Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 15:28

Ξενοφοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται στη Φιλιππιάδα αναδείχθηκαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο (pics)

IMG 0029

Η ενημέρωση-συζήτηση για τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα,  που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατέδειξε πως υφίσταται καλλιέργεια ξενοφοβικών συνδρόμων στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ζηρού και πως δεν πρόκειται απλώς για μία ανακοίνωση ενός Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με «ακραίες» απόψεις.

IMG 0076

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα ο πολιτικός στόχος της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν διττός. Από τη μία οι πολίτες της Φιλιππιάδας που έχουν ενστάσεις με τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Συντονιστή του Κέντρου Μιλτιάδη Κλάπα και τους κ.κ. Μπάρκα και Γιαννάκη, τους δύο βουλευτές του Νομού Πρέβεζας, ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους, κάτι που μέχρι τώρα έκαναν στο Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή και από την άλλη να υπάρξει πολιτική δέσμευση πως το «Πετροπουλάκης» ως δομή θα κλείσει.

Παράλληλα ήταν ολοφάνερο πως η μεγάλη αντίθεση των πολιτών που βρέθηκαν στη συνεδρίαση έχει να κάνει με το να βρεθούν τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Φιλιππιάδας.

Ήταν μία συνεδρίαση «κομμένη και ραμμένη» για να παρουσιαστεί με τρόπο ξεκάθαρο και δημόσια η καλλιέργεια ξενοφοβικών συνδρόμων, κάτι που φυσικά δεν… άφησε να πέσει κάτω η Χ.Α., δίνοντας το «παρών» στην αίθουσα με αντιπροσωπεία της (μεταξύ αυτών και περιφερειακοί σύμβουλοι Ηπείρου).

Επιπλέον δεν πήρε το λόγο κάποιος από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, ο οποίος είχε εκδώσει την περιβόητη πλέον επιστολή ρατσιστικού ύφους, γεγονός που ενισχύει τη στόχευση ορισμένων να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο ότι όλη η κοινωνία της Φιλιππιάδας αντιδρά στην παρουσία των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία και στη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας.

Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως παρά την παρουσία αρκετών πολιτών της Φιλιππιάδας, η αίθουσα δεν ήταν κατάμεστη, γεγονός που συνηγορεί στον ισχυρισμό ότι όσα ειπώθηκαν δεν εκφράζουν συλλήβδην την τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας, η οποία μαζί με τη δημοτική αρχή -όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση από όλες τις πλευρές- έδειξαν τον ανθρωπισμό τους όλο αυτό το διάστημα.

IMG 0033

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην τοποθέτησή του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το προσφυγικό είναι σύνθετο ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Με ανθρώπινες ψυχές, που ήρθαν στη χώρα μας και ζητούν άσυλο. Οι διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν πρέπει να τηρηθούν. Ο Δήμος είναι ένας δημόσιος φορέας και άποψή μου είναι ότι πρέπει να βάζει πλάτη και να βοηθάει σε όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε τον περασμένο Μάρτιο».

Εξήγησε και πάλι πως προέκυψε εκεί το Κέντρο Φιλοξενίας, ζήτησε να τηρηθούν όσα είχε δεσμευτεί πως θα κάνει το Υπουργείο (εντοπιότητα, παραχώρηση του χώρου στο Δήμου κ.α.). και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος της Φιλιππιάδας απλόχερα πρόσφερε τη βοήθειά του στους πρόσφυγες. Ήταν μία εξέλιξη αναμενόμενη. Τους μήνες αυτούς το Κέντρο Φιλοξενίας δούλεψε πολύ καλά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ευτράπελα για την τοπική κοινωνία.

Έχουμε κάποιες βασικές αρχές, γύρω από τις οποίες δομούνται οι κινήσεις που κάνουμε. Επιστολές, συναντήσεις επί συναντήσεων. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση ο Δήμος να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να υλοποιούνται αποφάσεις που έχουν παρθεί αλλού, χωρίς να υπάρχει γνώση. Είμαστε αυτοί που κυνηγούν την πληροφόρηση. Δε θέλουμε να είμαστε αυτοί που εθελοτυφλούμε, που κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και βρισκόμαστε μετά από τις εξελίξεις.

