Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 10:48

Αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων στη Φιλιππιάδα

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα αυξήθηκε, καθώς λεωφορεία που μετέφεραν άλλα 250 άτομα έφθασαν στο Κέντρο Ανοικτής Δομής Προσωρινής Υποδομής και Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Θα περίμενε κάποιος ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται να έφτανε περίπου τους 700, ωστόσο πάνω από 100 άτομα (κυρίως αφγανικής καταγωγής), έχουν εγκαταλείψει τη Φιλιππιάδα τις τελευταίες ημέρες και στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει το ΚΤΕΛ για την Αττική.

Πάνω από το 50% των φιλοξενούμενων είναι μικρά παιδιά.

 

Κατά τ' άλλα ισχύουν οι συνθήκες που σας περιγράψαμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ:

 

"Όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο συλλαλλητήριο στο κέντρο της πόλης (διαβάστε ΕΔΩ), πολυμελής ομάδα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Πρέβεζας, επισκέφθηκε την Κυριακή το πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα που λειτουργεί ως Κέντρο Ανοικτής Δομής Προσωρινής Υποδομής και Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Ανάμεσα στα μέλη της Πρωτοβουλίας ήταν και αρκετοί γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που βοήθησε να προσφερθούν στοιχειώδη πράγματα αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι εδώ και πολλές εβδομάδες είναι ταλαιπωρημένοι και καταπονημένοι.

Έγινε προσπάθεια να στηθεί ένα πρόχειρο ιατρείο στο κτίριο του παλιού διοικητηρίου και ορισμένοι εκ των γιατρών είχαν μαζί τους και μηχανήματα, που φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα.

IMG 0689

Οι γιατροί είδαν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς και κατέγραψαν βασικά προβλήματα υγείας τους, ενώ τα μέλη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πρέβεζας έφεραν μαζί τους και φάρμακα, ώστε να υπάρχει μια βάση και εντός του Κέντρου, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσία στο Κέντρο έχει ένας γιατρός, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ενώ εθελοντικά τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως να βρίσκεται στο Κέντρο γιατρός και νοσηλευτής από Κέντρο Υγείας του Ν. Άρτας, με κύριο στόχο να προσεχθούν ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά.

Μεγάλο ζήτημα και ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι -πέρα από τα πολλά μικρά παιδιά- και οι αρκετές έγκυες γυναίκες πρόσφυγες. Το «Πετροπουλάκης» επισκέφθηκε την Κυριακή και γυναικολόγος, ο οποίος προσπάθησε να προσφέρει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό με σεβασμό σε αυτές τις γυναίκες, που θα γεννήσουν τα παιδιά τους σε ελληνικό έδαφος -κατά πάσα πιθανότητα- και σίγουρα μακριά από τις πατρίδες τους.

Από την καταγραφή περιστατικών που έκαναν οι γιατροί-μέλη της αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πρέβεζας, υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να διακομιστούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε κοντινά νοσοκομεία, όπως και έγινε. Μία εξ' αυτών των περιπτώσεων ήταν και ένα μικρό παιδάκι, το οποίο από την ταλαιπωρία των προηγούμενων εβδομάδων χρειαζόταν ειδική φροντίδα.

Όλα τα παραπάνω που περιγράφουμε είναι προσφορά σε εθελοντική βάση και προσφορά αλληλεγγύης.

Και πέρα από την παρουσία του Δήμου Ζηρού και της Πολεμικής Αεροπορίας στο «Πετροπουλάκης», το επίσημο κράτος και οι δομές του, μοιάζουν να... ψάχνουν τα πατήματά τους για να οργανώσουν καλύτερα τα Κέντρα Φιλοξενίας, σε αυτό το κομμάτι.

Παράλληλα με τα βασικά και στοιχειώδη που απαιτούνται για τους πρόσφυγες, τα μέλη του Ιατρείου Κοινωνική Αλληλεγγύης Ν. Πρέβεζας πήραν και μία καλή πρωτοβουλία να οργανώσουν μία μικρή θεατρική παράσταση τις επόμενες ημέρες, για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο «Πετροπουλάκης», ώστε να ξεφύγουν ελαφρώς από τη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς.

 

Ο Δήμος Ζηρού σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

 

Συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων για τις ανάγκες του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα.

