Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 01:48

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ κάνει αποκαλύψεις στο atpreveza.gr για τα στρατόπεδα της Πρέβεζας…

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσουμε την πόλη της Πρέβεζας. Απλά θέλουμε να είναι μία win-win κατάσταση για όλους». Με τη φράση αυτή, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, Γιώργος Ζησιμάτος ξεκαθάρισε μιλώντας στο atpreveza.gr τη βασική κατεύθυνση της ΥΠΑΑΠΕΔ, αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Σολωμού και του πρώην Πεδίου Βολής στον Παντοκράτορα. Ο κ. Ζησιμάτος απάντησε στις ερωτήσεις μας και έδωσε διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους-φιλέτα της πόλης μας.

Ερωτώμενος αν άλλαξε κάτι για το «Σολωμού» με την ένταξή του στο χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Το ΤΕΘΑ παραμένει πάντα ο ιδιοκτήτης των ακινήτων. Η ΥΠΑΑΠΕΔ ιδρύθηκε με τον Ν. 4417 του 2016, με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων, των ακίνητων που είναι στην ιδιοκτησία τους. Όχι αυτών που έχουν για χρήση. Υπάρχει μία τεράστια λιμνάζουσα περιουσία, που διατίθεται για αξιοποίηση. Έχουν δοθεί ακίνητα σε διαγωνισμούς και κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για την ίδια μας τη χώρα. Πίσω από αυτή την… ατμομηχανή ακίνητης περιουσίας, θα δημιουργηθεί ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κάθε τόπος θα επωφεληθεί από αυτό. Εγώ προσωπικά ως σύμβουλος του Υπουργού τα προηγούμενα χρόνια, ετοίμασα όλη αυτή την υπηρεσία, της οποίας τώρα είμαι διευθυντής, για το σκοπό αυτό» και πρόσθεσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της πόλης σας, από την οποία ήμουν πάντα περαστικός. Και κρατήστε το αυτό ως σημείωση. Έχει σημασία αυτό. Σημαίνει πως με κέρδιζε κάτι άλλο δίπλα. Ενώ η Πρέβεζα πραγματικά είναι μία πανέμορφη πόλη. Πανέμορφη. Γεωγραφικά, αρχαιολογικά και με χίλιους δυο τρόπους. Διαθέτει μία εξαιρετική υποθαλάσσια γέφυρα.

SOLOMOU1

«Θέλουμε στις επενδύσεις που θα γίνουν να έχει πρόσβαση η τοπική κοινωνία, να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στους χώρους πρασίνου»

Εγώ –και μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όχι μόνο η δημοτική αρχή Πρέβεζας, αλλά οι αρχές όλης της Ελλάδας- διαβουλεύτηκα μαζί τους, διότι είχαμε μία αρρωστημένη κατάσταση, την παλιά ΥΑΜΣ, που δόθηκε περιουσία 1 δισ. και είναι ζήτημα αν στο 20% από αυτά που δόθηκαν έγινε κάτι καλό για τον τόπο. Δίνονταν… ρουσφέτια τα οικόπεδα και έκαναν real-estate οι Δήμοι που δε μπορούσαν να το κάνουν. Δεν είχαν τις υποδομές.

Και πράσινο θέλουμε στους Δήμους και ανάπτυξη, αλλά να είναι μία βιώσιμη κατάσταση. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, δεν ήρθα τυχαία εδώ. Εκπροσωπώ την ελεύθερη αγορά, με στόχο να μιλήσω την ίδια γλώσσα με ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Μέσα στην Κρίση αναρωτιόμαστε τι πάθαμε. Και ψάχνουμε να το… γυρίσουμε αυτό. Θέλουμε στις επενδύσεις που θα γίνουν να έχει πρόσβαση η τοπική κοινωνία, να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στους χώρους πρασίνου, στα στρατόπεδα, τα οποία όμως καλώς ή κακώς έχουν έναν ιδιοκτήτη».

