Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 15:48

Κάλεσμα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα από τη «Συνέλευση συντονισμού σωματείων εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Συνέλευση συντονισμού σωματείων εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας» για τους πρόσφυγες μεταφρασμένη στα Αραβικά και στα Φαρσί.

Τα μέλη της « συνέλευσης συντονισμού» καλούν το λαό να συνεχίσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του μέσω των συλλογικοτήτων αλληλεγγύης και των σωματείων. Αντιπροσωπεία της «συνέλευσης συντονισμού» επισκέφθηκε το καταυλισμό των προσφύγων στη Φιλιπιάδα τη Κυριακή 3/3/16.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Φίλοι και φίλες πρόσφυγες και μετανάστες,

 Είστε καλοδεχούμενοι. Ξέρουμε ότι  αναζητείτε ένα τόπο για να γλυτώσετε από τη φρίκη του πολέμου, το θάνατο, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τη φτώχια και την καταστροφή, τη στέρηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε ότι  στη διαδρομή σε αυτό το μακρύ ταξίδι σας, βρίσκεστε πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες. Ότι χιλιάδες άνθρωποι και μεταξύ τους παιδιά πνίγηκαν στο Αιγαίο στην προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα. Ο λαός της Ελλάδας, έχει υποστεί διωγμούς, προσφυγιά, πολέμους, κατοχή, επεμβάσεις, δικτατορία και καταλαβαίνουμε αυτά που βιώνετε.

Είναι τραγικό ότι οι χώρες της Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορα στους πρόσφυγες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την «ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων από τους πρόσφυγες», λες και είστε εχθροί και εισβολείς. Για αυτό από κοινού με το ΝΑΤΟ φυλάνε τα σύνορα με πολεμικά πλοία και οργανώνουν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Με την καταγραφή των προσφύγων ξεκίνησαν αρχικά να κάνουν διαλογή, για να παίρνουν όσους θεωρούσαν χρειαζούμενο, ευέλικτο και φτηνά εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ τώρα χαρακτηρίζουν όλους τους πρόσφυγες παράτυπους μετανάστες και προχωρούν στο κλείσιμο των συνόρων, σε μέτρα εγκλεισμού και απελάσεις.

Δυστυχώς, οι χώρες της Ε.Ε. ακολουθούν απέναντι στους πρόσφυγες όλο και πιο δεξιές- συντηρητικές πολιτικές εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, το μαρκάρισμα στις πόρτες των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία αποτελούν αντιδημοκρατικά μέτρα στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπουν σε πογκρόμ. Οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, όπως Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται και από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.

Εμείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και  συλλογικότητες περιοχών, δηλώνουμε ότι σας θεωρούμε ταξικά μας αδέλφια με κοινό εχθρό τον πόλεμο, την οικονομική ολιγαρχία, τα αντιδραστικά καθεστώτα και τις πολιτικές δυνάμεις που διχάζουν τους λαούς. Δυνάμεις που σπέρνουν το φανατισμό, καλλιεργούν φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς, ενισχύουν στρατιωτικές, εγκληματικές και φασιστικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, με στόχο την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ολόκληρων περιοχών. Για αυτό οργανώνουμε αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές πορείες και διαδηλώσεις και σας καλούμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί, οι θρησκευτικοί φανατισμοί, ο σκοταδισμός και η μισαλλοδοξία.

Μαζί με χιλιάδες άλλους αλληλέγγυους  οργανώνουμε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σε σίτιση, περίθαλψη, στέγαση και μετακίνησή τους, καθώς και για να ανοίξουν χώροι για τη στέγαση των προσφύγων.  Ξέρουμε ότι αυτά δεν επαρκούν να βοηθήσουν όλους,  Ξέρουμε, επίσης,  ότι αντιμετωπίζετε έλλειψη πληροφόρησης για τα δικαιώματά σας και τις δυνατότητες χρήσης, έστω των λειψών υποδομών και υπηρεσιών προστασίας σας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντιπροσφυγικές αντιλήψεις των δεξιών-συντηρητικών δυνάμεων και διεκδικούμε από την κυβέρνηση, που έχει ευθύνες για την κατάσταση και τη συμμόρφωση της στις εντολές της Ε.Ε., να πάρει μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών των προσφύγων.

