Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 08:42

Μέτρα-σοκ στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό - «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κηρύξει τον πόλεμο στη νεολαία»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, το απόγευμα της Παρασκευής, οι Στρατής Βουγέλλης (πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Πρέβεζας), Διονύσης Καββαδάς (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ), Βαγγέλης Νάνος (πρόεδρος του σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων), και Σπύρος Σιούτης (πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα.

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

 IMG 7451

Το λόγο αρχικά πήρε ο Σπύρος Σιούτης, ο οποίος είπε: «Τη συνέντευξη Τύπου την παραχωρεί μία πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα, με αφορμή την ψήφιση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου και με άξονα το ασφαλιστικό που συζητείται εκεί και το πόρισμα της επιτροπής σοφών, θα ανοιχτούμε στα συνδικάτα της περιοχής, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γιατί πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Ό,τι μας κλέβουν, να το διεκδικήσουμε πίσω. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας αξίζει».

 IMG 7450

Διονύσης Καββαδάς: «Πιστεύω ότι δε θα υπάρχει σύνταξη που θα είναι πάνω από 800 ευρώ»

 

Ο κ. Καββαδάς τόνισε: «Θα αναφερθώ στο γενικό πλαίσιο και τη στρατηγική που υλοποιούν. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα μέτρα που θα ψηφίσουν είναι συνέχεια των μνημονίων και των αντιασφαλιστικών νόμων, που πριν το 2010 άρχισαν να εφαρμόζουν. Η βασική στρατηγική των επιλογών τους είναι η γνωστή, αυτή που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη χώρα του Πινοσέτ από την ομάδα του Φρίντμαν, του πατέρα του νεοφιλελευθερισμού, που το ασφαλιστικό κατά την άποψή τους στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι η εθνικά εγγυημένη σύνταξη, η βασική σύνταξη. Ο δεύτερος είναι ένα ταμείο, όπου θα καταλήγουν οι εισφορές του εργαζόμενου και ο τρίτος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτή η λογική έχει ψηφιστεί από το 2010, την οποία και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση. Αναφέρεται ένα νούμερο για την εθνικά εγγυημένη σύνταξη, το οποίο είχε βγει το 2010, αλλά δε θα ισχύσει ούτε αυτό, τα 360 ευρώ. Γιατί πρώτον: είναι ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό, είναι συνάρτηση των χρόνων υπηρεσίας και αν σκεφτούμε ότι το καλοκαίρι μείωσαν τη βασική σύνταξη του ΙΚΑ, μπορούμε να καταλάβουμε που θα οδηγηθεί. Το ποσό αυτό διατυπώνεται για λόγους επικοινωνιακούς.

Ένα δεύτερο βασικό είναι ότι πλέον αποσύρεται παντελώς ο κρατικός προϋπολογισμός από το σύστημα ασφάλισης. Δεν αναγνωρίζεται ως κοινωνικό αγαθό, αλλά πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή είναι η νέα τομή που εισάγουν. Άμεσα πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά μέτρα και δεσμεύσεις τους, που πρέπει να έχουν και άμεσο αποτέλεσμα. Άμεσες μειώσεις. Τις πρώτες μειώσεις το Σεπτέμβριο, τις είδαμε. Οι συνταξιούχοι υπέστησαν μία μείωση της τάξεως του 6% στο όνομα της Υγείας. Το πόρισμα των σοφών, που ο ίδιος ο Υπουργός μάζεψε και ακούσαμε τελευταία μίλαγε για το εξής:

Η νέα σύνταξη δε θα πρέπει να ξεπερνά το 55% των μέσων αποδοχών. Ο κάθε εργαζόμενος αν σκεφτεί σε όλο του το βίο, ποιος είναι ο μέσος μισθός μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς θα γίνει. Με μία πρώτη προσέγγιση και με ανεβασμένο ποσό, πιστεύω ότι δε θα υπάρχει σύνταξη που θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Και μεγάλο ποσό λέω. Η μέση σύνταξη θα είναι παρακάτω. Και από τους σημερινούς που πιστεύουν ότι θα βγουν με 1.300 και 1.200 ευρώ, σίγουρα θα καταρρεύσει» και συμπλήρωσε: «Επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία. Επιχειρούν να πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων. Έχουν αναλάβει οι γνωστοί εργολάβοι των ΜΜΕ. Μία ομάδα δημοσιογράφων, καλοπληρωμένων, τους βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση και μερικά κανάλια. Στοχοποιούν και λένε ότι αυτή τη στιγμή οι συντάξεις που είναι άνω των 1.000 ευρώ πρέπει να περικοπούν στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το 34% είναι οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Δεν είναι η πλειοψηφία. Αλλά και μία τέτοια σύνταξη για ένα άτομο της τρίτης ηλικίας με τις τεράστιες ανάγκες σε φάρμακα, δεν είναι σύνταξη που θα τον κάνει να ζει πλουσιοπάροχα.