Αναφορικά με τη διαβούλευση που έγινε στην Πρέβεζα και τα περί αιφνιδιασμού που αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο κ. Ζησιμάτος τόνισε: «Παρακολούθησα τη διαβούλευση που έγινε στην Πρέβεζα. Προβλέψαμε στο Νόμο, στο άρθρο 13 –και το έκανα ακριβώς γι’ αυτό- ότι μπορεί η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση να έχουν τον πρώτο λόγο και να εξαιρεθούν του διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός στρατοπέδου. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι θα φέρει μία σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη ο Δήμος και γι’ αυτό ο Δήμος κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση. Σωστά κινήθηκε αν θέλετε τη γνώμη μου. Ο Δήμος κινήθηκε με αυτό τον τρόπο για να μπορέσει να αποδείξει στον ιδιοκτήτη του στρατοπέδου, το ΤΕΘΑ εν προκειμένω, ότι αυτό που προτείνει είναι κάτι βιώσιμο, για να μπορέσουν και αυτοί να υπολογίσουν τα έσοδά τους. Γιατί αυτό θα έχει τίμημα. Δεν είναι δωρεάν. Άρα ο Δήμος κινήθηκε σωστά. Από εκεί και πέρα είτε λέγεται στρατόπεδο ‘’Σολωμού’’ είτε λέγεται ‘’Πεδίο Βολής Παντοκράτορα’’ είτε Κάστρο Αγίου Γεωργίου, θεωρώ βέβαιο ότι μαζί με την ανάπτυξη θα δοθούν και κοινόχρηστοι χώροι. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πάρει ένα ακίνητο και να μην έχει ένα μέρος ως ανταπόδοση, ειδικά αν το διαχειριστεί ο Δήμος. Ανταπόδοση προς τους πολίτες. Δε θα είναι κλειστοί οι χώροι. Όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Το ΤΕΘΑ θα έχει τα έσοδά του, ο Δήμος χώρους για τους πολίτες και θα είναι ένας χώρος επενδυτικός που θα φέρει θέσεις εργασίας και τουρισμό».

«Σωστά κινήθηκε ο Δήμος Πρέβεζας»

Για το αν η τουριστική αξιοποίηση είναι μονόδρομος απάντησε: «Εμείς κάναμε μία ταξινόμηση. Έχουμε έρθει στην Πρέβεζα να δούμε και να εκτιμήσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης. Σαφέστατα ο τουρισμός σήμερα στην Ελλάδα είναι η Νο1 επενδυτική δραστηριότητα. Τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς. Φτιάξαμε ένα χαρτοφυλάκιο που ταξίδεψε στα πέρατα της γης. Το είδαν σε όλο τον κόσμο. Λειτουργούμε σαν ένα invest in Greece του Στρατού και δεν κάνουμε τίποτα εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών» και επισήμανε: «Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό. Όποιος θέλει μπορεί να με επισκεφτεί. Γίνεται μία προσπάθεια που δεν έχει γίνει ποτέ. Και μόνο που γίνεται συζήτηση με ευχαριστεί. Είχαμε μόνο φράκτες και συρματοπλέγματα. Πρέπει να βρούμε μαζί τη λύση. Ούτε είναι λύση να ρίξουμε τους φράκτες και να κάνουμε καταλήψεις. Ούτε θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην πλειονότητα των πολιτών. Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ο Δήμος και θέλει να κάνει πάρκο στον Παντοκράτορα. ΟΚ. Πρέπει να υπολογίσεις όχι μόνο το κόστος του πάρκου, αλλά και της συντήρησής του. Θα επιβαρύνουμε την πόλη ή θα κάνουμε μία ισοσκελισμένη προσπάθεια εσόδων-εξόδων. Ή θα πληρώνουν οι πολίτες; Ή θα καταντήσει σαν το πάρκο Τρίτση. Δεν μπορούν οι Δήμοι να διαχειριστούν τόσο μεγάλα project. Πρέπει να αλλάξουμε λίγο μυαλό. Μπορεί και κάποιοι να μπορέσουν βέβαια…».

Για το αν θα υπάρξει διαγωνισμός για τα στρατόπεδα, χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου, ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ υποστήριξε: «Η Πρέβεζα είναι ένας πανέμορφος τόπος, τον οποίο οφείλουμε να κάνουμε προορισμό. Σε συζητήσεις που είχα με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ότι επιθυμείτε στην Πρέβεζα να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Έχουμε υπογράψει και σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού να συνεργαστούμε απόλυτα σε αυτό τον τομέα. Η Πρέβεζα έχει δίπλα της ένα Διεθνές Αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε όλο τον κόσμο ρωτούν ‘’πώς πάω εκεί;’’. Αν θέλουμε να γίνει προορισμός η Πρέβεζα, μπορεί να γίνει. Ο Στρατός αν θέλει μπορεί να κρατήσει για πάντα έτσι όπως είναι τώρα την περιουσία του. Αυτό δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους, ούτε τους πολίτες. Πρέπει να βρεθεί η μέση λύση. Να γίνει ένα σχέδιο.

