Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 05:00

Δραματική και επικίνδυνη η κατάσταση στις μονάδες υγείας του Ν. Πρέβεζας (photo+vid)

Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ υγείας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Πρέβεζας, Γιάννης Νόβας και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, Σωτηρία Κωλέτση.

Η ενημέρωση για τα προβλήματα των μονάδων υγείας στο Νομό και τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για να βγει ο λαός από αυτό το αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε εν όψει του συλλαλητηρίου για την υγεία που διοργανώνει την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης το ΠΑΜΕ.

IMG 5678

Ο κ. Νόβας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές τελείωσαν λίγο πριν. Το όποιο αποτέλεσμα, που κατά την εκτίμηση του ΠΑΜΕ συνολικά για το λαό μας είναι αρνητικό, τελείωσε. Τα... έσβησαν και μπροστά μας ειναι τα τεράστια προβλήματα του λαού μας, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των ασθενών, των πασχόντων, των συνταξιούχων.

Εμείς εκτιμούμε ότι αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να τη διεξέλθουμε, κάνοντας μόνο διαπιστώσεις. Από διαπιστώσεις χορτάσαμε. Από πολλούς και σε πολλά. Όταν όμως φύγουμε από τις διαπιστώσεις και πάμε στο γιατί... Ποια είναι η αιτία όλων αυτών των πολιτικών, όλων αυτών των προβλημάτων που βιώνουν σήμερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Αυτό το αμείλικτο ερώτημα είναι τεράστιας σημασίας, γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι χωρίς τη γνώση της αιτίας -εγώ το ξέρω και πολύ καλά ως γιατρός- δεν υπάρχει ούτε εκτίμηση ούτε λύση στο πρόβλημα» και πρόσθεσε:«Τα τεράστια αυτά προβλήματα δεν είναι ένα ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι κυρίως πολιτικό, ταξικό. Η τάξη των κεφαλαιοκρατών, των μονοπωλίων, των κατόχων του πλούτου και του χρήματος, σε αυτή τη συγκυρία με πρόσθετη επιθετικότητα, ορμά στα δικαιώματα των εργαζομένων, που μόνο με αγώνες, ιδρώτα, πόνο, αίμα, έχουν κατακτήσει, κάτι που στις νεότερες γενιές κάποιοι φαίνεται να το ξέχασαν».

Ο επικεφαλής της Λ.Σ. Τόνισε ακόμη: «Διαπιστώνουμε πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, εξοβελίζεται στα δίκτυα ασφαλείας, στη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό, που έχουν υιοθετήσει οι δομές και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία αντίληψη αλληλεγγύης, που πραγματικά προκαλεί απέχθεια. Πρόκειται για την αλληλεγγύη εκείνη του εξαθλιωμένου, που του πετούν ένα κομμάτι ψωμί για να μη χαθεί. Αν θέλετε, αυτό αγγίζει κι ένα άλλο ζήτημα. Του ποια είναι η ηθική του καπιταλισμού, του κέρδους και του κεφαλαίου. Μιλώ πάντα για την ηθική του καπιταλισμού» και επισήμανε: «Και πριν τα μνημόνια και μετά, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη καπιταλιστική χωρίς την εξαθλίωση των εργαζομένων, χωρίς την απώλεια των δικαιωμάτων τους, την πρόνοιά τους, την αξία της εργατικής δύναμης. Άρα αν για την υγεία αυτοί καθορίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται, αν η καπιταλιστική κερδοφορία είναι το κύριο στοιχείο μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν οι δομές υγείας, τότε γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να γίνει κάτι καλύτερο στην παρούσα συγκυρία και μέσα στην ΕΕ. Κάτι χειρότερο... ναι.

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αφού διέδραμε για πολύ καιρό με κραυγές περί αριστερής Κυβέρνησης. Αφού χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα του να σώσει το λαό από το grexit, αφού προσπαθεί να τον κοροϊδέψει με τα παράλληλα προγράμματα και τα αντισταθμιστικά μέτρα -θα σας θυμίσω εδώ όταν κατάργησαν το 25ευρω στα Νοσοκομείο, το φόρο που έβαλαν στα τσιγάρα- αυτή είναι η λογική τους. Πέρασαν ένα νόμο το 2014 ότι στη συνταγή μπορείς να γράψεις τρία φάρμακα. Δε μπορείς να γράψεις τέταρτο.