Επειδή στη διαδρομή σας στην Ελλάδα μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι  με την αυθαιρεσία αστυνομικών δυνάμεων, την αισχρή  κερδοσκοπία επιχειρηματιών και κυκλωμάτων,  την  έλλειψη από πλευράς της κυβέρνησης φροντίδας και υποδομών για τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη, τη μετακίνηση, την υποστήριξη και την ενημέρωσή σας και μπορεί να συναντήσετε από μειοψηφικές ομάδες ρατσισμό και ξενοφοβία,  θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τι δικαιούστε με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αγωνιστική διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη το όπλο μας. Καλή δύναμη 

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Πρόσφυγας είναι αυτός/η που εγκαταλείπει τη χώρα καταγωγής του ή τον τόπο της τελευταίας ή συνήθους διαμονής του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων (πραγματικών ή αποδιδόμενων) και για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του. Εξαιτίας της δίωξης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας/μία πρόσφυγας, δικαιούται να προστατευθεί από εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του (αρχή της μη επαναπροώθησης).  Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του και ότι έχει δικαίωμα στη διεθνή προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

 

2. Οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να διώκονται για τυχόν παράτυπη είσοδο, ενώ μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης/αναγνώρισή τους δικαιούνται να λάβουν τριετή άδεια παραμονής στη χώρα υποδοχής (άσυλο) και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς άλλους προορισμούς, για συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο.

 

3. Όσοι εισέρχονται σε μια χώρα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου το οποίο εξετάζεται εξατομικευμένα. Έως ότου λάβουν την επίσημη αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, διαθέτουν –σύμφωνα πάντα με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο- το δικαίωμα για προστασία από μια εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Συνεπώς, οι αιτούντες άσυλο, όπως και οι επίσημα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, έχουν δικαίωμα παραμονής στην χώρα υποδοχής και πρόσβασης σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται πως οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, στη δημόσια εκπαίδευση και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στην εργασία. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος στον πρώτο βαθμό έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφυγή για εξέταση στο δεύτερο βαθμό. Πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες στο τηλέφωνο 210 69 88 660

 

4. Οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις είναι παράνομες. Επαναπροώθηση είναι η βίαιη επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή την απώθησή τους όταν φτάνουν στα σύνορα. Οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Συλλογική απέλαση είναι η απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων, χωρίς να εξετασθεί η κάθε περίπτωση εξατομικευμένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ατομικές περιστάσεις του κάθε  ατόμου χωριστά. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών.

 

5. Η κράτηση των αιτούντων άσυλο είναι παράνομη. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εάν έχουν αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα ή οι αρχές μπορούν να αποδείξουν σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ότι η κράτηση είναι απαραίτητη, σύμφωνη με το νόμο και ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες που οι διεθνείς κανόνες δικαιολογούν μια τέτοια πρακτική.

 

6. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου περιορίζει το δικαίωμα στο άσυλο και υποχρεώνει τους αιτούντες να υποβάλλουν αίτημα μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου. Μετά την προσωρινή αναστολή του Κανονισμού το καλοκαίρι του 2015, οι χώρες της ΕΕ επανήλθαν σφραγίζοντας τα σύνορα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, και οργανώνοντας με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η πρακτική των χωρών της ΕΕ είναι παράνομη, το δικαίωμα στο άσυλο δεν αφορά μια συγκεκριμένη χώρα, είναι υποχρέωση κάθε χώρας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι αν ζητήσετε άσυλο σε μια χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να ταξιδέψετε και να διαμείνετε σε άλλη χώρα και αν λάβετε τελικά άσυλο δεν μπορείτε πάλι παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

 

7. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να σας πουλά σε ακριβότερη τιμή προϊόντα ή υπηρεσίες επειδή είστε από άλλη χώρα. Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία και να ζητήσετε πληροφορίες για δωρεάν διαμονή σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

8. Να καταγγέλλετε αμέσως περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από πλευράς των αρχών ή των ιδιωτών, την έλλειψη φροντίδας και υποδομών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων σας με όποιο διαθέσιμο τρόπο: σε δημοσιογράφους, στους αλληλέγγυους πολίτες, σε οργανώσεις, στους γιατρούς, στα σωματεία. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την είσοδο δημοσιογράφων στους χώρους διαμονής σας κι αυτό είναι παράνομο. Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία ώστε να μην πνίξουν τη φωνή σας και να είναι όλοι γνώστες στην Ελλάδα και αλλού των προβλημάτων σας.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο αναλυτικά στους τρεις Δήμους (Πρέβεζας, Πάργας,
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...
16 Μαϊος 2024
Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 8μ.μ. στην Παραλία, ενόψει και των ...
15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων ...
13 Μαϊος 2024
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας περιόδευσε την Παρασκευή η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να στηρίξει τις θεατρικές δημιουργίες των σχολείων.
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...