Είναι θέμα του Δήμου Πρέβεζας να φτιάξει τη μελέτη, να την περάσει στο δημοτικό συμβούλιο, να έρθει επίσημα και να μας κάνει την πρότασή του. Αν ολιγωρήσει ο Δήμος ή δεν περάσει τη μελέτη και υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις, εμείς θα στραφούμε στις επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες βέβαια θα σέβονται τις περιοχές natura, τα δάση, τα αρχαιολογικά σημεία, το περιβάλλον κ.ο.κ. Οι μεγάλες επενδύσεις γίνονται μέσα από ενιαία σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων. Το προβλέπει και αυτό ο Νόμος. Θα έρθουν επενδυτές και θα καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και θα δημιουργηθεί χωροταξικό μόνο γι’ αυτές τις επενδύσεις.

Όλοι θα έχουν ίσες δυνατότητες να διεκδικήσουν το ακίνητο. Είναι δημόσια ακίνητα. Θα βγουν σε δημόσια διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό που θέλουμε είναι να μη μένουν έτσι τα ακίνητα. Δε θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».

«Όμως υπάρχουν τα χαρτιά και η ιδιοκτησία του Πεδίου Βολής Παντοκράτορα είναι ξεκάθαρα στο ΤΕΘΑ»

Υπογραμμίσαμε στον κ. Ζησιμάτο και τις ενστάσεις για την κυριότητα του Πεδίου Βολής στον Παντοκράτορα και εκείνος έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: «Αυτά είναι ολιγωρίες του παρελθόντος. Κάποιοι αμέλησαν να το κάνουν και το ακίνητο πήγε στο Ελληνικό Δημόσιο. Όμως υπάρχουν τα χαρτιά και η ιδιοκτησία είναι ξεκάθαρα στο ΤΕΘΑ. Έχει γίνει ένσταση. Αυτό είναι όλο κι όλο. Εμείς έχουμε χαρτί και από την ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι ιδιοκτησία του Στρατού. Το θέμα είναι να γίνει κάτι με σεβασμό στην περιοχή. Ο Δήμος όμως επειδή τον ενδιαφέρει έχει τον πρώτο λόγο για την πρόταση που θα καταθέσει. Υπάρχει και δασικό στο ακίνητο.

«Και Ισραηλινοί έχουν έρθει και από άλλες χώρες έχουν έρθει και αρκετοί Έλληνες και μάλιστα Πρεβεζάνοι, που αγαπάνε τον τόπο τους»

Και Ισραηλινοί έχουν έρθει και από άλλες χώρες έχουν έρθει και αρκετοί Έλληνες και μάλιστα Πρεβεζάνοι, που αγαπάνε τον τόπο τους. Το συγκεκριμένο θα μπορούσε να γίνει κάτι σύγχρονο, μοντέρνο και πολυτελές, χωρίς να έχει κατασκευές βαριές και μόνιμες. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν λύσεις, που έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ήδη υφιστάμενο κτίριο, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη.

Εντυπωσιάστηκα επίσης όταν έμαθα ότι στο Σολωμού υπήρχαν θερμά λουτρά, που είχαν δοθεί παλαιότερα από το Στρατό. Είναι σε κακή κατάσταση εκεί οι εγκαταστάσεις. Θέλει μία καλή συνεργασία, γιατί μέσα στην καρδιά της Πρέβεζας είναι κρίμα να μη γίνει ένα σύγχρονο Spa υψηλού επιπέδου, ένα resort και κήπος. Νομίζω ότι θα το αναλάβει και αυτό ο Δήμος και η Περιφέρεια».

«Για τον Άγιο Ανδρέα, δε βλέπω να γίνεται κάτι και θα χάσουν τις προθεσμίες και θα μείνουν εκτός συμφωνίας. Ίσως και να έχουν ήδη βρεθεί»

Τη… βόμβα όμως την κρατούσε ο κ. Ζησιμάτος για το τέλος της συζήτησης και έχει να κάνει με το πρώην στρατόπεδο «Δούκα», το οποίο πέρασε στην Π.Ε. Πρέβεζας: «Και η Περιφέρεια πρέπει επίσης να κινηθεί γρήγορα, γιατί με το άλλο Κάστρο που τους έχουμε παραχωρήσει, τον Άγιο Ανδρέα, δε βλέπω να γίνεται κάτι και θα χάσουν τις προθεσμίες και θα μείνουν εκτός συμφωνίας. Ίσως και να έχουν ήδη βρεθεί. Δε φταίμε εμείς. Υπάρχει μία ολιγωρία. Έχουν και χάρη να μη πληρώσουν αμέσως».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

08 Μαϊος 2024
Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ήπειρο. Ο κ. Κασσελάκης συνοδευόμενος από το
07 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει σήμερα σε Πάργα και Πρέβεζα, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Φιλιππιάδα, αφού ...
02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ...
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας Ολοκληρώνονται για φέτος οι απευθείας
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...