Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016 23:03

Στ. Μπένος:"Στην Ήπειρο ξεκινά η συνάντηση των μνημείων με την πραγματική ζωή, την αειφορία και την ανάπτυξη"

Ως ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα στην Ελλάδα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα μνημεία της, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος το έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου που ήδη υλοποιείται, .

Ο κ. Μπένος βρέθηκε στην Πρέβεζα και το απόγευμα του Σαββάτου μετά από διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της περιοχής, παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, όπου αναφέρθηκε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, ένα όραμα που όπως είπε μπορεί να φέρει την ποιοτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

IMG 0028

«Το όχημά μας για να αποδείξουμε τη μεγάλη αυτή ποιοτική αλλαγή είναι η πολιτιστική διαδρομή της Ηπείρου που αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για την Ευρώπη. Εδώ στην Ήπειρο γεννιέται μια καινούργια ελπίδα, που η ελπίδα αυτή ακούει στην εξής φράση, η συνάντηση των μνημείων με την πραγματική ζωή, η συνάντηση των μνημείων με την αειφορία, με την ανάπτυξη, με την πραγματική οικονομία. Ή να το πω διαφορετικά από μια άλλη οπτική γωνία, επιτέλους τα μνημεία συναντώνται με την πραγματική αποστολή τους, δηλαδή να είναι πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος και συνέχισε «η μεγάλη είδηση είναι ότι έχουμε την πρώτη δημόσια πρόσκληση για τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ. Είναι όλα τα αρχαιολογικά έργα 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαδρομή της Ηπείρου και συνεπώς το Διάζωμα, που είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, αυτή τη στιγμή έχει δρομολογήσει τέσσερις σπουδαίες μελέτες για να μπορέσει να διευκολύνει τη δουλειά των υπηρεσιών κυρίως της Ηπείρου, της Ήπειρος Α.Ε., των Εφορειών, του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των εμπλεκόμενων ανθρώπων και δομών στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο οι μελέτες που έχουν δρομολογηθεί είναι αυτή του Ρωμαϊκού Θεάτρου της Νικόπολης προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ, η μελέτη του αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης, η μελέτη για τη δημιουργία ενός συμφώνου ποιότητας της Διαδρομής και η μελέτη για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος μέσα από την επιχειρηματικότητα.

IMG 0046

«Το πρόγραμμα για να εξελιχθεί πρέπει να συμπεριλάβει στα σωθικά του την επιχειρηματικότητα, πρέπει να διερευνήσουμε το πως. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα συνδεθούν οι αρχαιολογικοί χώροι με την πραγματική ζωή, τι ρόλο θα παίξει η επιχειρηματικότητα στη νέα διαδρομή. Όταν τελειώσουν αυτά τα έργα υπάρχει ο φορέας Ήπειρος Α.Ε. που θα κληθεί να διαχειριστεί αυτή τη διαδρομή.

Αυτή η διαδρομή όμως θα πρέπει να έχει εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, το ερώτημα είναι πως θα τους έχει; Μέσα από ένα σύμφωνο ποιότητας , ένα σύστημα προδιαγραφών το οποίο τώρα θα μελετήσουμε. Είναι μια μορφή iso της διαδρομής που όποιος επιχειρηματίας το θέλει, είτε είναι αγρότης, είτε είναι ομάδα παραγωγών, είτε είναι εστιάτορας, είτε είναι τουριστικό κατάλυμα, οποιαδήποτε μορφή παραγωγικότητας μπορεί να πάρει μέρος με κάποιες προϋποθέσεις σε αυτή τη διαδρομή.

Πρέπει να μελετήσουμε επίσης τη βιωσιμότητα αυτού του προγράμματος, δηλαδή όταν τελειώσει το ΕΣΠΑ το 2020 να μη βρεθούμε στο ίδιο σημείο όπως παλιά που τελείωναν τα έργα και έμεναν κουφάρια. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του προγράμματος, άρα πρέπει να δούμε από που θα βρεθούν οι πόροι για να μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό, να υποδεχθεί τους επισκέπτες που θα έρθουν αλλά και να συντηρεί στο διηνεκές τα μνημεία χωρίς να χρειάζεται τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι και προσωπικό μου όνειρο.

Συνεπώς το Διάζωμα έχει ήδη αναθέσει μια μελέτη , είναι το περίφημο κλάστερ επιχειρηματικότητας, ο συνεργατισμός, με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν θεσμικά στο όλο εγχείρημα. Τη μελέτη την έχει αναλάβει ο κ. Θ. Σκυλακάκης. Μια άλλη μελέτη που είμαστε τώρα στην τελευταία φάση των προδιαγραφών είναι να μελετήσουμε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές από τώρα του προγράμματος. Οργανώνουμε λοιπόν μια ολιστική στρατηγική ψηφιακή για τη χώρα με όχημα την Ήπειρο. Μέχρι το τέλος του 2016 θα είναι έτοιμη η μελέτη προκειμένου να είναι έτοιμο το πρόγραμμα να προκηρύξει όλα αυτά τα έργα» είπε ο κ. Μπένος, ο οποίος προανήγγειλε πως η 3η συνάντηση του Διαζώματος με τα εταιρικά του μέλη θα γίνει στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο Parga Beach στις 16 και 17 Απριλίου, ένα διήμερο μέσα στο οποίο θα ξεκινήσουν και δύο νέοι θεσμοί.