Πρόθεση του Δήμου είναι να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που χειρίζεται το θέμα. Δε θέλω να υπάρχει αντιπολίτευση σε αυτό το τόσο σημαντικό και σύνθετο θέμα. Είχαμε συμφωνήσει ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης θα λειτουργήσει ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσει ο Δήμος να λειτουργήσει ένα μόνιμο κέντρο διαμονής των προσφύγων. Ποτέ δε δεχθήκαμε κάτι τέτοιο και ευελπιστώ ότι δε θα βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Πολιτικά είμαστε κατά της δημιουργία τέτοιων κέντρων. Υιοθετώ το χαρακτηρισμό ‘’αποθήκες ψυχών’’ και δε θέλουμε την γκετοποίηση». Πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, ξενοδοχεία κ.α. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολος ο σχεδιασμός. Για εμένα τα κοντέινερ είναι ‘’χειμερινές σκηνές’’».

Αναφορικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων είπε: «Υπήρξε παραφιλολογία και παραπληροφόρηση στη Φιλιππιάδα σχετικά με την εκπαίδευση και το χώρο που θα γίνει. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε το σενάριο ότι θα έρθουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Δε μπορούμε να αρνηθούμε την εκπαίδευση σε κανένα παιδί, το οποίο διαμένει στη χώρα μας. Αυτή η άποψη είναι άποψη όλων των κομμάτων, όλων των Ελλήνων. Και νομικά και ανθρωπιστικά πρέπει να μορφωθούν με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Η άποψη της παράταξής μου είναι ότι εφόσον λέμε ότι ζούμε σε ένα οργανωμένο κράτος όπως η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουμε σε οργανωμένες υπηρεσίες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κ.α. που μπορούν να διασφαλίσουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών που θα είναι στα σχολεία».

IMG 0046

Από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας τόνισε:  «Όλοι εμείς, οι Φιλιππιαδιώτες, ο Δήμος Ζηρού θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι που όλους αυτούς τους μήνες βρεθήκαμε μπροστά στο πρόβλημα της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, που δείξαμε την αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες» και υποστήριξε: «Ο εμβολιασμός των παιδιών προσφύγων-μεταναστών γίνεται με συντονισμό και προγραμματισμό, από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ. Δεν υπάρχουν κρούσματα νοσημάτων».

Εξήγησε ότι καθυστερεί η συμφωνία προώθησης των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ και γι’ αυτό επήλθε και η παράταση στη λειτουργία του χώρου. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της μετεγκατάστασης σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, κλειστούς χώρους, όπως ανέφερε ο κ. Μπάρκας επισημαίνοντας: «Δεν πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

IMG 0050

Ο Συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας στο «Πετροπουλάκης» Μιλτιάδης Κλάπας έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Στη δομή βρίσκονται 233 άτομα. Ο αριθμός διαφέρει πάρα πολύ από τον αρχικό αριθμό. Υπάρχουν τρία προγράμματα που τρέχουν για τις δομές. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα που έχει πάρει η Ύπατη Αρμοστεία στο όνομα του ελληνικού κράτους για τη φιλοξενία σε στεγασμένους χώρους 20.000 ανθρώπων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποχωρήσει ένας αριθμός ανθρώπων για ξενοδοχεία στην Πάτρα, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη. Επίσης ένας αριθμός μειώνεται, ο οποίος ζητά άσυλο. Αφού κάνουν την πρώτη καταγραφή που τελείωσε τον Ιούλιο, αμέσως μετά τη δεύτερη καταγραφή τους δικαιούνται να πάνε σε ξενοδοχείο. Οι συνεντεύξεις αυτές τελειώνουν τον Ιούλιο, από όσο ξέρω από την Ύπατη Αρμοστεία. Ένας αριθμός θα μείνει στα Κέντρα, γι’ αυτό επιλέχθηκαν και οι οικίσκοι».

Έδωσε ακόμη τον αριθμό των παιδιών που δικαιούνται φοίτηση (15 προνήπια, 20 νήπια, 52 στην πρωτοβάθμια, 35 στη δευτεροβάθμια), ενώ εξήγησε πως στη δομή υπάρχει γενικό ιατρείο, παιδιατρικό ιατρείο και λειτουργούν άρτια με μεγάλη προσφορά των γιατρών.

