Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 12:40

Θ. Μεγαλοοικονόμου: "Δεν υπήρξε ποτέ μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής υγείας-Η Πρέβεζα ανάμεσα στις εξαιρέσεις,που γίνεται ποιοτική δουλειά παρά τις αντιξοότητες"

IMG 0002

Τη θλιβερή επισήμανση πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής υγείας αλλά απλώς ένας εκσυγχρονισμός του κλασικού ασύλου και των παραδοσιακών πρακτικών, έκανε ο ψυχίατρος κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης-Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

IMG 9996

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Μεγαλοοικονόμου παρουσίασε το βιβλίο του «Λέρος, μια αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής» όπου αναφέρθηκε στην «εμπειρία της Λέρου», στο πώς αυτό που στην ψυχιατρική ονομάστηκε «Λέρος» κατασκευάστηκε και πώς έγινε δυνατός ό ριζικός μετασχηματισμός του, σημειώνοντας πως πέρα από μια αναδρομή στο παρελθόν της ιδρυματικής ψυχιατρικής, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση και το ξεπέρασμα του «ύστατου σήμερα» που βιώνει ο χώρος της ψυχικής υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μεγαλοοικονόμου το ψυχιατρικό σύστημα στη χώρα μας δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του και υπογράμμισε πως η Λέρος ήταν μια παρένθεση που αν γυρίσουμε σε αυτή έχει να μας μάθει πάρα πολλά πράγματα.

«Για την ψυχική υγεία δεν είναι θέμα διοικητικής μεταρρύθμισης που λέει και η τωρινή κυβέρνηση, είναι θέμα κουλτούρας και πράξης, πως σκεφτόμαστε απέναντι στον ψυχικά πάσχοντα, στην ψυχική αρρώστια, πως την προσεγγίζουμε και επομένως στη βάση αυτή τι είδους υπηρεσίες κάνουμε. Εν συντομία να πω πως η Λέρος ήταν μια παρένθεση που αν γυρίσουμε σε αυτή έχει να μας μάθει πάρα πολλά πράγματα. Αλλά στη συνέχεια η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τα λεφτά που είχαν ξεκινήσει από τότε, πάντα με συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, έγινε ερήμην των μαθημάτων αυτών και δεν ήταν μεταρρύθμιση. Δηλαδή, και το 1990 και το 1980, αλλά και το 2017 ένας αριθμός τα λέει όλα, ο αριθμός των ακούσιων εισαγωγών για νοσηλεία είναι 70% σε αυτή τη χώρα. Τι έχει αλλάξει; Αν κάτι έχει αλλάξει θα είχε πάει στο 10-15% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, θα είχε πάει στο 50% ας πούμε. Είναι 70%, δηλαδή δεν έγιναν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια και αρνήθηκε η ψυχιατρική να το κάνει, κοινοτικές υπηρεσίες οι οποίες θα λειτουργούσαν εναλλακτικά στον εγκλεισμό, κέντρα ψυχικής υγείας τομεοποιημένα με απεύθυνση το πολύ 100 χιλιάδες κατοίκους, ολοκληρωμένες με πλήρες δίκτυο υπηρεσιών άλλων αν θέλετε, κοινωνικής ένταξης, συνεταιρισμούς και όλα αυτά, με επαρκές προσωπικό, με επισκέψεις κατοίκων νοσηλευτών, εκπαιδευμένων νοσηλευτών που να πηγαίνουν προς το αίτημα, να πηγαίνουν στον ασθενή ανάλογα με την ανάγκη, να ξέρουν πώς να παρεμβαίνουν στην κρίση, τα Κέντρα Ημέρας και όλα αυτά. Δεν υπήρξε τίποτα από όλα αυτά τα πράγματα, το μόνο που υπήρξε ήταν η λεγόμενη μεταστέγαση, δηλαδή η δημιουργία εκατοντάδων ξενώνων και οικοτροφείων όπου το 50% το πήραν οι ΜΚΟ, τα υπόλοιπα το Δημόσιο και όπου υπάρχει μια εξαίρεση στην Πρέβεζα, υπάρχουν 4-5 εξαιρέσεις σε όλη τη χώρα, που γίνεται μια ποιοτική δουλειά παρά τις αντιξοότητες, διότι υπάρχει μια ομάδα που το πιστεύει και το παλεύει πολύ συγκεκριμένα, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δομές αυτές έχουν μετατραπεί σε μικρά ασυλάκια και έχουν μεταφέρει τις λογικές της λειτουργίας του ψυχιατρείου μέσα στους πληθυσμούς των 15-20 ατόμων. αυτή ήταν η μεταρρύθμιση η οποία έγινε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγαλοοικονόμου ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους των Δομών στην Πρέβεζα και πρόσθεσε πως θα πρέπει η κοινωνία να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

«Έχει μεγάλη σημασία εκεί που υπάρχουν τέτοιες εμπειρίες που είναι πολύ σημαντικές να στηριχτούν από την κοινωνία την ίδια με κάθε τρόπο, να κατανοήσουμε το διπλανό μας που έχει το πρόβλημα και να είμαστε δίπλα του, να υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο συμπαράστασης σε συνεργασία με τις υπάρχουσες ιατρικές υπηρεσίες για να μπορέσει να πάρει τη δέουσα βοήθεια» κατέληξε ο κ. Μεγαλοοικονόμου, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ για το κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου του Gabriele Palmer και την ταινία με εικόνες από την ιστορία των μεταπολεμικών διαδοχικών εγκλεισμών στη Λέρο.

IMG 9966

Στην έναρξη της εκδήλωσης η επιστημονικά υπεύθυνη των Δομών κ. Βασιλική Μπόρου αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο έργο που γίνεται στο Ψυχαργώς της Πρέβεζας και για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι βοηθούν, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γιολδάσης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Ελευθερία Αγγέλη, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μίλτος Παππάς και ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Τσόκας.

IMG 0025

Η εκδήλωση έκλεισε μια συναυλία από τον Φοίβο Δεληβοριά.

Έκθεση εικόνων