Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 03:01

Νοσοκομείο που δεν το υπερασπίζεται η κοινωνία, δε το χρειάζεται... - Αποκαλύψεις... παντός τύπου στη συνεδρίαση της Ε.Α.Υ. στην Πρέβεζα

Αποκαλύψεις... παντός τύπου πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο και κατέγραψε τάση δυναμικών κινητοποιήσεων για τη «σωτηρία» -ουσιαστικά- των δημόσιων δομών υγείας στο Νομό Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, Στρατής Βουγέλλης, στην εισήγησή του τόνισε:

 IMG 0330

«Πήραμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε την ανοικτή σύσκεψη της επιτροπής αγώνα αλλά και άλλων φορέων και συμπολιτών μας (πρώτη σύσκεψη μετά την κυβερνητική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου):

1.Γιατί έχουμε συνεχείς εξελίξεις στο χώρο της Υγείας που αφορούν συνολικά την κοινωνία μας αλλά και εξελίξεις στα ζητήματα λειτουργίας των δημοσίων δομών υγείας στην περιοχή μας

2. Γιατί ήδη ως σωματείο είχαμε και μια επίσημη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπου θέσαμε τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας

3. Γιατί θεωρούμε με βάση αυτές τις εξελίξεις αναγκαία την άμεση ενημέρωση και δυναμική παρέμβαση συνολικά της κοινωνίας μας στην κατεύθυνση που εδώ και χρόνια έχουμε χαράξει δηλαδή:

  • της δωρεάν παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους χωρίς αποκλεισμούς

  • Της ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημόσιων δομών υγεία στο Νομό μας (Νοσοκομείο , Κέντρα Υγείας, ΝΜΥ ΠΕΔΥ) ώστε να καλύπτουν πλήρως, δωρεάν, με ασφάλεια και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας τους συμπολίτες μας.

  • Της λειτουργίας των μονάδων αυτών σαν χώρων πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι σαν επιχειρηματικές μονάδες.

Ανοίγοντας λοιπόν τη συζήτηση εισηγητικά θεωρούμε ότι ενώ έχουν γίνει και βήματα προς τη θετική κατεύθυνση (αν και ανολοκλήρωτα και το επισημαίνω αυτό) στο χώρο της Υγείας, σε ζητήματα όπως είναι η κατάργηση του εξέταστρου των 5 ευρώ στις δημόσιες δομές υγείας, το σχέδιο νόμου για την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας στις δημόσιες δομές υγείας (εξισώνονται με τους ασφαλισμένους), για τα οποία ως σωματείο αλλά και ως επιτροπή αγώνα είχαμε δώσει μάχες και τα δυο όμως θα καταλήξουν δώρο άδωρον αν δεν ενισχυθούν άμεσα οικονομικά και στελεχιακά τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ.

 IMG 0332

Στα βασικά και θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται ΑΜΕΣΑ της επιβίωσης των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ΝΜΥ ΠΕΔΥ)

Δηλαδή:

  • της αναγκαίας μαζικής στελέχωσης με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό

  • της αναγκαίας χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό

αλλά και στα ζητήματα κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας

 

η νέα κυβέρνηση:

  • υλοποιεί και κινείται μέχρι στιγμής στα πλαίσια των σχεδιασμών της προηγούμενης κυβέρνησης,

  • επικαλείται τους μνημονιακούς «δημοσιονομικούς περιορισμούς» και

  • εναποθέτει τις όποιες «θετικές» αλλαγές, στην πορεία και στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους λεγόμενους «δανειστές».

