Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 03:26

«Παζαρεύουμε τη φτώχεια μας...» - «Η ΓΣΕΕ βάζει πλάτη για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα» (pics+vid)

Συνέντευξη Τύπου εν' όψει της απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου για το ασφαλιστικό, οργάνωσαν τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας μέλη του ΠΑΜΕ, καλώντας το λαό να αντισταθεί και να δηλώσει βροντερό «παρών» στο Φόρο, στις κινητοποιήσεις για να μείνει το νομοσχέδιο στα... χαρτιά.

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πρέβεζας, ο Λεωνίδας Λεοντάρης ανέφερε:

IMG 0599

«Αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το νεοσχηματιζόμενο μπλόκο των αγροτών στο Λούρο. Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία για τη δράση των αγροτών απέναντι στο νομοσχέδιο που εν ολίγοις θα τους ξεκληρίσει. Μιλάμε για αύξηση της φορολογίας, του επιπέδου στο αφορολόγητο. Βλέπουμε μία επέμβαση από τα... πάνω, η οποία προσπαθεί να επιταχύνει φαινόμενα συγκεντροποίησης κλήρου γης κτλ.» και συμπλήρωσε:

«Βασικά στοιχεία του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό είναι:

1. Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου που πάει για συζήτηση με τους θεσμούς και μάλλον θα έρθει σε χειρότερο τόνο, αλλάζει προς το χειρότερο το νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη το 2010, το οποίο πρώτη φορά έσπασε τη σύνταξη σε δύο μέρη. Ένα μέρος καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα από τα χρόνια ασφάλισης. Τώρα ακόμη πιο έντονα μένει αυτός ο διαχωρισμός. Υπάρχει η εθνική σύνταξη και υπάρχει και η ανταποδοτική.

Αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει από το 70% πέφτουν κάτω από το 40% σε ένα σημείο και γίνεται ο υπολογισμός επί ενός πολύ κατώτερου συντάξιμου μισθού. Δηλαδή τώρα προβλέπεται ότι η σύνταξη θα βγαίνει με το μέσο όρο όλων των μισθών όλου του εργάσιμου βίου, ενώ παλιά γινόταν ο υπολογισμός στο μέσο όρο των 5 τελευταίων χρόνων.

2. Η μείωση της σύνταξης -υπολογίζουμε πρόχειρα- μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25%.

Όλα τα παραπάνω για εκείνους που θα πιάσουν 35 χρόνια ασφάλισης. Για τους παρακάτω μιλάμε για πραγματικό πετσόκομμα των συντάξεων. Δηλαδή για το σημερινό όριο συνταξιοδότησης του ΙΚΑ που είναι τα 15 έτη, 4.500 ένσημα, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μόλις στο 12%. Δηλαδή για 1.000 ευρώ μισθό έχουμε 120 ευρώ ποσό αναπλήρωσης. Όταν δεν έχουμε τέτοιους μισθούς, καταλαβαίνετε που θα φτάσουν οι συντάξεις. Και το ίδιο γίνεται και για τις συντάξεις αναπηρίας.

3. Ο τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, χωρίς να έχει υπολογίσει όμως κάποιος τις 11 μειώσεις με τα μέτρα των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Υπάρχει η αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5 μονάδα και υπάρχει και η στόχευση ενός υπερταμείου. Για εμάς ξεκάθαρα επιχειρείται η αποψίλωση όλων των κοινωνικών παροχών στους εργαζόμενους και θα θεσπιστούν νέοι κανόνες στην ασφάλιση».

 

Παράλληλα, ο κ. Λεοντάρης τόνισε: «Το ασφαλιστικό για εμάς είναι αιτία... πολέμου. Η 4η Φλεβάρη και η απεργία είναι μάχη για να υπερασπιστούμε τη μεγαλύτερη κατάκτηση, που είχαν οι εργάτες των προηγούμενο αιώνα. Την κοινωνική ασφάλιση. Θεωρούμε ότι είναι σημείο καμπής με την ανυποχώρητη στάση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυταπασχολουμένων. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αυτή την πολιτική.

Όλοι χτυπιούνται και όλοι πρέπει να αναλάβουν δράση».

 IMG 0600

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Τάσος Κοντομίχης υποστήριξε: «Βρισκόμαστε εδώ με όλες εκείνες τις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν παρασύρθηκαν από την επιχειρηματολογία και της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βάλαμε στόχο την απόκρουση αυτής της επίθεσης με συνέπεια και ιδιαίτερα τώρα με το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας έχουμε συνεδριάσει και έχουμε πάρει απόφαση για συμμετοχή με τις ταξικές δυνάμεις στο συλλαλητήριο στο Φόρο στις 4 Φλεβάρη.

Ζητάμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό τερατούργημα. Ζητάμε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τη χρηματοδότηση του ταμείου μας κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε εμάς όπως γνωρίζεται δεν είναι τριμερής η χρηματοδότηση. Πληρώνουμε εμείς σαν μικροί έμποροι και υπήρχε και η κρατική χρηματοδότηση. Το ταμείο οδηγείται με την αρπαγή των αποθεματικών σε αδιέξοδο. Ζητάμε την συνταξιοδότηση όλων των συναδέλφων που συμπληρώνουν την ηλικία που απαιτείται και τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και την οριστική διαγραφή των χρεών. Οι μικροί έμποροι πήγαιναν και κατηγορούμενοι.

Ζητάμε να αναιρεθεί η ρύθμιση που έλεγε ότι αν ξεπερνάς τις 20.000 πρέπει να πληρώσεις τις οφειλές σου αλλιώς δε βγαίνεις σε σύνταξη.

Θέλουμε να θεσμοθετηθεί ένα τέλος υπέρ του ΟΑΕΕ στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Αυτή είναι μεγάλη αντίθεση σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει η Κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση προστατεύει από τις επιβαρύνσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από τους μικρούς εμπόρους έχεις-δεν έχεις απαιτεί».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας επισήμανε ακόμη: «Ζητάμε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι δωρεάν από το κράτος, ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος της εξοντωτικής φορολογίας του 26% από το πρώτο ευρώ, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και 20.000 ευρώ αφορολόγητο και 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος».

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε μικρός έμπορος πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις και ότι δεν πρέπει να μας πιάνει η απογοήτευση, κάτι που προσπαθεί τεχνηέντως να σπείρει η Κυβέρνηση, με το ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνηση επείγεται να περάσει το ασφαλιστικό, γιατί είναι στο πλαίσιο της αξιολόγησης και άραγε αυτό σημαίνει ότι θέλει να το κάνει γρήγορα. Οι αντιδράσεις όμως είναι συνολικά μεγάλες και αυτό δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να αναστείλουν την επίθεση. Ο καθένας αν δε μείνει παθητικός στον καναπέ του θα διαπιστώσει ότι μπορεί με τον αγώνα αυτόν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η Κυβέρνηση λέει ότι αυτό που θα παίρνεις ως σύνταξη, θα είναι αυτό που δίνεις...

Να μπούμε σε μία λογική να παζαρεύουμε τη μιζέρια μας. Βάζουν στον εργαζόμενο ένα τοίχο μπροστά του και του λένε: Φταίει ο υψηλοσυνταξιούχος! Λες και δεν κατέβαλε εισφορές ένας συνάδελφός μου που έπαιρνε 1.800 ευρώ σύνταξη και με 40 χρόνια δουλειάς στην υψηλότερη βαθμίδα ασφάλισης. Τώρα παίρνει 1.180. Αυτός έκλεψε κάποιον; Δεν απέδωσε αυτός τις εισφορές του;» και είπε πως θα επιδιωχθεί μία συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων ηλεκτρολόγων και υδραυλικών, ώστε να επιτευχθεί κοινή δράση.

 IMG 0597

 

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Πρέβεζας Διονύσης Μπαλαδήμας ανέφερε: «Αν πάρουμε κάποια στοιχεία από το ΙΚΑ, θα δούμε ότι το 2005 οι εργαζόμενοι στην οικοδομή ήταν περί τους 182.000 με ένα ημερομίσθιο 50 ευρώ και μέσο όρο ασφάλισης το μήνα τα 15 μεροκάματα. Το 2015 απασχολούνται 34.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή με 42 ερώ ημερομίσθιο και 12 μεροκάματα το μήνα ασφάλιση. Για όλα αυτά ευθύνεται μία πολιτική που πραγματικά θέλει τους εργαζόμενους αυτούς να τους πετάξει έξω από την εργασία, γιατί αν δούμε πως 500.000 είναι χωρίς στέγη, αυτό δείχνει ότι η οικοδομή δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά οι μεγαλοεργοδότες προσπάθησαν να λύσουν τα δικά τους θέματα, δημιουργώντας 500.000 σπίτια απούλητα και παράλληλα ο κόσμος να είναι στο δρόμο.

Εμείς ως Σωματείο Οικοδόμων βάλαμε ως θέμα να υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική προστασία, να γίνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία. Θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα γι' αυτά, αλλά το κεφάλαιο θέλει να παίρνει τα χρήματα και ο λαός να είναι στην... απ' έξω» και πρόσθεσε: «Για να βγει ο οικοδόμος στη σύνταξη τα τελευταία τρία χρόνια θα πρέπει να έχει 500-1.000 ένσημα τα τελευταία χρόνια. Πράγμα αδύνατο, γιατί δεν υπάρχει εργασία....

Είναι λυπηρό για τη ΓΣΕΕ που ισχυρίζεται -από όσα διάβαζα- ότι για την ανεργία στην οικοδομή, δεν φταίει το ότι δεν γίνονται έργα, αλλά ότι οι οικοδόμοι δεν έχουν την τεχνογνωσία στα νέα υλικά εισαγωγής. Δείτε πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα και είναι το δεξί χέρι της Κυβέρνησης, του κεφαλαίου για να υλοποιήσουν όλα αυτά».

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης




  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...