Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 02:17

Τη μνήμη του τοπικού Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Τη μνήμη του τοπικού μας Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος, Μητροπολίτη Νικοπόλεως του Ομολογητού, τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η οποία τέλεσε μέγα αρχιερατικό εσπερινό στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

IMG 9634

Ο εορταστικός εσπερινός τελέστηκε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά στο συγκεκριμένο σημείο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου για να τιμηθεί η μνήμη του Αλκίσωνος, ο οποίος έζησε στη Νικόπολη τον 6ο αιώνα μ.Χ. ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης της.

IMG 9652

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην προσφορά του  Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος, ενώ με θερμά λόγια για τη ζωή και το έργο του Άγιου Ιερομάρτυρα μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

IMG 9645

Η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της. Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.

Έκθεση εικόνων