Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Μαϊος 2015 01:58

Έρευνα atpreveza.gr: Έγγραφα της CIA για τις φρικαλεότητες των κατακτητών στο Ν. Πρέβεζας (photo)

Το atpreveza.gr δημοσιεύει, από την επίσημη ιστοσελίδα της CIA, δύο ντοκουμέντα, που αφορούν την καταγραφή φρικαλεοτήτων Γερμανών και Ιταλών στο Ν. Πρέβεζας και σε γειτονικά αυτού χωριά.

Η καταγραφή στα έγγραφα γίνεται από τον Ν. Τσανγκάρη, αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, που βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η πρώτη αφορά τον Ιανουάριο του 1944 και η δεύτερη έγγραφη αναφορά το Μάρτιο του 1944.

thema1

Είναι λογικό να μην υπάρχει ακρίβεια στην πληροφόρηση ή να εξηγείται το γιατί γίνεται καταγραφή, ωστόσο τα ντοκουμέντα έχουν μία ιστορική αξία.

Στην πρώτη αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο Γιώργος Γιώτης εκτελέστηκε στον Αμμότοπο της Φιλιππιάδας στις 19/9/1943 για σαμποτάζ. Το Σεπτέμβριο του 1943, γερμανικές δυνάμεις από την Παραμυθιά και την Πάργα έκαψαν ολοσχερώς την Αμμουδιά, τη Γλυκή, το Κορονόπουλο, τη Νεμίτσα, το Βουβοπόταμο, την Ποταμιά κ.α.

thema10

Αξιοσημείωτο είναι πως περιγράφεται και η «σφαγή» της Παραμυθιάς στο πρώτο έγγραφο, ενώ αναφέρεται πως από 15/8/1943 έως 30/9/1943 κάηκαν επίσης τα χωριά: Αηδόνι, Αχερουσία, Βουβοπόταμος, Καστρί, Λούτσα, Αηδονιά, Νάρκισσος, Κουκούλι, Ζαραβίνα, Δεσποτικά, Άγιος Γεώργιος, Ανώγειο, Βουλίτσα Παναγιά. «Οι κάτοικοι αυτών των χωριών τα εγκατέλειψαν όλα, καταφεύγοντας στα βουνά», ισχυρίζεται ο αξιωματικός στην αναφορά του.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και μία λίστα με συλληφθέντες στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν ως όμηροι στην Ιταλία. Παραθέτουμε ορισμένα ονόματα του εγγράφου που συνελήφθησαν σε Πρέβεζα και Φιλιππιάδα:

Ερμοζένης, Γαβριήλ Λόντος, Σαράντης Παπανικολάου, Βαγγέλης Παπανίκας, Βαγγέλης Συνιόρης, Κωνσταντίνος Συμπέθερος, Θωμάς Χίτζος.

Και η δεύτερη αναφορά αναφέρει καταστροφές χωριών, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

hema13

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεκροί κατά τη διάρκεια της Κατοχής στο Νομό Πρέβεζας, φυσικά και δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν εξ… αποστάσεως. Όσοι έζησαν εκείνες τις εποχές και μετέφεραν τις μνήμες στους νεότερους, μετέφεραν και την αλήθεια.

Τα έγγραφα της CIA, αποτελούν ακόμη ένα «λιθαράκι» για την απόδειξη των ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

 

Π.Τ.



Έκθεση εικόνων