Το ένα ευρώ στην κάθε συνταγή πήγαινε υπέρ των ανασφάλιστων. Δηλαδή παίρνω από το φτωχό να τα δώσω στον φτωχότερο. Έπεσαν οι μάσκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ακάθεκτος στο δρόμο της ΕΕ».

Ο κ. Νόβας είπε επίσης: «Κριτήριο για τις θέσεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας είναι ένα: Οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου και έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν απολύτως δωρεάν από το κράτος πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, φαρμάκων.

Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σοβαρό για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Κάτι σοβαρό που αναδεικνύει ευθύνες παραγόντων, συνδικαλιστών και πολλών άλλων πολιτικών. Έχουμε πέντε χρόνια που ακούμε ότι κλείνει το Νοσοκομείο. Πρέπει να μας ορίσουν τι εννούν; Να πάρει κάποιος το κλειδί και να κλείσει την πόρτα; Όταν απαξιώνονταν η κρατική επιχορήγηση, οι υποδομές, όταν δεν υπάρχει επιστημονικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, όταν εκκρεμούν παραπομές στην Εφορία για τα νοσήλεια, που δεν εισέπραξε το Νοσοκομείο, στην κατεύθυνση βέβαια της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Δεν τα έβλεπαν; Όταν απαξιώνονταν οι κλινικές, όταν στα εξωτερικά ιατρεία υποδέχονται τους ασθενείς αγροτικοί ιατροί, όταν η καρδιολογική, η παθολογική δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες του μήνα; Όταν υπάρχει μία σειρά ειδικοτήτων και καλύπτει ένας γιατρός μόνο επτά ημέρες της ειδικότητας;

Σε αυτή την πραγματικότητα, που εξαντλούσαμε τις διαπιτώσεις, ποιους αγώνες φτάσαμε να κάνουμε σαν κοινωνία, σαν πολιτικά κόμματα, σα φορείς, σα μάχιμες, οργανωμένες δυνάμεις μέσα στο Νοσοκομείο, για να το προστατέψουμε. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας δεν είναι κάτι που έπεσε εξ΄ουρανού».

 Δείτε το βίντεο:

Η κα Κωλέτση προχώρησε σε μία ενημέρωση για το ΓΝ Πρέβεζας, υποστηρίζοντας: «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας του Νομού και το ΠΕΔΥ, είναι δραματική και επικίνδυνη. Είναι μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος στην υγεία της χώρας. Έχουμε πρόβλημα εμείς, αλλά και όλα τα νοσοκομεία της Χώρας είναι υπό κατάρρευση. Εξάλλου το παραδέχθηκε και η Κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν, ανακοινώνοντας ότι τα νοσοκομεία είναι σε άθλια κατάσταση. Οι πολιτικές τόσων χρόνων των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εξαθλίωσαν τις δομές υγείας, μη χρηματοδοτώντας τα νοσοκομεία, μη παίρνοντας προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κ.α.), εξοπλισμό και τα έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Το ΠΕΔΥ της Πρέβεζας προέκυψε από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ. Οι συνάδελφοι βγήκαν τρεις μήνες σε διαθεσιμότητα, στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ έγινε ΠΕΔΥ και ο τότε Υπουργός στην ουσία έκλεισε τη μονάδα αυτή. Δεν υπάρχουν γιατροί.

Βρίσκονται τρεις γιατροί και περιστασιακά έρχεται και ένας παθολόγος από τα κέντρα υγείας. Ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά ως μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας-υγείας, αντ' αυτού δε λειτουργεί καθόλου, εκτός του ότι παίρνουν τους εργαζόμενους και τους απασχολούν σε άλλες δομές υγείας. Τρεις νοσηλεύτριες βρίσκονται στο Νοσοκομείο από το ΠΕΔΥ της Πρέβεζας. Δηλαδή αποδυναμώνουν μονάδες υγείας για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Απαράδεκτο!

Γνωρίζετε επίσης τι συμβαίνει και με την καρδιολογική. Πριν ήταν η ορθοπαιδική. Έχει μείνει ένας γιατρός για τις ανάγκες του Νομού. Η ουρολογική έχει κλείσει τελείως.