«Στις 16-17 Απριλίου το Διάζωμα για να τιμήσει το έργο που γίνεται εδώ θα κάνει την 3η συνάντηση του Διαζώματος με τα εταιρικά του μέλη στο Parga Beach, όπου θα γίνει παρουσίαση για το πως προχωράει το πρόγραμμα, τι έχει γίνει με τις μελέτες, όλα αυτά αλλά θα ξεκινήσουμε και δύο νέους θεσμούς στο διήμερο αυτό. Το crowd funding, με πρώτο έργο την Κασσώπη και θα συνεργαστούμε με τον Ηπειρώτη Βαγγέλη Ευθυμίου που θα μας κάνει όλα τα βιντεάκια για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας και εταίρος μας σε αυτή την πρωτοβουλία θα είναι η εθνική τράπεζα με ειδική πλατφόρμα.

Ο άλλος θεσμός που θα εγκαινιάσουμε είναι ένας θεσμός που είναι παρακολούθημα μιας συνεργασίας που έχει το Διάζωμα με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού με το πρόγραμμα των σχολείων ξεναγών. Στην Ήπειρο πάμε ένα βήμα παραπέρα, οργανώνουμε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει». Θα ξεκινήσει αυτός ο θεσμός από την Κασσώπη στις 17 Απριλίου  σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Φιλιππιάδας, όπου θα παρουσιαστεί ένα τρίπτυχο. Τα παιδιά θα ξεναγήσουν τα εταιρικά μέλη στην Κασσώπη, ένα σχολείο θα αναλάβει να κάνει debate και το μουσικό σχολείο θα κάνει ένα μουσικό δρώμενο» τόνισε ο Πρόεδρος του Διαζώματος και καταλήγοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον αντιπεριφερειάρχη αλλά και όλους όσοι στηρίζουν όλο αυτό το εγχείρημα.

IMG 0044

Ο κ. Στράτος Ιωάννου από την πλευρά του δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι πλέον με το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο έργο που ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την περιοχή μας.

«Θεωρώ ότι είναι ένα έργο οραματικό και αυτό το έργο που γίνεται σε συνεργασία με το Διάζωμα, τα Υπουργεία, τους Φορείς, την κοινωνία την ίδια, θα δώσει τεράστια ανάπτυξη για την περιοχή μας» είπε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Παράλληλα επισήμανε πως στόχος της περιφέρειας είναι η σύνδεση των μνημείων με το περιβάλλον (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ) και επισήμανε πως πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει προστιθέμενη αξία όχι μόνο στα αρχαία θέατρα της περιοχής αλλά σε όλα τα μνημεία και κατ επέκταση σε όλη την Ήπειρο.

«Μέσα σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται και η καινούργια είσοδος της Πρέβεζας. Έχουμε παραλάβει την οριστική μελέτη, πηγαίνει τον επόμενο μήνα στο ΚΑΣ, έχουν γίνει και τα κτηματολόγια και προχωράμε για τις απαλλοτριώσεις για να βγει η προκήρυξη για δημοπράτηση. Υπάρχουν τα χρήματα, θα δημοπρατηθεί μέσα στο έτος και θα έχουμε μια καινούργια είσοδος της πόλης της Πρέβεζας, η οποία δεν θα περνάει από το αρχαιολογικό πάρκο της Νικόπολης, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και μια είσοδο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, με ανισόπεδο κόμβο στον εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και με ισόπεδους κόμβους στη ΒΙΠΕ, στην περιοχή του ΚΤΕΟ και στο ύψος του Μουσείου» κατέληξε ο κ. Ιωάννου, ευχαριστώντας θερμά τον κ. Μπένο.

IMG 0032

Σε ερώτηση του atpreveza.gr για τις σχέσεις του Διαζώματος με τη νέα κυβέρνηση ο κ. Μπένος τόνισε πως οι συνθήκες συνεργασίας με όλους τους Υπουργούς Πολιτισμού ήταν πάντα άριστες, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι -και όχι όπως τώρα που η Κασσώπη παραμένει κλειστή- ο κ. Μπένος απάντησε: «Θέλω να σας κάνω ένα άλμα στο χρόνο 5 χρόνια, ο Φορέας που θα διαχειρίζεται τη διαδρομή πια θα είναι η Ήπειρος Α.Ε. και η Ήπειρος Α.Ε. θα φροντίζει να είναι ανοιχτοί οι χώροι συνέχεια, να καθαρίζονται και οι νέες ειδικότητες που θα προκύψουν με τις νέες συνθήκες θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Φανταστείτε όλο το σύστημα της πιστοποίησης, της συμμετοχής της επιχειρηματικότητας, της συμμετοχής κυρίως του πρωτογενούς τομέα, μιλάμε για ένα πάρτυ κυριολεκτικά όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής. Και προφανώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα της φύλαξης, του ευπρεπισμού και της διαρκούς επισκεψιμότητας με το να είναι διαρκώς οι χώροι ανοιχτοί».

Τέλος όσον αφορά τον τρόπο που γίνεται η ανάθεση των μελετών από το Διάζωμα ο κ. Μπένος τόνισε πως οι πόροι του Διαζώματος είναι αποκλειστικά ιδιωτικοί και η ανάθεση των μελετών γίνεται σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ στόχος είναι να γίνεται ανάθεση των μελετών σε όσο το δυνατόν περισσότερους μελετητές.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης


Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου:

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...