Μικροί μαθητές αλλά και πλήθος κόσμου επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο από τις 19 ως τις 21 Οκτωβρίου και συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση που σχεδιάστηκε από τις αρχαιολόγους-μουσειολόγους κ.κ. Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα, που αφορούσε τόσο στη γνωριμία με τον πηλό ως πρώτη ύλη όσο και στη διαδικασία κατασκευής ενός κεραμικού αγγείου μέσα από ένα εικαστικό εργαστήρι, για την υλοποίηση του οποίου προσφέρθηκε εθελοντικά η κα Μινέρβα Κοντοπάνου, κεραμίστρια.
Η δράση κορυφώθηκε το πρωί της Κυριακής όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας Πρέβεζας «ΜΙΘΑΙΚΟΣ», μύησαν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των γεύσεων στα βυζαντινά χρόνια, μέσα από συνταγές που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας.
Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της αρχαιολόγου Ασπασίας Ασπασίας Παπαθανασίου με θέμα τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα, το κοινό έμαθε αρκετά στοιχεία τόσο για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων όσο και τον τρόπο παρασκευής τόσο του φαγητού αλλά και των αγγείων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα, στα καθημερινά δείπνα, τα συμπόσια και σε στιγμές κεφιού και γιορτής.
Ο πρόεδρο του Συλλόγου «ΜΙΘΑΙΚΟΣ» κ. Παύλος Αλεξάνδρου μίλησε για τις μαγειρείες στα βυζαντινά χρόνια και αμέσως μετά ακολούθησε θεματική ξενάγηση στην Αίθουσα Β΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να γευτούν βυζαντινές μαγειρείες, όπως μυτωτόν (παξιμάδι με πάστα ελιάς και σκόρδο), κονδίτον(οίνος πιπεράτος με μέλι), πουρέ από φασόλια μαυρομάτικα, βυζαντινό ψωμί, βυζαντινή μαγειρεία(ποικιλία κρεάτων με μέλι, πράσα και μανιτάρια), καρυδάτο κ.α.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θέλει να ευχαριστήσει θερμά για τις χορηγίες τους, τις ακόλουθες εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής:
• Την Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Επεξεργασίας & Εμπορίας Κρέατος «ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ» για τη χορηγία των κρεατικών.
• Την εταιρεία Τυροκομικών Ηπείρου «ΚΑΡΑΛΗΣ» για τη χορηγία των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Την εταιρεία «ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ» Γεώργιος Γκάφας και ΣΙΑ Ο.Ε. για τη χορηγία του οίνου.
• Το Οπωρολαχανοπωλείο – Παντοπωλείο «ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ» για τη χορηγία των λαχανικών και εσπεριδοειδών.
• Τον κ. Καλδάνη Νικόλαο για τη χορηγία του μελιού.
• Το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Θωμά για την βοήθειά τους στην παρασκευή του φαγητού.
• Τον κ. Στέλιο Τσοπάνογλου για την παραχώρηση αντιγράφων κεραμικών αγγείων
• Τον κ. Βασίλη Τέφα και την εταιρεία ΣΥΡΡΑΚΟ για το ρυζόγαλο.