Οι αναισθησιολόγοι είναι δύο και επικουρεί και ένας από τα Ιωάννινα κάθε μήνα. Στην παιδιατρική έρχεται γιατρός από αλλού.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Τώρα έχει φτάσει από τα 3,2 εκατομ. στις 500.000 και όλο μειώνεται. Αυτό σημαίνει χρεοκοπία.

Και δε μπορούμε να λέμε στον κόσμο πηγαίνετε σε ιδιώτες γιατρούς, πηγαίνετε σε διπλανά νοσοκομεία και να συστήνουμε εμείς. Δε γίνεται αυτό.

Με φωνές και κραυγές τα μνημόνια δε φεύγουν. Χρειάζονται αγώνες και πάλη για να γίνει αυτό. Οι αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν είχαν μεγάλη μαζικότητα, αλλά αυτό μας οδηγεί στο να οργανώσουμε καλύτερα τους αγώνες, γιατί αυτό που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα.

Αν δεν δώσουν στο Νοσοκομείο άμεση χρηματοδότηση, αν δεν κάνουν προσλήψεις, αν δεν εξασφαλίσουμε υλικά, το Νοσοκομείο θα έχει μεγάλο ζήτημα».

Ο κ. Νόβας από την πλευρά του συμπλήρωσε πριν τεθούν ερωτήματα από τους δημοσιογράφους: «Πάνω από τη λαιμητόμο των νοσοκομείων, που ακόμη δε φαίνεται, βρίσκεται ο νόμος περί αυτοδιαχείρισης των νοσοκομείων. Αν ένα νοσοκομείο δεν έχει τα έσοδα που πρέπει, τότε θα κλείνει. Αν δεν αντέχει στην ανταγωνιστικότητα. Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας ο μεγάλος αριθμός ασθενών φεύγει. Τον διώχνουν επί τούτου...

Για να έρθουν με το νόμο που ανέφερα και να πουν ότι το Νοσοκομείο δε μπορεί να επιβιώσει» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να εστιάσουμε αλάθητα σαν κίνημα και σα λαός στον πραγματικό εχθρό. Κι αυτός δεν είναι άλλος από εκείνους που κατέχουν την εξουσία. Και εκείνοι που κατέχουν την εξουσία είναι οι Κυβερνήσεις, αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, τα μέσα παραγωγής.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν αναμονές και αυταπάτες. Εξάλλου, ό,τι κέρδισε ο λαός τα κέρδισε με αγώνα και αίμα. Αγώνες χρειάζεται για να κατακτήσει αυτά που του άρπαξαν μέσα σε μια νύκτα.

Υπάρχει λύση, αλλά στο δρόμο της ανατροπής...».

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν διορισμοί προσωπικού στο Νοσοκομείο και για το αν υπάρχει κάποια «κρυφή ατζέντα» από την Κυβέρνηση, η κα Κωλέτση απάντησε:

«Διαβεβαιώσεις για διορισμούς γιατρών δεν υπάρχουν. Ρωτήθηκε πρώτα ο διοικητής από το Σύλλογο και είπε ότι δεν ξέρει κάτι. Για το νέο υγειονομικό χάρτη ρωτήθηκε ο κ. Ξανθός που είναι τώρα Υπουργός. Τον είχαμε συναντήσει όταν ήταν Υφυπουργός και μας είχε πει ότι θα αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης. Σκέφτονται μάλιστα να αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης της 6ης και της 2ης ΥΠΕ.

Έχουν κάτι στο μυαλό τους, αλλά τα χαρτιά τους δεν τα ανοίγουν. Εγώ νομίζω ότι στοχευμένα γίνονται κάποια πράγματα, με σκοπό κάποια στιγμή οι δομές να κλείσουν. Ο κ. Ξανθός μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είναι στη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ να δουλεύει με πεντάμηνα, αλλά θα το κάνουν. Δεν είναι στη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσουν δομές υγείας, αλλά θα το κάνουν. Μας ρώτησε συγκεκριμένα για το ΠΕΔΥ της Πρέβεζας για το αν λειτουργεί, πως λειτουργεί. Τότε ήταν Άνοιξη του 2015. Ήξεραν από τότε. Τα έχουν όλα προσχεδιασμένα...

Το ότι δεν προσλαμβάνουν γιατρούς και αφήνουν το σύστημα να καταρρεύσει, αυτό λέει κάτι». 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...