 

Αυτό που σημαδεύει αυτή την περίοδο τις δημόσιες μονάδες υγείας στην περιοχή μας είναι:

  • η λειτουργική κατάρρευση ,πρακτικά, του Νοσοκομείου Λευκάδας , με την αναστολή λειτουργίας κλινικών του ανάμεσα στις οποίες και για ένα μεγάλο διάστημα μέχρι τώρα της παθολογικής κλινικής και της ορθοπεδικής κλινικής και η οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου της Πρέβεζας με αναστολή λειτουργίας και σε αυτό κλινικών όπως της ορθοπεδικής αλλά και επαπειλούμενη άλλων μεγάλων κλινικών με τελικό πιθανό αποτέλεσμα ( αν δεν πιέσουμε για λύσεις με αγωνιστικές δράσεις) την πλήρη και ολοκληρωτική κατάρρευση( για απροσδιόριστο διάστημα) μέσα στο θέρος και των δυο νοσοκομειακών μονάδων , κάτω από το συνδυασμό της έλλειψης αναγκαίου προσωπικού, έλλειψης αναγκαίων πόρων και την πίεση των αναγκών του πληθυσμού ντόπιων και επισκεπτών. Ενώ με τη μορφή του ντόμινο θα επιδράσει δυσμενώς και στα υπόλοιπα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Περιοχής, τα οποία μαζί με τα δικά τους προβλήματα δέχονται και την πληθυσμιακή πίεση, από την αδυναμία των μικρών νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης τους .

  • Η υπολειτουργία των κέντρων υγείας και των ΝΜΥ ΠΕΔΥ λόγω ακραίας υποστελέχωσης τους και μετακίνησης προσωπικού τους για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων . Είναι χαρακτηριστικό ότι Κέντρα Υγείας ολόκληρων καποδιστριακών Δήμων εφημερεύουν με την κάλυψη ενός αγροτικού γιατρού

 

 

«Στο νοσοκομείο το δικό μας εργαζόμενοι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για ν ' αγοράσουν απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων αλλά και της νοσηλείας των ασθενών!!!»

 

 

 

  • Οι πολύ μεγάλες ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών (λόγω των τεράστιων περικοπών χρηματοδότησης ) στα νοσοκομεία, που ρίχνουν σε απίστευτο βαθμό την ποιότητα των όποιων υπηρεσιών εξακολουθούν αυτά να παρέχουν στους κατοίκους. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στο νοσοκομείο το δικό μας εργαζόμενοι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για ν ' αγοράσουν απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων αλλά και της νοσηλείας των ασθενών!!!

  • H τεράστια οικονομική αιμορραγία από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών μονάδων σε πληρωμές ιδιωτικών συνεργείων και υπηρεσιών outsourcing (εξωτερικής ανάθεσης) για νοσοκομειακές υπηρεσίες που πριν από χρόνια ήταν στα χέρια του Δημοσίου.

Απέναντι σε 15.000 χαμένες, εξειδικευμένες και απαραίτητες θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ τα τελευταία 5 χρόνια, η κυβέρνηση απαντά:

  • με εξαγγελία 4500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που δεν πρόκειται όμως να γίνουν φέτος ,

  • με εξαγγελία πρόσληψης για φέτος ελάχιστων -1500 εργαζόμενων στο ΕΣΥ - σε επισφαλείς μνημονιακές θέσεις εργασίας ( το λεγόμενο επικουρικό προσωπικό), με το μπαλάκι της πληρωμής τους να έχει πέσει στα νοσοκομεία τα οποία όμως αδυνατούν (επειδή έχουν στεγνώσει οικονομικά) να τους πληρώσουν και έτσι πολλές από αυτές τις θέσεις ενδέχεται να μην μπορούν καν να προκηρυχθούν ή να καλυφθούν

  • με τα εργασιακά προγράμματα δουλείας και εκμετάλλευσης της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας»

  • με μετακινήσεις προσωπικού κατά τα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνήσεων

  • με αξιοποίηση των όποιων υγειονομικών των ενόπλων δυνάμεων

Απέναντι στην τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των προϋπολογισμών των μονάδων υγείας ( τα περισσότερα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν το 2015 με προϋπολογισμούς της τάξης του 40 % σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του 2010), απέναντι στη τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης,

 

η κυβέρνηση απαντά:

 

Με εξαγγελία ενίσχυσης όλων κι όλων 400 εκατομμυρίων ευρώ των λειτουργικών δαπανών όλων των μονάδων του ΕΣΥ και αυτά “εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές”, ποσό που αποτελεί ψίχουλο μπροστά στις διευρυνόμενες και άμεσες ανάγκες του ΕΣΥ και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τις νοσηλευτικές μονάδες σε αδυναμία λειτουργίας το τελευταίο τέταρτο του χρόνου και ίσως και νωρίτερα.

