σημαίες. Και δεν ξέρω για ποιο λόγο να γίνεται αυτό το πράγμα. Ο έλεγχος που γίνεται, γίνεται από κάποιους ανθρώπους, που είναι απλώς εθελοντές, χωρίς να έχουν κάποια τεχνογνωσία. Δε γίνεται στα χαρακτηριστικά, που νομίζω εγώ, ότι θα πρέπει να εστιάζουμε. Για παράδειγμα η περιοχή μας έχει την καλύτερη καθαρότητα νερού. Χωρίς να υπερβάλω είναι καλύτερη κι από το νερό που πίνουμε. Σε ελέγχους που κατά καιρό γίνονται και συνέχεια γίνονται τέτοιοι έλεγχοι.

Οι παραλίες μας είναι παρθένες. Ο Δήμος Πρέβεζας κάθε χρόνο πληρώνει πρόστιμα για τους ναυαγοσώστες, τους οποίους πάλι χωρίς να φταίμε, τους παίρνουμε κάθε χρόνο καθυστερημένα, όταν μας δίνει έγκριση το Υπουργείο. Σε όλες τις παραλίες έχουμε ναυαγοσώστες. Έχουμε τους ακτόδρομους, έχουμε τα camping...

Κάπου γίνομαι κι εγώ γραφικός. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε χρόνο μία ΜΚΟ μας έχει στη διαδικασία ''παίρνουμε, δεν παίρνουμε τις γαλάζιες σημαίες''. Δημιουργούνται πολλά ζητήματα».

Για το αν έχει αναπτυξιακή λογική ο Δήμος Πρέβεζας:

«Στο Δήμο Πρέβεζας, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, μας έχουν απασχολήσει πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και πως τη θεωρούμε την ανάπτυξη και ίσως έχουμε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για το πως θεωρούμε την ανάπτυξη. Δικό μας μέλημα είναι όλα αυτά τα χρόνια, όπως γνωρίζετε, η εξυγίανση του Δήμου Πρέβεζας. Μπορεί αυτό να ακούγεται κουραστικό, αλλά δε μπορεί ένας Δήμος να χρωστάει 20 εκατομ. ευρώ και να ψάχνει το αναπτυξιακό του εργαλείο. Γιατί πολύ απλά, δεν έχει εκείνη την ικανότητα να πείσει ότι μπορεί να κάνει ανάπτυξη, ότι μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Επιπλέον: Ποιο είναι το αναπτυξιακό εργαλείο γι' αυτή την πόλη, γι' αυτό το Δήμο; Όπως ξέρετε ο Δήμος μας είναι θαλάσσιος, είναι ορεινός, είναι ημιορεινός, είναι πεδινός. Έχει 4 πυλώνες που βασίζεται η ανάπτυξή του. Όλα αυτά απαιτούν ένα συγκερασμό, σε μία σειρά από δράσεις, τις οποίες προσπαθούμε με πολύ προσεκτικά βήματα να σχεδιάσουμε και να τις υλοποιήσουμε. Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν στην περιοχή της Δ.Ε. Ζαλόγγου δεν έχουμε λύσει τα θέματα της ύδρευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Σε μία κατ' εξοχήν τουριστική περιοχή. Και μιλάμε για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί, εδώ και 20 χρόνια.

Έχει ήδη υπογράψει αυτή η δημοτική αρχή ένα συμφωνητικό με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πάργας, για το έργο του βιολογικού της Καστροσυκιάς, ένα έργο αξίας 44 εκατομ. ευρώ. Ετοιμάζουμε επίσης και το έργο ύδρευσης, πάλι σε συνεργασία με το Δήμο Πάργας. Αυτά τα πράγματα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και 20 χρόνια. Ύστερα από πολλές πιέσεις και ενέργειες από όλους μας και του Δημάρχου προσωπικά καταφέραμε να τα βάλουμε σε μία σειρά. Ένα άλλο αναπτυξιακό έργο για το Λούρο ποταμό είναι ο βιολογικός της ευρύτερης περιοχής του Λούρου, που είναι κι αυτό ένα μεγάλο ζήτημα, όπως επίσης και η επέκταση του βιολογικού για τη Νικόπολη, τον Άγιο Θωμά, το Μιχαλίτσι, το Μύτικα, που ετοιμάζουμε την προμελέτη και σε λίγο θα βγάλουμε σε δημοπρασία τη μελέτη.

Για να μιλήσουμε για ανάπτυξη πρέπει να μιλήσουμε για υποδομές. Και οι υποδομές αυτές έλειπαν από την περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια. Αν μη τι άλλο αυτά εντάσσονται στο αναπτυξιακό πακέτο που προσπαθούμε να περάσουμε. Παράλληλα μέσα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προσπαθούμε να κάνουμε μία σειρά από ενέργειες και από πράξεις, για να αναδείξουμε τα φυσικά κάλη της περιοχής μας. Ήδη εκπονούνται μία σειρά από μελέτες για το ανατολικό μέτωπο, για τα Πευκάκια, ήδη είμαστε στη φάση να πάρουμε υπό την αρμοδιότητά μας, όλα τα λιμάνια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Πρέβεζας, δηλαδή από την Καστροσυκιά μέχρι την Πρέβεζα, υπάρχει η Μαρίνα που κατασκευάζεται, υπάρχει ο εμπορικός λιμένας...

Όλα αυτά τα ζητήματα τα διαχειρίζεται ο Δήμος και προσπαθούμε να δώσουμε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά προσπαθούμε να δώσουμε αναπτυξιακή τροχιά στην πόλη. Και δε νομίζω ότι διαφωνεί κάποιος, πως αν δεν έχεις τις βασικές υποδομές δε μπορείς να έχεις ανάπτυξη».

Για το βιολογικό στην Καστροσυκιά:

«Αυτά λύνονται από τη ΜΠΕ. Πιστεύω ότι ο αγωγός, που είναι 2 χιλιόμετρα δε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Άλλωστε είναι ανοικτό και το πέλαγος εκεί. Το θέμα για εμένα είναι η κατασκευή του έργου και όχι το που θα καταλήξουν τα λύματα, γιατί τα λύματα που θα περάσουν από το βιολογικό υποτίθεται πως είναι καθαρά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι ξεκάθαρο. Και στην Πρέβεζα όπως ξέρετε ο βιολογικός καταλήγει στο Καλαμίτσι».

Για τη Μαρίνα:

«Η Μαρίνα είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε αυτή τη φάση, από όσο ξέρω, αναμένεται από τον πλειοδότη να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου το επιχειρηματικό του πλάνο, προκειμένου να πάρει έγκριση. Μάλλον, καταθέτει τα τελικά του σχέδια για το πως θα κατασκευαστεί η Μαρίνα. Εκεί υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία τα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και με σοβαρές κινήσεις, όπως με ιδιαίτερη σοβαρότητα παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα το ζήτημα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της Μαρίνας. Ερωτηματικά υπάρχουν από πολλούς. Αλλά οφείλω να πω ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έχει τηρήσει στο απαρέγκλιτο όλη τη νομοθεσία και με πολλή σοβαρότητα έχει αντιμετωπίσει το όλο θέμα.

Είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις για το θέμα. Το παρακολουθούμε στα Υπουργεία και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό. Τα θέματα που αφορούν την πόλη νομίζω ότι τα παρακολουθούμε σωστά. Και φυσικά δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που λέει ότι δε θέλει να γίνει η Μαρίνα».

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά του Δημάρχου Πρέβεζας
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...
17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ...
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...