Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 15:37

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Πρέβεζας - «Παλεύουμε για τη ζωή μας», λένε οι αγρότοκτηνοτρόφοι (photo+vid)

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Πρέβεζα, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτηρίζουν- εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Μάρτη και με την οποία καλούνται οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν δήλωση στοιχείων ζωικού κεφαλαίου για το 2015. Οι αγρότες υποστηρίζουν πως: «παλεύουμε για τη ζωή μας» και τονίζουν ότι δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ κάνουν λόγο και για: «ταλαιπωρία και χαράτσωμα».

IMG 8002

Αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων του Ν. Πρέβεζας, συνοδευόμενοι από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηπείρου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κωτσαντή, τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Νόβα, Βαγγέλη Τσοβίλη (Πρέβεζας) και Σωτήρη Γάκη (Πάργας), συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Χαράλαμπο Πάνη.

Ο κ. Πάνης ενημερωμένος για το θέμα τόνισε χαρακτηριστικά: «Δόθηκε μία παράταση σύμφωνα με την οποία ζητείται δήλωση ζωικού κεφαλαίου υποδεικνύοντας θέση μόνιμης σταβλικής εγκατάστασης, δήλωση σταβλικής εγκατάστασης γι’ αυτούς που μετακινούνται, το οποίο ουσιαστικά ήταν και από τα μεγαλύτερα ζητήματα από το Υπουργείο στην ανακοίνωση παράτασης που έχει δοθεί. Ουσιαστικά αναμένεται σχετική εγκύκλιος, όλη η διαδικασία παρατείνεται μέχρι 24 Απριλίου. Η κτηνοτρόφοι στο δικό μας Νομό έχουν μία εκκρεμότητα, έχουν ένα πιστοποιημένο Φορέα που είναι στο Κανάλι και δύο Φορείς που είναι υπό πιστοποίηση και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. Οπότε είναι λίγο βιαστικό όλο το ζήτημα, χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί ο Δήμος Ζηρού και ένας ιδιώτης από τις Παπαδάτες, να καλούνται οι κτηνοτρόφοι να δηλώσουν στον ένα Φορέα που είναι πιστοποιημένος και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην υπόθεση. Εγώ μπορώ να διαβιβάσω την ανακοίνωσή σας και παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν νομίζω ότι έχουμε μια καλή δυνατότητα συνεργασίας.

IMG 8008

Να επισημάνω για άλλη μία φορά, ότι η Υπηρεσία μας ουσιαστικά διαχειρίζεται –κακώς – την αγροτική οικονομία δύο Νομών, της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Είμαστε πέντε άτομα εκ των οποίων η μία κοπέλα έχει καθήκοντα καθαρίστριας αλλά βοηθάει όσο μπορεί. Ουσιαστικά είμαστε δύο άνθρωποι που μπορούμε να κάνουμε ελέγχους. Η Διεύθυνση Γεωργίας έχει 37 υπαλλήλους. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση. Θέλουμε να μπει και αυτό στα δικά σας αιτήματα, να μεταταχθεί προσωπικό εδώ. Όλοι μας είμαστε εργαζόμενοι και ειλικρινά χαίρομαι που είστε εδώ και κάνουμε αυτή την κουβέντα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης από την πλευρά του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς σαν Κίνημα δεν θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν τριακόσιοι Φορείς που θα διαχειρίζονται την αγροτική οικονομία της χώρας. Θέλουμε έναν ενιαίο Φορέα συγκεντρωμένο με κεντρική κατεύθυνση που θα δίνει το στίγμα. Θεωρούμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τη «βρώμικη» δουλειά της ΚΑΠ της Κυβέρνησης και της Ε.Ε., διότι δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια διαφοροποίηση παρότι άλλαξε η Κυβέρνηση. Η ΚΑΠ εφαρμόζεται παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις τυμπανοκρουσίες που διατυπώθηκαν ότι θα την αλλάξουν. Καμία αλλαγή! Όπως ψηφίστηκε ήρθε. Το ζήτημα είναι ότι με χίλιους τρόπους η ΚΑΠ μπαίνει εμπόδιο στην ντόπια παραγωγή έτσι ώστε κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι που έχουν διαμορφωθεί να υπερισχύουν. Είναι γνωστή η ιστορία με τη ΔΩΔΩΝΗ που έριξε την τιμή του γάλακτος, αύξησε τα κέρδη του γαλακτοβιομήχανου αλλά τον κοσμάκι δεν τον σκέφτεται κανένας. Εμείς συνολικά λέμε ότι το συγκεκριμένο θέμα εντάσσεται σε μια πολιτική που θέλει να ξεκληρίσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες διότι τα κόστη είναι τρομακτικά γι’ αυτόν τον κόσμο. Ένας άνθρωπος δηλαδή που με 50 πρόβατα ζούσε την οικογένειά του και σήμερα δεν μπορεί να δώσει 50 ευρώ στο εγγόνι του στις γιορτές, σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το κόστος και την στιγμή που δεν υπάρχουν και επιδοτήσεις. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αντικειμενικό κάποιοι να ξεκληριστούν και κάποιοι να παραμείνουν, όμως εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο.

IMG 8007

Είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα γιατί τώρα ξεκινά η εφαρμογή της ΚΑΠ και του χρόνου θα φανούν άμεσα στην τσέπη και το πορτοφόλι η ζημιά που θα επέλθει».