Κρύβουν όμως την αιτία. Δε λέει κανείς ότι επί Σημίτη, από τη δεκαετία του '90, είχαν πάρει μία απόφαση. Ότι θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα των ταμείων στο Χρηματιστήριο και σε όλα τα προϊόντα του. Δε μιλούν καθόλου για το PSI, για τα αποθεματικά που... μαζεύτηκαν».

 

 IMG 7448

Στρατής Βουγέλλης: Η απάντηση όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία»

 

Ο κ. Βουγέλλης από την πλευρά του τόνισε: «Είναι γεγονός ότι η νέα επίθεση στα συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά δικαιώματα και με τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου και με το πόρισμα της επιτροπής σοφών και με το νέο νόμο που θα εξειδικευθεί μέσα στο Νοέμβριο θα είναι σαρωτική. Πρακτικά δηλαδή, θα έρθει να εκχερσώσει κυριολεκτικά ό,τι κατέκαψαν στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων τα προηγούμενα μνημόνια.

Υπάρχει το ερώτημα τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι. Η δική μας άποψη και πρόταση είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα, τμηματικά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Να υπάρχουν δηλαδή εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι π.χ. θα συσπειρωθούν γύρω από το αίτημα, να μη θιγούν αυτοί που ήδη έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Να υπάρξουν π.χ. αιτήματα, όπως στο δικό μας τον κλάδο, μπροστά σε αυτό τον Κυκεώνα, να μπούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά. Λες και θα σωθούμε, όταν τα βαρέα και ανθυγιεινά κόβονται ή να μπουν σε άλλες τέτοιες συντεχνιακές λογικές.

Η απάντηση όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία. Δεν πρέπει να πέσουν σε τέτοιου είδους παγίδες, δεν πρέπει να πέσουν σε παγίδες αντιπαράθεσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προσωπικά έτυχα σε μία συζήτηση με μία αυταπασχολούμενη κυρία με ένα κατάστημα εδώ στην Πρέβεζα, η οποία τα έβαζε με τις συντάξεις του δημοσίου. Υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι.

Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και να μην είναι μόνο μία απάντηση «ΟΧΙ». Προφανώς όταν έρχεται μία θύελλα ή καταστροφή το κυρίαρχο είναι αυτό, να αντιδράσεις, αλλά η άποψή μας είναι ότι η συνολική πρόταση πρέπει να είναι επιθετική. Να έχει το στοιχείο της διεκδίκησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εποχής μας, για τους νέους και τους παλιούς εργαζόμενους. Να προτάσσονται οι σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες νέων και παλαιών εργαζομένων» και πρόσθεσε: «Θα μπουν ζητήματα σύγκρουσης με τις πολιτικές και το χρέος. Θα πρέπει επίσης οι εργαζόμενοι να βγουν επιθετικά και να ζητήσουν τα χρήματα που κλάπηκαν τόσα χρόνια, να γυρίσουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Κλάπηκε ιδρώτας των εργαζομένων»

 

 IMG 7455

Βαγγέλης Νάνος: «Η νεολαία πρέπει να βγει στους δρόμους»

 

Ο κ. Νάνος από την πλευρά του υποστήριξε: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κηρύξει ουσιαστικά τον πόλεμο στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Συζητάμε σήμερα το ασφαλιστικό, αλλά ουσιαστικά με το νομοσχέδιο που προτείνει για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, το ύψος της σύνταξης, αλλά και το χρονικό όριο που πηγαίνει στα 67 χρόνια -κανένας νέος σήμερα με 30% ανεργία δε θα καταφέρει να συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας στα 62 για να πάρει την υποτιθέμενη ολόκληρη σύνταξη, η οποία θα είναι ένα... προνοιακό επίδομα- περνάει σε μία λογική που ουσιαστικά καταργεί τη σύνταξη.