Να σας υπενθυμίσω ότι μόνο και μόνο η πιστή εφαρμογή των μνημονίων, η αποδοχή του λεγόμενου “δημοσίου χρέους “ και των “δανειακών υποχρεώσεων” έχει ως αποτέλεσμα συνολικά η Ελλάδα να πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια μόνο του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δισ. Δηλαδή πάνω από 12 φορές το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ (μαζί και με την εξαγγελία προσαύξησης των 400 εκατομ. ευρώ) για το 2015!!! Το ίδιο σκηνικό θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια!!!

Απέναντι στο ξεπούλημα υπηρεσιών, στην οικονομική αιμορραγία των νοσοκομείων και στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία λόγω της παραχώρησης υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας δηλώνει αδυναμία καθολικής ανατροπής προς το παρόν αυτού του σκηνικού , και τη μόνη φιλοδοξία που θέτει για το 2015 είναι ο “αυστηρός έλεγχος των συμβάσεων με τους ιδιώτες” και μεταθέτει την επάνοδο των υπηρεσιών αυτών στο δημόσιο, σε κυβερνητικό στόχο για τα επόμενα χρόνια ...

Στην πλήρη αποδιοργάνωση της ΠΦΥ και των δημοσίων μονάδων της, που οδήγησαν επί 5 χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές ,η κυβέρνηση απαντά με την εξαγγελία νέου νομοθετήματος για “ριζική αναδιοργάνωση της ΠΦΥ”, το οποίο όσο καλές και θετικές διατάξεις να περιέχει ,αν οι μονάδες ΠΦΥ δεν ενισχυθούν άμεσα και γενναία με προσωπικό και τα απαραίτητα κονδύλια, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί.

Απέναντι στην ανάγκη μιας νέας κτιριακής υποδομής για το νοσοκομείο της πόλης μας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φαίνεται να παραπέμπει το θέμα στις καλένδες για μελέτη και για ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης εφόσον κριθεί το έργο αναγκαίο.

Προφανώς και κανείς δεν είχε και ούτε έχει απαίτηση όλα τα ζητήματα να λυθούν με μιας , με το πάτημα ενός κουμπιού εκ μέρους της νέας πολιτικής ηγεσίας

Προφανώς και η σημερινή κατάσταση είναι το συσσωρευτικό αποτέλεσμα των αντιδραστικών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια

 

 

Προφανώς και η ωρολογιακή βόμβα σκάει στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης

 

 

Προφανώς και η ωρολογιακή βόμβα σκάει στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης

αλλά άλλο τόσο προφανές είναι ότι:

  • όσο η χώρα θα κινείται στον αστερισμό της αποδοχής και αναγνώρισης του λεγόμενου «δημοσίου χρέους» ( το οποίο όλοι από μέσα μας, είμαι σίγουρος, ότι πιστεύουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να ξεχρεωθεί) και το οποίο αποτελεί μοχλό άγριων εκβιασμών και πιέσεων για αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα και διάλυσης κάθε κοινωνικής υπηρεσίας.

  • όσο θα κινείται στον αστερισμό σύναψης διαδοχικών μνημονίων –προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (όποιο όνομα κι αν παίρνουν αυτά) με τους περιβόητους «δανειστές» ,

  • όσο θα κινείται στα πλαίσια των συνθηκών του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δρακόντειων μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου που αυτή επιβάλλει (ώστε να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες μόνο για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για να συγκεντρώνουν συνεχώς και μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας),

δεν θα επιλύονται οι κοινωνικές ανάγκες, θα βαθαίνει η κρίση και η επακόλουθη δυστυχία και βεβαίως, θα συνεχίζεται η κατάρρευση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας με τεράστιο κοινωνικό κόστος , ιδιαίτερα για τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού μας.