 

Στη συνέχεια ο κ. Κλινάκης κατέθεσε το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας, το οποίο αναφέρει:

Νέες περιπέτειες στους κτηνοτρόφους από ΚΑΠ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Με απαράδεκτη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Μάρτη καλούνται οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν δήλωση στοιχείων ζωικού κεφαλαίου για το 2015 που δεν εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις ενισχύσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Αντίθετα μαζί με την ταλαιπωρία και το χαράτσωμα συντηρούν την αβεβαιότητα και την ασάφεια. Οι ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα ζητούνται σε χρόνο ρεκόρ έως 17 Απρίλη τα παρακάτω:

  1. Δήλωση ζωικού κεφαλαίου υποδεικνύοντας και την ακριβή θέση της μόνιμης σταβλικής εγκατάστασης

  2. Δήλωση σταβλικής εγκατάστασης μετακίνησης στον τόπο όπου πρόκειται να μετακινηθεί καθώς και του ζωικού κεφαλαίου που θα μετακινήσει.

  3. Κατάθεση και σκανάρισμα των παρακάτω δικαιολογητικών για βοσκότοπους που νέμεται την χρήση «ιδιωτικούς», συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιαζόμενων από ιδιώτες ή ΝΠΙΔ, και ψηφιοποίηση τους στην ΕΑΕ 2015:

  • Βεβαίωση από τις Αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δασικές Υπηρεσίες, Περιφέρειες/Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) για την χρήση της έκτασης

  • Τοπογραφικό Διάγραμμα στο ΕΓΣΑ 87, θεωρημένο από την Δημόσια Υπηρεσία διαχείρισης της έκτασης κατόπιν χαρακτηρισμού της χρήσης αυτής

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι πρόκειται για νέο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι καθώς το όποιο νέο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να γίνει από ιδιώτη τοπογράφο ή δασολόγο και απαιτεί αρκετά χρήματα.

Ο αριθμός και το είδος των δικαιολογητικών που απαιτούνται, σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να τα δώσουν, να τα εγκρίνουν και να κατατεθούν, μαζί με την ασάφεια του περιεχομένου τους, είναι σίγουρο ότι δεν ετοιμάζονται μέχρι την 17 Απρίλη που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το πρόβλημα με το ποιοι θα θεωρηθούν επιλέξιμοι βοσκότοποι θα οξυνθεί γιατί οι προδιαγραφές του κανονισμού της ΕΕ και το σύστημα που προβλέπεται βάζουν τέτοια κριτήρια με τα οποία είναι σίγουρο ότι θα χαθεί μέρος των ενισχύσεων ενώ ακόμη και νόμιμες εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν ως επιλέξιμες δεν θα πάρουν το 100% της ενίσχυσης.

Η ΠΑΣΥ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να επιβαρυνθούν με ακόμη ένα χαράτσι οι κτηνοτρόφοι. Επιβάλλεται να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δικαιολογητικών και τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα να εκδοθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες έγκαιρα και χωρίς καμιά επιβάρυνση του κτηνοτρόφου.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να μην δείξουν καμιά αναμονή, να συνειδητοποιήσουν ότι χαράτσια και κριτήρια επιλεξιμότητας που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2015-2020. Να συσπειρωθούν στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη φιλομονοπωλιακή αγροτική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να απαιτήσουν να γίνουν έγκαιρα και δωρεάν τα δικαιολογητικά από τις κρατικές υπηρεσίες.

Η ΠΑΣΥ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες άμεσα με συσκέψεις ενημέρωσης και αγωνιστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση απαιτώντας:

Άμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.

Να δοθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους βοσκότοπους και το ζωικό κεφάλαιο. Η καταγραφή των βοσκότοπων να γίνει με ευθύνη του υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών.

Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων».

 

 IMG 8009

Σπύρος Κλινάκης: «Χωρίς αγώνα, κανένας δεν πρόκειται να σου χαρίσει τίποτα, όποια κι αν είναι η Κυβέρνηση»

 

Ο κ. Κλινάκης έκανε δηλώσεις και στην κάμερα του atpreveza, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Έχουμε τοποθετηθεί για αυτά ως Ομοσπονδία, αλλά και πανελλαδικά ως ΠΑΣΥ. Από 'κει και πέρα υπάρχουν κάποια μέτρα που εξειδικεύουν αυτή την πολιτική.

Δεν θέλαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξάλλου διεκπαιρεωτικός είναι ο ρόλος του. Εμείς με την πολιτική έχουμε πρόβλημα και με αυτούς που τη στηρίζουν κεντρικά και την εφαρμόζουν. Θεωρούμε πως αυτή ήταν μια νίκη, γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο Πάσχα και με μικρή κινητοποίηση, το κίνημα έχει ξεκαθαρίσει τη γραμμή του και δίνει λύσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέσυρε το τρίτο ζήτημα, που ήταν και το πιο ''δύσκολο'' για τους κτηνοτρόφους και έδωσε επιπλέον και μια παράταση για τους μετακινούμενους και τις σταβλικές εγκαταστάσεις, μέχρι την άλλη Παρασκευή. Το θεωρούμε θετικό και είναι μία παρακαταθήκη για τον ίδιο τον κόσμο και το κίνημα, γιατί χωρίς αγώνα, κανένας δεν πρόκειται να σου χαρίσει τίποτα, όποια κι αν είναι η Κυβέρνηση και όποια ονομασία κι αν έχει και όποια καλή θέληση κι αν έχει».

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας και
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...
16 Μαϊος 2024
Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 8μ.μ. στην Παραλία, ενόψει και των ...
15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων ...

Αθλητισμός

17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για να ολοκληρωθεί μια μεγάλη προσπάθεια από όλους μας
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...

Πολιτισμός

17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και της 26ης Μαΐου του 2024 το τρίτο ζωντανό
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...