Δηλαδή έχει μία λογική να δώσει ένα προνοιακό επίδομα σε όσους δουλεύουν και να καταργήσει τη σύνταξη για τη νεολαία. Εκτός από τα σωματεία τα οποία πρέπει να συντονιστούν σε μία αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση κόντρα και ενάντια σε αυτή την πολιτική, η νεολαία πρέπει να βγει στους δρόμους, η νεολαία πρέπει να διεκδικήσει τη ζωή της.

Ένα τέτοιο κίνημα, στο οποίο θέλουμε να συμβάλουμε, πρέπει να έχει ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, που θα καταθέσουμε στα σωματεία, τους συντονισμούς και τα δευτεροβάθμια όργανά μας το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο τούτο: Τίποτα από όλα αυτά δε μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας, από ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας. Δηλαδή, από τη μηχανή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγεται και τα αποθεματικά των ταμείων. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να διεκδικήσει το εργατικό κίνημα την πλήρη διαγραφή του χρέους.

Πρέπει να απαλλαγεί από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο βωμό των οποίων θυσιάζονται λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

Πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της -και καλά- απόδοσης.

Κράτος, τράπεζες και εργοδότες έχουν καταληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία 20 χρόνια.

Πρέπει να απογαλακτιστεί από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των επενδυτών, των τραπεζιτών και από τις λογικές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θέλουν την ανασφάλιστη εργασία.

Πρέπει να απογαλακτιστεί από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ.

Ο συντονισμός θα επιδιώξει την κοινή δράση με άλλα τμήματα του εργατικού κινήματος, που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση με ισότιμο τρόπο και με διάλογο μαζί τους, αλλά και με δυνάμεις που απελευθερώνονται από την κυβερνητική-εργοδοτική παράταξη, το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Σε ερώτηση συντάκτη του atpreveza, στο αν παρατηρείται κάποια απογοήτευση και χαλαρότητα στις τάξεις του εργατικού κινήματος, ο κ. Βουγέλλης απάντησε: «Οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί πολλές... σφαλιάρες. Είναι γεγονός ότι ένα τμήμα των εργαζομένων, ανεξάρτητα αν ψήφισε το βασικό κορμό της παρούσας συγκυβέρνησης, στήριξε ελπίδες, ότι τούτος εδώ μπορεί και να μη τα κάνει όλα, αλλά κάτι θα κάνει, ότι κάτι καλύτερο από τον κατήφορο θα γίνει στο μέλλον. Έτρεφε τέτοιες ελάχιστες ελπίδες. Το δημοψήφισμα και η πραξικοπηματική ανατροπή μέσα σε λίγες ώρες της απόφασης του ελληνικού λαού από την παρούσα συγκυβέρνηση, είναι προφανές ότι επέδρασε πάρα πολύ στη συνείδηση των εργαζομένων. Υπήρξε και υπάρχει μια απογοήτευση. Θέλει προσοχή το αίσθημα ότι όποιος και να βγαίνει, μνημόνια θα έχουμε. Υπάρχει και ένα ''χτύπημα'' ότι να και η Αριστερά τα ίδια είναι όταν αναλαμβάνει την κυβέρνηση. Όλα αυτά δημιουργούν και επιφύλαξη μέσα στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε μέσα στα σωματεία μας».

Ο Βαγγέλης Νάνος σχολίασε επιπλέον: «Για να είμαστε ξεκάθαροι. Οι ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι στο... κόλπο. Παρά τις διαφορές τους, π.χ. η ΑΔΕΔΥ είναι σε πιο αγωνιστική κατεύθυνση, η ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει μία αγωνιστική πρωτοβουλία ενός... λεπτού. Και μετά την ξεδιάντροπη στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα, είναι λογικό στη συνείδηση του κόσμου και της νεολαίας, να είναι πλήρως απαξιωμένος ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Σου λένε αυτοί είναι κομμάτι του συστήματος...

Γι΄αυτό κι εμείς παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία».

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας




  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...