Συνεκτιμώντας λοιπόν την διαμορφούμενη κατάσταση, θεωρούμε επιβεβλημένη την μαζική δυναμική παρέμβαση της κοινωνίας μας το επόμενο διάστημα για

  • την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της υγείας,

  • της διάσωσης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας

  • της άμεσης στελέχωσής του με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης

  • της γενναίας αύξησης των κρατικών κονδυλίων χρηματοδότησής του

  • της κατάργησης των πληρωμών και συμμετοχών στην υγεία,

  • της αναβάθμισης των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό μας .

 

 

Οι μονάδες υγείας στο νομό μας (Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας) κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, με πλήρη λειτουργική κατάρρευση και με επιδημία διαδοχικών αναστολών λειτουργίας, λουκέτων σε κλινικές και τμήματα

 

 

Οι μονάδες υγείας στο νομό μας (Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας) κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, με πλήρη λειτουργική κατάρρευση και με επιδημία διαδοχικών αναστολών λειτουργίας, λουκέτων σε κλινικές και τμήματα.

Δεν μπορούμε ως εργαζόμενοι υγειονομικοί, ως κοινωνία, να σμικρύνουμε τις απαιτήσεις μας μέσα τη λογική του όπως “να μην κλείσει φέτος κανένα τμήμα ή κλινική του νοσοκομείου μας και αναλόγως της δημοσιονομικής κατάστασης βλέπουμε για μετά”! ( λες και πρόκειται να αλλάξει τίποτε όσο υπάρχει η θηλιά του χρέους και η αγχόνη των δημοσιονομικών προσαρμογών) .

Απαιτούμε άμεσα αναβάθμιση ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας των κατοίκων της περιοχής μας.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε στο όνομα χάραξης ενός “νέου, σύγχρονου υγειονομικού χάρτη” να στηθεί , υπό τις ευλογίες της τρόικα, και υπό την επίκληση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής , ένα μνημονιακό κρεβάτι του Προκρούστη το οποίο θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων ή ακόμη και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων στην περιοχή μας .

Δεν μπορούμε να δεχθούμε, στο όνομα αυτού του υγειονομικού χάρτη, την αλλαγή ρόλου και την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας από μια μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης που ήταν κάποτε, ουσιαστικά σε ένα κέντρο πρώτων βοηθειών και διακομιδών .

Δεν μπορούμε να δεχθούμε να συνεχίσει ο λαός μας και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα να πληρώνουν για υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας μέσω συμμετοχών κλπ. όταν όλα αυτά τα έχουμε διπλοπληρώσει.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε να αλωνίζουν στα νοσοκομεία τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αποτελεί ο χώρος της Υγείας συνολικά τη χρυσοτόκο όρνιθα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους.

Προτείνουμε:

  • Την λήψη απόφασης συμπαράστασης από σωματεία , συλλόγους και φορείς για την 24ωρη Πανυγειονομική κινητοποίηση της 20ης Μάη. Οργανώνουμε την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης

  • Κάνουμε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ για πανελλαδικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας με συμμετοχή εργαζομένων.

  • Την οργάνωση μιας μαζικής κινητοποίησης -συλλαλητηρίου στην Πρέβεζα, στο χώρο του Νοσοκομείου ( ενδεικτική πρόταση Παρασκευή 5 Ιουνίου –απόγευμα), Ταυτόχρονες παρεμβάσεις εκείνη την ημέρα στην είσοδο σήραγγας ( συμβολικός αποκλεισμός) και εφόσον υπάρχει δυνατότητα συμβολικό κλείσιμο διαύλου από σκάφη. Να πάρουν απόφαση συμμετοχής όλα τα σωματεία , σύλλογοι και φορείς , καθώς και ο εμπορικός κόσμος της Πρέβεζας.

