Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 23:17

Στρ. Βουγέλλης:"Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου"

IMG 6621

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για την ουσιαστική αναβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης, είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στρατής Βουγέλλης, λίγο μετά το πέρας της επίσκεψης του υφυπουργού Υγείας κ. Πολάκη στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

«Πολλά υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός, θα στηρίξουμε, θα ενισχύσουμε, θα κάνουμε...όλα όσα λέμε τόσο εμείς ως εργαζόμενοι όσο και εκείνος ως Υπουργός θα κριθούν από την πραγματικότητα» είπε ο κ. Βουγέλλης μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ και συνέχισε λέγοντας « Εδώ είμαστε, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα πιέζουμε την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι αυτοί οι αγώνες που κάναμε μέχρι τώρα δεν ήταν στον αέρα, ότι αυτή τη στιγμή το όποιο προσωπικό έρχεται, το όποιο προσωπικό εξαγγέλουν είναι και κάτω από την πίεση , δεν λέω μόνο ότι είναι κάτω από την πίεση των εργαζομένων ή του συλλόγου του δικού μας ή του κάθε συλλόγου, αλλά και κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει στον πληθυσμό της περιοχής μας. Θα είμαστε εδώ και το επόμενο διάστημα, πιστεύω θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις την επόμενη περίοδο. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Βουγέλλης κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της σημερινής πραγματικότητας στο Νοσοκομείο τόνισε πως όντως η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν είναι αυτή που ήταν το 2014 και το 2015, όπου υπήρχαν κλινικές που κλείνανε, υπήρχαν κλινικές που απειλούνταν με κλείσιμο, υπήρχαν τμήματα και ολόκληροι τομείς που δεν εφημέρευαν, υπήρχαν οι γνωστές θέσεις της 6ης ΥΠΕ περί εναλλάξ λειτουργίας ολόκληρων τομέων των δύο νοσοκομείων.

IMG 6577

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων μετά τη συνάντηση με τον κ. Πολάκη τόνισε:

«Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας έγινε κατορθωτό να έρθει ένας αριθμός ειδικά γιατρών επικουρικών που κατά κάποιο τρόπο απέτρεψε το ενδεχόμενο μιας πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης του Νοσοκομείου. Ήρθαν γιατροί στην καρδιολογική που κινδύνευε να κλείσει, ήρθαν γιατροί στη χειρουργική, ήρθε γιατρός στην παθολογική, στις βασικές δηλαδή κλινικές του νοσοκομείου και έτσι ακριβώς αποφεύχθηκε αυτή η κατάρρευση. Αυτοί οι γιατροί ήρθαν μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, αλλά είναι επικουρικοί και ένα μεγάλο λοιπόν πρόβλημα που έχουμε με τις επιλογές και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι το θέμα του επικουρικού γιατρού. Όχι μόνο όσον αφορά τη μορφή εργασιακής σχέσης, αλλά και από το γεγονός ότι ο επικουρικός γιατρός καλύπτεται από τα ίδια έσοδα του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν έχει άλλα ίδια έσοδα πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και όσα παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ. Τα χρήματα που παίρνει το Νοσοκομείο από τον ΕΟΠΥΥ ήταν πάρα πολύ λίγα και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο μέσα στα τελευταία 5,6 χρόνια ήταν της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Για τέτοια μεγέθη μιλάμε και αυτή τη στιγμή τα ποσά που παίρνει το Νοσοκομείο σε σχέση με αυτά που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ είναι πάρα πολύ λίγα. Ένα ζήτημα λοιπόν που θέσαμε στον κ. Υφυπουργό ήταν ότι , εμείς μπορούμε να διαφωνούμε με το θεσμό του επικουρικού αλλά προφανώς είναι καλοδεχούμενοι οι άνθρωποι και τους έχουμε ανάγκη για να στηρίξουν το Νοσοκομείο, αλλά πρέπει να βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και μας είπε ότι θα τα βρείτε από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα. Είναι ένα ζήτημα δηλαδή ανοιχτό...»

Ο κ. Βουγέλλης στάθηκε και στο ζήτημα των ειδικοτήτων που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη παρά το ότι υπάρχει άμεση ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

«Το δεύτερο ζήτημα αφορά κάποιες ειδικότητες που του είχαμε ζητήσει επιτακτικά να έρθουν στο Νοσοκομείο και μας υποσχέθηκε να τις καλύψει. Οι ειδικότητες αυτές είναι του ορθοπεδικού, του μικροβιολόγου και του παιδιάτρου διότι υπάρχει άμεση ανάγκη από αυτές τις τρεις ειδικότητες, ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ημερών του μήνα χωρίς να λείπει γιατρός από αυτές τις ειδικότητες. Η κάλυψη θα γίνει πάλι με το θεσμό του επικουρικού προσωπικού με τα γνωστά μειονεκτήματα και του παιδιάτρου θα έρθει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω μια θέσης 8 μηνών έδωσε το Υπουργείο για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Δεν ξέρω προσωπικά εγώ αν θα βρεθεί γιατρός που θα υπογράψει οχτάμηνη σύμβαση για να έρθει υποτίθεται να στηρίξει το προσφυγικό ζήτημα, μακάρι να έρθει, αλλά το ζήτημα θέλουμε να λυθεί ουσιαστικά και η ουσιαστική λύση, και για αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για αυτό το ζήτημα, είναι να έρθει το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο.