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Κλάπας υποστήριξε: «Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού έχει τελειώσει στη μονάδα τον Ιούλιο. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος. Κάθε παιδί έχει ένα ατομικό βιβλιαράκι για τα τι εμβόλια έχει κάνει».

IMG 0059

Ο  βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης «δυναμίτισε» τα κλίμα επιλέγοντας μία ερώτηση μικροπολιτικής προς τους κ.κ. Κλάπα και Μπάρκα, αναφέροντας: «Εδώ και 8 μήνες είπατε στο Δήμαρχο ότι είναι μία προσωρινή κατάσταση και τέλος Οκτωβρίου φεύγουν. Ετοιμαζόμαστε για άλλα γεγονότα. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από 8 μήνες. Θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί ρίξατε ένα μπαλάκι στο Δήμαρχο. Ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε η αυτοδιοίκηση, ούτε η υγειονομική υπηρεσία ήταν έτοιμες για το σημείο που φτάσαμε σήμερα».

Υπήρξε μία μικρή ένταση, αλλά και διαμαρτυρίες των πολιτών και η συζήτηση συνεχίστηκε με ενημερώσεις της Αγγελικής Φωτεινού (περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου) και των κ.κ. Καμπουράκη και Κυραμάρη (διευθυντές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας, αντίστοιχα), οι οποίοι μίλησαν για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα εκπαίδευσης των προσφύγων.

Η συζήτηση έκανε τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού κ. Χασίδη να αναρωτηθεί ρητορικά: «Μα τόσος ντόρος για περίπου 80 παιδιά που θα πάνε στο σχολείο;». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος χειρίστηκε πολύ καλά μία «δύσκολη» συζήτηση με αρκετούς πολίτες να έχουν έντονη διάθεση διαμαρτυρίας.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και απηύθυναν ερωτήματα εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων (των δύο γυμνασίων) σχολείων της Φιλιππιάδας, οι οποίοι υιοθέτησαν μία αντι-προσφυγική ρητορική. Ερωτήματα-αναφορές όπως: «Μα γιατί να έχουν τα παιδιά των προσφύγων καθηγητές, ενώ εμείς έχουμε κενά;», «Έχουμε πολιτισμικές διαφορές με αυτά τα παιδιά», «Πόσα ελληνόπουλα έχουν εμβολιαστεί;», «Θα χρησιμοποιούν το ίδιο εργαστήριο με τα δικά μας παιδιά;», «Το απόγευμα οι αίθουσες χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες συλλόγων», παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την περιβόητη πλέον ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Εξαιρετική η παρέμβαση της κας Λαμπρινής Σούρδη, η οποία εκπροσώπησε τους γιατρούς της Ηπείρου και με επιστημονικό τρόπο αποδόμησε όλη τη ρητορική της φοβίας αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ενώ και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης αναφέρθηκε στο ρόλο των εθελοντών, του κοινωνικού ιατρείου και των εργαζομένων στο Δήμο Ζηρού, που έδωσαν τα πάντα για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η δομή τον πρώτο καιρό.

IMG 0038

Οι κ.κ. Γιάννος και Γείτονας, εκπροσωπώντας τις παρατάξεις τους στο δημοτικό συμβούλιο («Εποχή Δημιουργίας-Ριζοσπαστική Συνεργασία» και «Λαϊκή Συσπείρωση αντίστοιχα) τόνισαν πως πρέπει να συνεχίσει να δείχνει ο λαός της Φιλιππιάδας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να αποτιναχθεί το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται.

Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κου Καλαντζή που πήραν το λόγο επίσης στάθηκαν στο στοιχείο της "κόπωσης' της τοπικής κοινωνίας.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης του κου Γιολδάση (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της) απουσίαζαν από τη συζήτηση.

Παρουσία είχε και ο κλήρος, με ιερέα της περιοχής να καλεί το λαό σε προσωπική αντίσταση, μιας και αυτοί που ψηφίσαμε έχουν ένα… θέμα με την προσευχή, όπως άφησε να εννοηθεί. «Είμαστε Έλληνες και θα αντισταθούμε προσωπικά, παίρνοντας ευθύνη. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο, γιατί μας έχετε κάνει λαπάδες», είπε χαρακτηριστικά. 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης



 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...