 

 

Δεν μπορούμε να δεχθούμε στο όνομα χάραξης ενός “νέου, σύγχρονου υγειονομικού χάρτη” να στηθεί , υπό τις ευλογίες της τρόικα, και υπό την επίκληση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής , ένα μνημονιακό κρεβάτι του Προκρούστη το οποίο θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων ή ακόμη και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων στην περιοχή μας .

 

 

 

Για ενημέρωση του πληθυσμού, την οργάνωση της κινητοποίησης και την επιτυχία της , προτείνουμε:

  • Την άμεση κυκλοφορία αφίσας και ανάλογης μικρής ανακοίνωσης και διακίνησής τους σε όλο το νομό. Καλούμε σε αυτό κάθε φορέα , συλλογικότητα και συμπολίτη μας να βοηθήσει.

  • Τη διακίνηση ανακοίνωσης με παρέμβαση στα διόδια του Ακτίου.

  • Τη δημιουργία ραδιοφωνικού spot

  • Την προπαγάνδιση της εκδήλωσης με παρεμβάσεις και στην αγορά της πόλης

  • Την ανάδειξη του ζητήματος διαγραφής του χρέους ως κομβικό για την εξεύρεση πόρων για την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ και των νοσοκομειακών μονάδων

Νέα σύσκεψη των σωματείων και συλλογικοτήτων της Επιτροπής Αγώνα για συγκεκριμενοποίηση και εμπλουτισμό των δράσεων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΑΖΕΤΑΙ

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ».

 

 

 IMG 0338

 

«Βόμβες» Γεωργάκου για τα Κέντρα Υγείας και το Παθολογικό

 

Με... αναταράξεις ξεκίνησε η ομιλία του διοικητή του ΓΝ Πρέβεζας, Νίκου Γεωργάκου, καθώς κάποιοι από τους παριστάμενους τον διέκοψαν λέγοντας: «... δε σας ειχαμε όμως μαζί μας κατά το παρελθόν». Ωστόσο ο κ. Γεωργάκος συνέχισε την τοποθέτησή του και αφού έκανε μία ενημέρωση για το πως προσλαμβάνονται γιατροί στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στα Κέντρα Υγείας, τόνισε πως υπήρξε προς το πρόσωπό του διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πως θα γίνει επανεξέταση των οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο διοικητής του ΓΝ Πρέβεζας προχώρησε και σε αποκαλύψεις, λέγοντας: «Αυτό που λέει ο κ. Βουγέλλης ότι μπορεί να κλείσει ένα τμήμα της παθολογικής κλινικής τον Αύγουστο, είναι έτσι! Μπορεί να τύχει και να κλείσει γιατί ο επικουρικός τελειώνει τη θητεία του. Δύο γιατροί είναι. Αυτό το ξέρει η 6η ΥΠΕ και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία θέση για νοσηλευτές. Όλες τις έχουμε δεσμεύσει με τις μετακινήσεις. Να πιέσουμε να ολοκληρωθούν οι μετατάξεις από τα νοσοκομεία των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων, που γίνονται για οικονομικούς λόγους».

Αναφορικά με το νέο νοσοκομείο είπε: «Φτάνουμε σε ένα σημείο στη Βουλή, όπου δεσμεύεται και ο κ. Μπάρκας και ο πρώην Πρωθυπουργός ότι πάμε να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο. Πρέπει να πείσουμε όλον αυτό τον κόσμο πάλι από την αρχή; Να κάνουμε πάλι διαδηλώσεις τώρα που φτάσαμε σε ένα σημείο χρηματοδότησης; Είναι ένα θέμα. Δεν ξέρω αν θα το υλοποιήσω εγώ σαν διοικητής, αλλά είμαι ένας από αυτούς που τρέξαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να το συζητάει όλη η Ελλάδα». Επισήμανε ακόμη πως: «Σχετικά με τους ανασφάλιστους, έχει παρατηρηθεί ότι φέτος έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Το προηγούμενο έτος το κόστος ήταν 450.000, τώρα το πρώτο τρίμηνο είναι 300.000 ευρώ...».