Σε σχέση με τα ζητήματα του υπόλοιπου προσωπικού, υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τα εργαστήρια. Το θίξαμε στον κ. Υπουργό, το είχαμε θίξει και στον κ. Ξανθό επανειλημμένα στις συναντήσεις μας, το είχαμε δώσει και με υπόμνημα στην 6η ΥΠΕ, δυστυχώς σε αυτή την προκήρυξη που έβγαλε το υπουργείο υγείας που έδωσε στο ΑΣΕΠ για να προκηρυχθεί, σε αυτές τις θέσεις προέβλεψε μια θέση ψυχολόγου, αλλά δεν προέβλεψε καθόλου από τις θέσεις που είχαμε ζητήσει εμείς σαν προτεραιότητα. Καλοδεχούμενη και η θέση του ψυχολόγου, την έχουμε κι ανάγκη κι αυτή τη θέση, αλλά ζητάμε επιπλέον τις θέσεις τις άμεσες που είχαμε δώσει να τις καλύψει το Υπουργείο. Οι θέσεις αυτές ήταν στα εργαστήρια, βοηθητικού προσωπικού δηλαδή στα εργαστήρια του Νοσοκομείου και προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Μας τόνισε ότι σε μια επόμενη προκήρυξη θα λάβει υπόψη του αυτή την ανάγκη και θα προβλέψουν θέσεις για την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου.

Σε σχέση με τη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει ένα ιδιαίτερο ζήτημα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, που μάλλον τελικά αποδείχθηκε ότι είναι και πανελλαδικό. Αν ρωτήσετε αυτή τη στιγμή τη διοίκηση του Νοσοκομείου πόσες κενές θέσεις έχει στο νοσηλευτικό, να είστε σίγουροι ότι θα σας απαντήσει μηδέν. Στην πραγματικότητα δεν είναι μηδέν, υπάρχουν αρκετές θέσεις κενές στη νοσηλευτική υπηρεσία οι οποίες είναι δεσμευμένες. Δηλαδή νοσηλευτές από νοσοκομεία του κέντρου ή από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, κάνανε αιτήσεις εκεί και εδώ , το νοσοκομείο εδώ αποδέχεται το αίτημα περιμένοντας βεβαίως να πάρουν και την έγκριση του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται και ταυτόχρονα δεσμεύει τη θέση εγγυόμενο στον αιτούντα ότι υπάρχει η θέση για να έρθει. Αυτές οι εγγυήσεις κρατάνε χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία ή σαν νοσηλευτές ή σαν βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες είναι δεσμευμένες από αιτήματα συναδέλφων εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία και δεν μπορούν να προκηρυχθούν. Ο κ. Υπουργός μας απάντησε ότι δεν το ήξερε αυτό το θέμα και μάλιστα πρώτη φορά το άκουγε. Αποδείχθηκε τελικά ότι είναι θέμα και ισχύει και για άλλα νοσοκομεία και δεσμεύτηκε ότι με κάποιο τρόπο θα λυθεί αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα».

Στο τραπέζι έπεσε και το κτιριακό ζήτημα, με τον κ. Βουγέλλη να επισημαίνει πως πλέον η ανέγερση νέου Νοσοκομείου παρουσιάζεται ως μη εφικτή, ωστόσο ο Σύλλογος θα συνεχίσει να θέτει το αίτημα για νέο Νοσοκομείο:

«Όσον αφορά το κτιριακό ζήτημα (την ανέγερση νέου νοσοκομείου) ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δεν το συζητάμε στους καιρούς που ζούμε, όταν έρθει η περίοδος των παχιών αγελάδων το ξαναβλέπουμε. Κι επειδή ακριβώς είχαμε και συναντήσεις με εκπροσώπους των τομέων υγείας και άλλων πολιτικών χώρων πέρα από τον κ. Υπουργό, διαβλέπουμε ότι υπάρχει γενικά μια «συμφωνία» άτυπη, ότι το θέμα αυτό το θεωρούν τετελεσμένο και μη εφικτό στις παρούσες συνθήκες των μνημονίων που έχουν υπογράψει. Δηλαδή δεν υπάρχουν τα χρήματα και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εμείς θα συνεχίσουμε να το θέτουμε κι ας μας βλέπουν σαν ουρανοκατέβατους ή σαν αιθεροβάμονες. Και σας το λέω γιατί η ανέγερση ενός νέου κτιρίου παίρνει πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες όταν μετά από 5 ή 10 χρόνια, δεν ξέρω πότε θα σταθεροποιήσουν και πως την οικονομία, όταν το νοσοκομείο θα έχει φτάσει στα όρια της κτιριακής κατάρρευσης, να ζητάμε να φτιαχτεί καινούργιο νοσοκομείο. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να υποβάλλουμε αυτό το αίτημα και να το θέτουμε και να το θέτουμε σαν αίτημα και ολόκληρης της κοινωνίας».

Σχετικά με το ρόλο του Νοσοκομείου Πρέβεζας ο κ. Βουγέλλης τόνισε:

«Όσον αφορά τα ζητήματα του ρόλου του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφής ο κ. Υπουργός απέναντί σας και σε εμάς αυτή τη θέση κράτησε. Η θέση αυτή όμως επιτρέψτε μου δεν είναι απολύτως 100% ξεκάθαρη, δηλαδή ναι σωστά ο κ. Υπουργός είπε ότι η δομή θα υπάρξει του Νοσοκομείου, το Νοσοκομείο θα υπάρξει, οι βασικές του ειδικότητες κ.τ.λ. αλλά προέβλεψε μια συνεργασία σε μη βασικές ειδικότητες, μια αλληλοκάλυψη των νοσοκομείων. Δεν ξέρω αν αυτό υποκρύπτει κάτι, εγώ καλοπροαίρετα θα πω ότι δεν υποκρύπτει τίποτα, δεχόμαστε τη δέσμευση ότι το νοσοκομείο θα παραμείνει αυτοτελές, αυτοδιοίκητο και ότι θα ενισχυθεί και δεν θα παίξει το ρόλο σαν δεκανίκι στην επικείμενη λειτουργία του νοσοκομείου της Λευκάδας.

Όπως καταλάβατε όσον αφορά το νοσοκομείο της Λευκάδας ήταν επίσης προσεκτικός στη διατύπωσή του, όσον αφορά τη λειτουργία. Είπε ότι θα ανοίξουν όσες κλίνες μπορούμε με το υπάρχον προσωπικά και σιγά σιγά. Υπόψιν να σας πω ότι το νοσοκομείο της Λευκάδα θα έχει περίπου 130 κλίνες. Δεν ξέρω σε ποιο βάθος χρόνου θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο νοσοκομείο γιατί χρειάζονται περίπου 400 άτομα για ένα τέτοιο νοσοκομείο, αριθμός που είναι τετραπλάσιος από αυτό των ήδη υπηρετούντων στο Νοσοκομείο της Λευκάδας».

Κλείνοντας ο κ. Βουγέλλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιδιωτικών συνεργείων:

«Για τα ζητήματα των ιδιωτικών συνεργείων, πάγιο αίτημα δικό μας είναι οι βοηθητικές υπηρεσίες οι οποίες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις πέρασαν σε ιδιωτικά συνεργεία, να επανέλθουν στο δημόσιο. Εμείς θέλουμε δηλαδή οι βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, πλυντήρια κλπ να περάσουν πάλι στο νοσοκομείο και να προσλάβει πάλι το δημόσιο εργαζόμενους όπως είχε πριν, γιατί έχουμε την εμπειρία ότι η ποιότητα και τα οικονομικά μεγέθη είναι τέτοια που θα ήταν συμφέρον για το δημόσιο. Η κυβέρνηση η παρούσα πέρασε μια διάταξη που επέτρεπε στο κάθε νοσοκομείο να δημιουργήσει ατομικές συμβάσεις έργου με τους υπηρετούντες υπαλλήλους, κυρίως των νυν συνεργείων. Το συμβούλιο επικρατείας όμως έβαλε φρένο σε αυτή την υπόθεση και ο κ. Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει έναν νόμο τούτη την περίοδο ώστε να προσαρμοστεί στα συνταγματικά πλαίσια. Δεν μας αποκάλυψε τι θα προβλέπει αυτός ο νόμος, μας είπε όμως ότι είναι έτοιμος».

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας και
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...
16 Μαϊος 2024
Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 8μ.μ. στην Παραλία, ενόψει και των ...
15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων ...

Αθλητισμός

17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για να ολοκληρωθεί μια μεγάλη προσπάθεια από όλους μας
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...

Πολιτισμός

17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και της 26ης Μαΐου του 2024 το τρίτο ζωντανό
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...