Μετά από καταγραφή των αναγκών, υπογραμμίζεται η μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και αναλώσιμα. Πιο συγκεκριμένα χρειάζονται άμεσα: αντιβιοτικά, αλοιφές για δερματικά και εγκαύματα, χαρτί εξέτασης, γάντια μιας χρήσης, μάσκες μιας χρήσης, σύριγγες, αντισηπτικά χεριών, παυσίπονα κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα είδη συγκεντρώνονται καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τις 9.00 έως τις 14.00 στον χώρο της αποθήκης της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού Πρέβεζας – Ιωαννίνων, στη Φιλιππιάδα, ενώ τα φάρμακα κατ' ευθείαν στον χώρο του Κέντρου προσωρινής Φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκη”.

 

Έκκληση γίνεται επίσης για προσφορά βρεφικών και παιδικών ειδών:

βρεφικές τροφές,

γάλα σκόνη (από 0 μηνών και άνω),

μπιμπερό (μπουκάλια και θηλές)

βραστήρες

ρυζάλευρο,

Κιντερτέ,

Pampers,

μωρομάντηλα,

κρέμες φροντίδας συγκαμάτων και ερεθισμών,

καρότσια,

πιπίλες,

διάφορα παιχνίδια (κατά προτίμηση χαμηλού βάρους),

παιδικά αφρόλουτρα.

 

 

 

 

Επικαιροποιημένη λίστα ειδών πρώτης ανάγκης

Τρόφιμα:

 

Γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας,

μπισκότα,

κρουασάν

καραμέλες,

φρυγανιές,

κριτσίνια,

κρακεράκια,

κουλούρια,

κονσέρβες ΕΚΤΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ

(ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά),

παστέλια,

ξηροί καρποί,

χαμομήλι,

τσάι,

ζάχαρη.

 

 

Είδη καθαρισμού:

Απορρυπαντικά ρούχων,

Λεκάνες πλαστικές (για πλύσιμο ρούχων).

 

 

 

Είδη προσωπικής υγιεινής:

Αφρός ξυρίσματος,

ξυραφάκια μιας χρήσης,

σερβιέτες,

οδοντόκρεμες,

οδοντόβουρτσες,

αντισηπτικά μαντηλάκια,

αντισηπτικό χεριών,

σαπούνια.

 

Διάφορα αναλώσιμα:

πιατάκια μιας χρήσης,

μαχαιροπίρουνα πλαστικά μιας χρήσης,

ποτήρια πλαστικά

χαρτοπετσέτες,

χαρτιά υγείας,

σακούλες σκουπιδιών,

υπνόσακοι.

 

Κάλεσμα για εθελοντές

Επίσης από τον Δήμο Ζηρού καλούνται όλοι όσοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη στήριξη των προσφύγων, είτε να προσέρχονται από τις 9 το πρωί έως τις 2.00 μ.μ. στον χώρο συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού στη Φιλιππιάδα, για να βοηθούν στη διαλογή και διανομή των ειδών, στην συλλογή νέων, είτε να μεταβαίνουν καθόλη την διάρκεια της ημέρας στο χώρο φιλοξενίας για να συνδράμουν στις ανάγκες λειτουργίας του. Όσοι επιλέξουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων καλούνται όταν φτάνουν στον χώρο να ζητούν είτε τον αντιδήμαρχο κ. Ρίζο, είτε τον αντιδήμαρχο κ. Παπαβασιλείου για να τους προμηθεύουν με τα απαραίτητα καρτελάκια και να τους δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που μπορούν να συνδράμουν.

 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2683 360600 (κα Γούλα) Κινητό: 6937 386343 (κ. Γκάρτζιος).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δηλώσεις για εθελοντική προσφορά υπηρεσιών συνεχίζουν να υποβάλλονται, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.dimoszirou.gr) είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., είτε συμπληρώνοντας σχετική αίτηση στο Δημαρχείο (Πλατεία Γενημματά -Φιλιππιάδα) ή στον χώρο συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας που βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού Πρέβεζα – Ιωάννινα στη Φιλιππιάδα).

Ο Δήμος Ζηρού ευχαριστεί ιδιαίτερα, όλους όσοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και τον κάθε έναν φορέα και πολίτη ξεχωριστά που έσπευσαν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι ότι η διάθεση στήριξης και η προσφορά, θα συνεχιστούν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό στη συνέχεια και για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο αναλυτικά στους τρεις Δήμους (Πρέβεζας, Πάργας,
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...
16 Μαϊος 2024
Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 8μ.μ. στην Παραλία, ενόψει και των ...
15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων ...
13 Μαϊος 2024
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας περιόδευσε την Παρασκευή η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να στηρίξει τις θεατρικές δημιουργίες των σχολείων.
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...