Ο κ. Γεωργάκος περιέγραψε με έντονο τρόπο την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας: «Τα Κέντρα Υγείας πιστεύω ότι αν συνεχίσουν έτσι και δεν αλλάξουν, παρ' ότι αντιδράσαμε εδώ και δύο μήνες, να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των εφημεριών, να περιμένουμε ότι θα εφημερεύουν εναλλάξ. Τέθηκε το θέμα στη συνάντηση με το ΔΥΠΕάρχη. Καλό το πρωτοβάθμιο σύστημα. Καλό να δουλεύουν τα Κέντρα Υγείας τα πρωινά και δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει κάποιο Κέντρο Υγείας το πρωί, αλλά εφημεριακά ενδεχομένως να γυρίσουμε πριν από 15 χρόνια, όταν η Πάργα έκλεινε και εφημέρευε μόνο το Καναλάκι. Υπάρχει αυτή η περίπτωση.

Το αν εφημερεύουν και πως εφημερεύουν, είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε. Μία απόφαση για το πως θέλουμε -με τα τωρινά δεδομένα- να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Θέλουμε εναλλάξ εφημερία; Σε μία ακτίνα 50 χλμ. Να εφημερεύουν ένα Νοσοκομείο και 4 Κέντρα Υγείας; Αν ναι, τότε πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν. Κι αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση από το Γενάρη σε εφημερίες δε φτάνει για να καλύψουμε κανένα Κέντρο Υγείας».

 

 

Παράνομο το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας;

 IMG 0337

 

Τοποθετήσεις έκαναν οι κ.κ. Μπακόλας, Ντάγγας, Ζάκας και Κωστόγιαννης και η κα Μιχελάκου, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Επιτροπή, με τις διαφοροποιήσεις τους, ενώ ένταση επικράτησε ανάμεσα σε παριστάμενους και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, κ. Θωμά Δήμα, ο οποίος αρχικά είπε πως δεν πρέπει να αναφέρεται πως το Νοσοκομείο θα κλείσει, ενώ πρόσθεσε πως τα κοινωνικά ιατρεία είναι παράνομα και μάλιστα στην Άρτα επενέβη και Εισαγγελέας. Τόνισε πως παράνομο είναι και το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας, καθώς δεν έχει δηλωθεί στο όνομα γιατρού.

Τέθηκε σε εκείνο το σημείο ιδεολογικό ζήτημα.

Από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος, δήλωσε πως τα σωματεία θα στηρίξουν τις κινητοποιήσεις και πως δεν πρέπει η κοινωνία της Πρέβεζας να μπει στη λογική μοιράσματος της φτώχειας, αλλά να αντιδράσει δυναμικά. Κάλεσε μάλιστα την Επιτροπή να επικαιροποιήσει το πολιτικό της πλαίσιο, ενώ τόνισε: «Αυτό δεν είναι Νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να πούμε. Γιατί δε λειτουργεί ως τέτοιο. Και πρέπει να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο. Οι 12.000 υπογραφές είναι κινδυνολογία;».

Τοποθέτηση έκανε και ο γιατρός Νίκος Λιβιεράτος, ο οποίος είπε πως η Υγεία είναι μία βόμβα που έσπασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε «επίθεση» στο ΠΑΜΕ για το Νοσοκομείο της Λευκάδας, κατηγορώντας το για λογική απομαζικοποίησης.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας




  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της Μαρίνας Α.Ε. προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Πραγματοποιήθηκε ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ: Κινητοποίηση στη βάση του Ακτίου πραγματοποίησαν οι Επιτροπές ...
18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...